Jedno a to celkem nekvalifikované povídání na téma armáda,obrana státu a snad i vlasti a tolik poškozených,z diskuze je zřejmé,že poškozených nevratně.Tou armádou tenkrát prošlo statisíce mladých mužů,většinou v prvních měsících dětí kteří se museli přizpůsobit a naučit něčemu co bylo v jejich životě po prvé.Dlouhodobě žít v jinak nesourodých kolektivech,v přímém kontaktu s lidmi třeba i jiné společenské,mentální a dokonce kulturní úrovně.Žít mnohdy daleko od svých blízkých,v cizím,pro mnohé i nepřátelském prostředí.Učit se neznámému,mohdy velmi komplikovanému a hlavně v tom okamžiku pro ně zbytečnému,tedy nesmyslnému a hloupému.Politikum o potřebě bránit vlast,uvědomění si toho faktu,o dobrovolnosti nemluvě nemělo společenskou odezvu a mělo pouze formální význam.A protože plnohodnotný stát(o významu této věty v případě našeho i tenkrát pseudostátu lze diskutovat)musí mít funkční armádu na obranu státnosti tu vybudoval a"provozoval"na základě represivních zákonů o všeobecné branné povinnosti.Vězte všichni vy postižení,že ta armáda tenkrát při všech chybách s tím spojených zajistila této společnosti nejdelší život v míru jakou jedna,dokonce několik generací v Evropě prožila.A ta armáda nebyla nějaký imanigární projekt,ale naopak,byla velice konkretní,kdy její funkci zajišťovali ty statisíce,dnes už bezejmených o kterých se nikde nepíše.A je jenom škoda,že všechno to pozitivní se znehodnocuje poznatky jednotlivců,věřím,že i oprávněnými,ale jednotlivců,kteří snad i většinově věří,ža armáda byla nějaká sociálně výchovný ústav,který měl jedinný úkol, masově ničit životy lidí.
Nevím co to tedy píšete za nesmysly. Srovnávat vojnu za komunistů a dnes.
V dnešní době, pokud je člověk zdraví, měl by projít základní výcvik. Na každém dál bude, jestli chce zůstat jako profesionální voják,nebo ne. Jak jinak chcete zajistit dostatek lidí v případě potřeby ( mobilizace) . To potom nejdřív budou všichni první na výcviku a následně až na ně někdo" počká" se zařadí do možného nasazení? Profesionální voják má zvládat techniku a zbraňové systémy a ti ostatní " dobrovolní" mají doplnit stávající profesionály, ale musí znát základní věci.
Proč kdyz někoho pozdravim, měl bych jít do pakárny?
Asi ta vojna zas tak skvělá nebyla, když její absolventi nezvládli ani vychovat ani svoje děcka a vnoučata a teď brečí, že by to za ně měl udělat stát na náklady nás všech.
Dobrý den . Co vojenská služba. Teď máme , profesionální vojenskou službu. Nevím proč bychom měli mít vojenskou službu ještě . Jeden řekl že by to bylo dobrý , ale vláda to už znova neudělá nezavede . Jednou to ukončilo , nastoupily profesionálové tím to končí . Slušel jsem že naky Petr Pavel, bychtel udělat odvody mladých ale jen papírové zatím . Jenom že by byl papírové odveden ale zůstal by dal doma dělal by co dělá . Pokud by ho neodvedly. Tak že neradujte se že by naše vláda a už vůbec pan Fiala super chlap, že by něco takového udělal . Věřím že neudělá . Ani on ani vláda . Máme profesionály v armádě ČR tak ať se činí . Já byl poslední voják, co narukoval než celá vojna skončila . Jelikož jsem měl ženu dítě tak jsem byl pouze na pět měsíců . Pan Petr Pavel by si též asi přál aby mladí znova zasedly do tanku , za samopaly nebo já nevím kde všude . Teď ti mladí by neuměly držet ani zbraň ani se zakopat nebo co dalšího . Už je to dávno jiná generace . Tak vojně zdar . A nemyslete že někdy vznikne naka další armáda . To by musel udělat jen hlupák . To neudělá ani tato vláda ani Fiala by do toho nešel .
Kamile,Kamile?!?!
V článku je chyba, na deset dní nebyl opušťák ale dovolená, jednou za rok. Opušťák, neboli krátkodobé volno k opuštění posádky byl na víkend od pátku do neděle a nebyl na něj, na rozdíl od dovolené, nárok.
Běžte na Ukrajinu,tam jde opravdu asi o život,supermazácká vojna za KSČ lepší,nikdo vás do války neposílal,mocnosti se drželi pod krkem a moc dobře věděli jak by to dopadlo,dnes západ vymýšlí barevné revoluce,Američani si mění režimy podle sebe a jestli si někdo myslí že jsme nezávislý tak je padlí na hlavu.Západ dost dlouho Rusi zneužíval a ted to máme...
Typicky tupý důchodce co to v životě dotahl max na toho mazaka jen bych panům chtěl připomenout že doba se změnila a za tohle by dneska šli okamžitě bručet protože dnešní mladí nejsou tak tupé moucha aby si nechali nadávat a mlátit od nějakého nevyučeného kakánka
Pokud si prohlédnu a přečtu Váš příspěvek, pak patříte také mezi ty nevyučené kakánky, že. Hezký den
jj...pamatuji.Bigoš polní,vzduchem chlazený,kádéčkem živený.Nejdříve tři měsíce přijímač u Pohraniční stráže v Aši,poté po několika výsleších u VKR (vojenská kontrarozvědka) odevzdání výstroje a přesun k bigošům do Domažlic.Naštěstí mě tam brzy upíchli do kotelny pod kuchyní a tím pro mě vojna jako taková v podstatě skončila.Byli jsme tam taková samostatná jednotka v rámci kasáren,náš nadřízený byl civilista.A na konci ledna 1990 krátce po převratu jsme šli naprosto nečekaně o dva měsíce dřív domů...na tu obří Havlovu amnestii.Pamatuju,jak jsme po příjezdu do Prahy viděli nádraží plné muklů,co je zrovna propustili z kriminálu
Sloužil jsem ve Strašicích u tankánů na VČ,a byla tam mazácká vojna.Rajóny,sahara,bufet,noční hlidky(aby mohli čumět na TUTY-FRUTY)sluzby v kuchyni,kotelně,ale po půl roce se to posunulo.Takze běžná věc.Jo a povyšováni na mazáka stočeným páskem,sice bolest ,ale super.Byli u nás na patře průzkumných a tam taky bez výstřelů.
Jj tam jsem také sloužil na RZ
Mazáci nás bili lopatou? Když se necháš,tak si pak nestěžuj.