1600/1600Zbývá 1600 znaků

Jedno a to celkem nekvalifikované povídání na téma armáda,obrana státu a snad i vlasti a tolik poškozených,z diskuze je zřejmé,že poškozených nevratně.Tou armádou tenkrát prošlo statisíce mladých mužů,většinou v prvních měsících dětí kteří se museli přizpůsobit a naučit něčemu co bylo v jejich životě po prvé.Dlouhodobě žít v jinak nesourodých kolektivech,v přímém kontaktu s lidmi třeba i jiné společenské,mentální a dokonce kulturní úrovně.Žít mnohdy daleko od svých blízkých,v cizím,pro mnohé i nepřátelském prostředí.Učit se neznámému,mohdy velmi komplikovanému a hlavně v tom okamžiku pro ně zbytečnému,tedy nesmyslnému a hloupému.Politikum o potřebě bránit vlast,uvědomění si toho faktu,o dobrovolnosti nemluvě nemělo společenskou odezvu a mělo pouze formální význam.A protože plnohodnotný stát(o významu této věty v případě našeho i tenkrát pseudostátu lze diskutovat)musí mít funkční armádu na obranu státnosti tu vybudoval a"provozoval"na základě represivních zákonů o všeobecné branné povinnosti.Vězte všichni vy postižení,že ta armáda tenkrát při všech chybách s tím spojených zajistila této společnosti nejdelší život v míru jakou jedna,dokonce několik generací v Evropě prožila.A ta armáda nebyla nějaký imanigární projekt,ale naopak,byla velice konkretní,kdy její funkci zajišťovali ty statisíce,dnes už bezejmených o kterých se nikde nepíše.A je jenom škoda,že všechno to pozitivní se znehodnocuje poznatky jednotlivců,věřím,že i oprávněnými,ale jednotlivců,kteří snad i většinově věří,ža armáda byla nějaká sociálně výchovný ústav,který měl jedinný úkol, masově ničit životy lidí.

3
Před 1 dnem

Nevím co to tedy píšete za nesmysly. Srovnávat vojnu za komunistů a dnes.

V dnešní době, pokud je člověk zdraví, měl by projít základní výcvik. Na každém dál bude, jestli chce zůstat jako profesionální voják,nebo ne. Jak jinak chcete zajistit dostatek lidí v případě potřeby ( mobilizace) . To potom nejdřív budou všichni první na výcviku a následně až na ně někdo" počká" se zařadí do možného nasazení? Profesionální voják má zvládat techniku a zbraňové systémy a ti ostatní " dobrovolní" mají doplnit stávající profesionály, ale musí znát základní věci.

2
Před 1 dnem
Pavel Pummer

Proč kdyz někoho pozdravim, měl bych jít do pakárny?

3
Zobrazit další 3 reakce
Před 1 dnem

Asi ta vojna zas tak skvělá nebyla, když její absolventi nezvládli ani vychovat ani svoje děcka a vnoučata a teď brečí, že by to za ně měl udělat stát na náklady nás všech.

5
Před 1 dnem

Dobrý den . Co vojenská služba. Teď máme , profesionální vojenskou službu. Nevím proč bychom měli mít vojenskou službu ještě . Jeden řekl že by to bylo dobrý , ale vláda to už znova neudělá nezavede . Jednou to ukončilo , nastoupily profesionálové tím to končí . Slušel jsem že naky Petr Pavel, bychtel udělat odvody mladých ale jen papírové zatím . Jenom že by byl papírové odveden ale zůstal by dal doma dělal by co dělá . Pokud by ho neodvedly. Tak že neradujte se že by naše vláda a už vůbec pan Fiala super chlap, že by něco takového udělal . Věřím že neudělá . Ani on ani vláda . Máme profesionály v armádě ČR tak ať se činí . Já byl poslední voják, co narukoval než celá vojna skončila . Jelikož jsem měl ženu dítě tak jsem byl pouze na pět měsíců . Pan Petr Pavel by si též asi přál aby mladí znova zasedly do tanku , za samopaly nebo já nevím kde všude . Teď ti mladí by neuměly držet ani zbraň ani se zakopat nebo co dalšího . Už je to dávno jiná generace . Tak vojně zdar . A nemyslete že někdy vznikne naka další armáda . To by musel udělat jen hlupák . To neudělá ani tato vláda ani Fiala by do toho nešel .

10
Před 1 dnem
Kamil Kovarik

Kamile,Kamile?!?!

8
Před 15 hodinami

V článku je chyba, na deset dní nebyl opušťák ale dovolená, jednou za rok. Opušťák, neboli krátkodobé volno k opuštění posádky byl na víkend od pátku do neděle a nebyl na něj, na rozdíl od dovolené, nárok.

1

Běžte na Ukrajinu,tam jde opravdu asi o život,supermazácká vojna za KSČ lepší,nikdo vás do války neposílal,mocnosti se drželi pod krkem a moc dobře věděli jak by to dopadlo,dnes západ vymýšlí barevné revoluce,Američani si mění režimy podle sebe a jestli si někdo myslí že jsme nezávislý tak je padlí na hlavu.Západ dost dlouho Rusi zneužíval a ted to máme...

6
Před 1 dnem

Typicky tupý důchodce co to v životě dotahl max na toho mazaka jen bych panům chtěl připomenout že doba se změnila a za tohle by dneska šli okamžitě bručet protože dnešní mladí nejsou tak tupé moucha aby si nechali nadávat a mlátit od nějakého nevyučeného kakánka

23
Před 1 dnem
Petr Krajčovič

Pokud si prohlédnu a přečtu Váš příspěvek, pak patříte také mezi ty nevyučené kakánky, že. Hezký den

13
Před 1 dnem

jj...pamatuji.Bigoš polní,vzduchem chlazený,kádéčkem živený.Nejdříve tři měsíce přijímač u Pohraniční stráže v Aši,poté po několika výsleších u VKR (vojenská kontrarozvědka) odevzdání výstroje a přesun k bigošům do Domažlic.Naštěstí mě tam brzy upíchli do kotelny pod kuchyní a tím pro mě vojna jako taková v podstatě skončila.Byli jsme tam taková samostatná jednotka v rámci kasáren,náš nadřízený byl civilista.A na konci ledna 1990 krátce po převratu jsme šli naprosto nečekaně o dva měsíce dřív domů...na tu obří Havlovu amnestii.Pamatuju,jak jsme po příjezdu do Prahy viděli nádraží plné muklů,co je zrovna propustili z kriminálu

1
Před 1 dnem

Sloužil jsem ve Strašicích u tankánů na VČ,a byla tam mazácká vojna.Rajóny,sahara,bufet,noční hlidky(aby mohli čumět na TUTY-FRUTY)sluzby v kuchyni,kotelně,ale po půl roce se to posunulo.Takze běžná věc.Jo a povyšováni na mazáka stočeným páskem,sice bolest ,ale super.Byli u nás na patře průzkumných a tam taky bez výstřelů.

3
Před 1 dnem
Milan Krásný

Jj tam jsem také sloužil na RZ

1
Před 1 dnem

Mazáci nás bili lopatou? Když se necháš,tak si pak nestěžuj.

3
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt