Pravidelně se tu objevují články o tom, jak že ta vojna za komunistů byla hrozná. Ano, procházka růžovou zahradou to nebyla. V tak velkém kolektivu který je neustále spolu se vždy objeví nějaké třecí plochy. Chytří a slušní se rychle naučí respektovat druhé a nemají žádné problémy. Horší jsou ti druzí, lidé zlí, všelijak narušení kteří si okamžitě vytipují někoho slabšího a už to jede. Pak musí ti slušní těm neslušným vysvětlit, že toto se nedělá. Je a bude to vždy o lidech. My jsme tam museli ale dnešní mládež už nemusí. Tak co by tam lezli, ať to obstará profi armáda. Stále se buduje a tak netrpělivě čekám, že nějakou uvidím.
Žádný strach z povinné vojny. Všechna kasárna rozkradené, nebo prodané kamarádům za hubičku, prostory na cvičení již dávno mají developeři na stavbu předražených bytů a ti, kteří by nové vojáky měli cvičit umí ve většině případů jen chodit v parádních uniformách a mudrovat.
juuuu další,co může tedy poradit poldum
Myslím, že taková kombinace branného výcviku a vojny v délce 6 měsíců by nikomu neuškodila. Problém je v tom, že až na četné výjimky je většina hochů silně zhýčkaná a rozmazlená, maminky je vozí do školy a většina z nich má psychické problémy.
Holt lehká doba rodí slabé jedince.
ZVS za sebou mám a v normálním státě bych asi nebyl proti, ale problém je se současnými politiky, kteří jsou schopni a ochotni nechat kvůli nějaké pošahané ideologii vyhladit půlku národa - vezměte si ty nešťastné Ukrajince, které evropská i tamní věrchuška nechá s naprostým klidem pochcípat v opakujících se obklíčeních.
Nikdy jsem neměl rád komunisty, ale pravda je, že ti přes obrovské veřejné náklady na armádu nikdy ČSLA nenechli zatáhnout do žádné války (až na pár dobrovolníků v Koreji).
U našeho praporu kontrolovali vojáci z povolání jednak činnost od budíčku do začátku zaměstnání a pak večer od konce zaměstnání do večerky. Kontrolovali, zda jsme všichni ráno vyběhli na rozcvičku, zda jsme přítomni při sledování televizních novin a zda jsme všichni na nástupu na chodbě před večerkou.
Zažil jsem řešení šikany, byl to takzvaný bubeník provedený na mladším vojákovi. Soud s šikanistou byl veřejný, v útvarovém kině a dotyčný dostal kriminál v Sabinově. Po propuštění z basy to byl nejukázněnější voják na světě.
Otázka je, jestli to byl skutečný organizátor šikany.
Povinná vojna v tomto zkorumpovaném státě? Absolvovali by ji pouze děti chudých, bohatší by si to uplatili a nebo by své mazánky poslali někam do zahraničí. Vyvolalo by to jen další rozdělení společnosti.
Pokud by to bylo jako v israeli=po zamestnani jdou/jedou zakladaci domu.Tak jak/kdy by je mazaci mlatili lopatou?A to by se snadno prolaklo,ze?Nesmela by to byt ZS ala CSLA="soft kriminal"-spousta zavrenejch nasranejch lidi,nejlepe co nejdal od domova.Nebylo to s myslenkou potlacovat nepokoje?Naopak pokud by to bylo s myslenkou branit urcite teritorium,bylo by asi lepsi aby slouzili co nejbliz domovu.Aby i ty obyvatele vedeli ze jsou jedni z nich👍
Kdo píše takové články?! Po roce 93 se situace dost změnila. Brácha byl 95-96 u spojařů a byl doma min 1 měsíčně doma. Já byl u výsadkářů ve Zbirohu, potom u RLP v roce 97/98 a měl jsem jako voják ZS 14 dní dovolené a pak řadu KOP od soboty do neděle a pár KVOP od pátku do neděle. Pasování na mazaka jsem sice zažil,ale u výsadkářů to fungovalo tak, že po 1 seskoku nás seřadili do řady a jak VD tak i vojáci z povolání s červeným baretem nám podali ruku a z boku kopanec na pr..el. Jinak pak elita. Žádná buzerace, kromě drilu na našem útvaru a u výsadkářů nebyla. Ale samozřejmě ne každý byl u výsadkářů.
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Byl jsem v letech 1988 -1990..nikomu to nepřeji..za každou hloupost bití polní lopatkou tak,že si člověk dva dny nesedl..,bufet a sahara bylo to nejmenší...mazácká vojna jak vyšitá a nejhorší bylo že nás šikanovala individua ,která v civilu nebyla schopná ničeho jiného ,než pást ovce a to je ani neuměla spočítat....a za celou dvouletou vojnu jsem byl doma jen dvakrát na dovolence...
Já si na vojnu nestěžuju,byl jsem řidič tanku T55 A docela mě to bavilo.Jizda v terénu, střelby udělal jsem si C řidičák a jezdil jsem celý život.Se šikanou jsem se moc nesetkal možná to u bojováků tak nebylo.Hodně Šumava v terénu jsem byl třeba i několik měsíců.I teď bych si rád sedl za rajčáky a pořádně to projel. Už jsem se díval ,ale chtějí za to nesmyslné prachy,no a já tenhle zážitek měl zdarma.