Kdo píše takové články?! Po roce 93 se situace dost změnila. Brácha byl 95-96 u spojařů a byl doma min 1 měsíčně doma. Já byl u výsadkářů ve Zbirohu, potom u RLP v roce 97/98 a měl jsem jako voják ZS 14 dní dovolené a pak řadu KOP od soboty do neděle a pár KVOP od pátku do neděle. Pasování na mazaka jsem sice zažil,ale u výsadkářů to fungovalo tak, že po 1 seskoku nás seřadili do řady a jak VD tak i vojáci z povolání s červeným baretem nám podali ruku a z boku kopanec na pr..el. Jinak pak elita. Žádná buzerace, kromě drilu na našem útvaru a u výsadkářů nebyla. Ale samozřejmě ne každý byl u výsadkářů.
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Byl jsem v letech 1988 -1990..nikomu to nepřeji..za každou hloupost bití polní lopatkou tak,že si člověk dva dny nesedl..,bufet a sahara bylo to nejmenší...mazácká vojna jak vyšitá a nejhorší bylo že nás šikanovala individua ,která v civilu nebyla schopná ničeho jiného ,než pást ovce a to je ani neuměla spočítat....a za celou dvouletou vojnu jsem byl doma jen dvakrát na dovolence...
Já si na vojnu nestěžuju,byl jsem řidič tanku T55 A docela mě to bavilo.Jizda v terénu, střelby udělal jsem si C řidičák a jezdil jsem celý život.Se šikanou jsem se moc nesetkal možná to u bojováků tak nebylo.Hodně Šumava v terénu jsem byl třeba i několik měsíců.I teď bych si rád sedl za rajčáky a pořádně to projel. Už jsem se díval ,ale chtějí za to nesmyslné prachy,no a já tenhle zážitek měl zdarma.
Chápu, že napsat článek tak, aby spíše lidi odradil od toho, že by měli jít na vojnu je vcelku jednoduché. Příběhy lidí z doby, kdy byla ZVS povinná, byly někdy skutečně smutné a děsivé. To bývalo za minulého režimu. Je nepochybné, že bychom se měli věnovat dnešní době. Kdo se trochu zajímá o dnešní mezinárodní situaci, musí mu být jasné to, jak Evropa 30 let z hlediska bezpečnosti nic pro svoji větší bezpečnost nedělala a vezla se v závěsu Ameriky pod rouškou NATO. Ukazuje se, jak je Evropa nahá a slabá. Zlikvidovala si takřka svůj těžký průmysl a je v podstatě vojensky závislá na Americe. V Česku se zrušila voj.zákl.služba a vytvořila se armáda profesionální. Dnes máme nějakých 25000 vojáků a armáda chce navýšit na cca 37000 vojáků, aby mohla plnit úkoly NATO. Naši politici musí ale pochopit, že ani toto množství vojáků nemá šanci ubránit Prahu natož celou ČR. Kdo se spoléhá na NATO tak je jasné, že to nemůže být všude, takže to stejně zůstane na státu, aby zajistit svoji bezpečnost. Pokud nebude mít ČR ale i další státy zajištěn nějaký dlouhodobý systém výcviku populace, nemáme v případě nějakého konfliktu žádné šance. Jestli to bude systém základního výcviku, nebo výcviku záloh, to musí nastavit armáda na základě současných poznatků. Politici by ale měli nastavit celkově celý systém zabezpečení státu (vnější, vnitřní), včetně přístupu k vlastenectví, což se ze společnosti takřka vypařilo. Populace dnes, bohužel, nemá valný zájem případně bránit vlast. Pokud se Evropa, a i ČR velice rychle neprobudí a nezačne konat, není velká šance na přežití, a to nechci tady mudrovat.
Myslím si, že ohledně povinné vojenské služby vracet se do minulosti je celkem zbytečné. Za bolševika byla vojna tvrdá a hrubě ideologicky deformovaná. Dnes jsme úplně někde jinde. Výcvik mladých mužů okolo cca 21 let na 6 či 9 měsíců by byl jistě potřebný vzhledem k současné agresivitě ruského režimu. Samozřejmě nikomu se do toho nechce, stálo by to ohromné náklady a většina mladých kluků by byla proti, jenže ta naše mini profesionální armáda to určitě nevytrhne. Jak dlouho by byla schopna agresorům vzdorovat, než by nám přišli na pomoc spojenci? Dva či možná dokonce tři dny? Prostě za nás to nikdo neudělá, pokud bychom nechtěli opět kapitulovat. Například v takovém Dánsku chystají vojenský výcvik i pro ženy.
Tu zvs jsem tedy absolvoval ale domnívám se že se do ní znovu nepohrdnou neboť by to stálo značné náklady a především dnes už by to ti budoucí vojáci hlavou nesnesli a docházelo by k mnoha politování hodným mimořádným událostem. Lidé co se v současné době psychicky hroutí při školní docházce, živelných nebo jiných událostech a když prší mají plačtivé stavy je těžko zavřít byť na tři měsíce do kasáren a ještě po nich něco požadovat.
Vážený pane, vojnu by dnešní mladí potřebovali jako sůl, ona by je velmi rychle odnaučila se hroutit.
Pokud chtějí politici investovat stále více do obrany, bez vojáků to asi nepůjde.
Proč srovnáváte 70' s rokem 2025?? Víte že mezi těmito časovými úseky je 55 let? Jako by jste chtěli srovnat Wartburga s Teslou! Neporovnatelné, neměřitelné, jen strašíte mladé kluky tím co bylo za hluboké totalitní normalizace. S nynější demokratickou společností to nemá absolutně nic společného.
Opušťák se dával za odměnu a byl na 3 dny.....To co trvalo 10 dnů jednou za rok byla dovolená. Nastaveno to bylo zřejmě tak proto, že více času v civilu by jaksi naleptávalo morálku a navíc ty vojáky prostě potřebujete do služeb atd. Nevím ,kdo dostával lopatou,o tom jsem za dva roky u tankistů neslyšel.Pokud člověk chce,tak podobných článků ,které jsou z poloviny pravda vyplodí za den x.
...absolvoval som prezenčnú službu u bigošov v Benešove na BVP-1...nestretol som sa s prejavmi mazáctva a šikany, ako popisujete...vodiči, strelci, velitelia družsiev prišli odborne pripravení z poddôstojníckych škôl...radových samopalníkov, guľometčíkov a pancierovníkov vyškolili a zacvičili u útvaru...rajóny, úklid, rozcvičky, sa týkali všetkých bez rozdielu...dôstojníci boli zo školy vo Vyškove alebo z Brna, tiež boli profesionálne zdatní...No museli sme každý deň pozerať televízne noviny, to áno...a tiež cvičiť spartakiádu, tú sme cvičili radi a opaľovali sa pritom...