1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 dnem

Mam za sebou bolsevickou vojnu. Tehdy nas ale nikdo neohrozoval. Dneska je uplne jina situace.

Myslim, ze 3 mesice povinneho vycviku a dalsi 3 pro ty, kteri by chteli na nejakou slozitejsi zbran, by nebylo od veci. A v dnesnim svete dronu by se uplatnili i lide se zdravotnimi omezenimi.

32
Před 1 dnem
Karel Havlicek

Viděl bych to na rok. Jako základ je rozborka a sborka zbraně, naučit se střílet na pevný i pohyblivý terč ze samopalu a kulometu. Ovládání sofistikovanějších zbraní jako je třeba protitanková střela. Dále orintace podle mapy, základy maskování a je toho více. Je ostuda, že dnešní mládež neumí střílet.

24
Před 1 dnem

Myslel jsem, že ti ,,opravdováci " , co je vojna zocelila, našli si kamarády a šikanu praktikovali jen trochu, nám to sem už psát nebudou. A píšou. Sloužil jsem v letech 79-80. Neuvěřitelný zážitek mezi úplnými blbci, jak vojáky, tak důstojníky. Realizující se v nenormálním systému , který jim dával prostor v ovládání druhých. Pochopitelně tam byli i normální lidé, dost. Tito všichni trpěli. Smyslem nebyl výcvik, ale ponížení. Proto bych chtěl napsat k povinné vojně , jeden voják , který chce vojákem být, je lepší než tisíc lidí, co vojákem být nechtějí.

78
Dušan Musil

Viděl jste některý z amerických filmů s výcvikem borců? bigošů, námořních bigošů? taky hnusný.

Smyslem je udělat z jednotlivých bytostí masu, která se na píšťalku zvedne a rozběhne. Masu, která zůstane na místě, dokud někdo neřekne.

Jeden, který chce, proti tisíci, kteří nechtěli, ale zblbli, neobstojí.

Teď se to dost mění, s drony a další technikou, ale pořád je to o výcviku.

18
Před 1 dnem

To je totéž jako s bitím dětí ("mě bili, ale žádné stopy to na mě nenechalo, tak budu bít své děti taky"), drilem ve škole ("já jsem to přežil, moje děti to přežijí taky, lepší školu jim shánět nebudu"). Tak holt dědkové, kteří zažili hnusnou vojnu, chtějí posílat kluky aby si to taky užili, když už oni ty dva roky ponížení taky vydrželi.

53
Před 1 dnem

Tento komentář byl smazán uživatelem.

Zobrazit další reakci
Před 1 hodinou

Pokud vím tak v Izraeli se moc nediskutuje jestli občan chce nebo nechce absolvovat vojenský výcvik, chodí všichni včetně žen a na 3 roky.U nás by určitě stačilo 3 měsíce

základního výcviku , jen nevím jak by to dnešní mladí vydrželi když už při hodinách tělocviku mají problém udělat kotoul . Neměla by to být buzerace ,ale intenzivní příprava na to jak se chovat v případě ohrožení. Severské státy to mají už dávno a povinně. Ale naše společnost je zhýčkaná a myslí si ,že vše vyřeší profesionální armáda ,což opravdu nejde.

Každé srocení občanů , kde rozhodují hodnosti a ne zkušenosti a kvalitní lidské vlastnosti ukáží, co v podstatě národ obsahuje. Už v principu ČSLA nebyla právě láska a ochrana vlasti, ale ideologie a podřízenost SSSR. Náš LEV byl okraden o korunku a nandali mu na hlavu rudou hvězdu. A byl to totalitní stát, který se s nikým nepáral a protěžoval ty, kteří ho ctili a měli správný původ , takže už z civilu soudruzi věděli, koho dostali na převýchovu a často už předem na vojenských správách určili jeho zařazení.

Samozřejmě šikana je "všude" , například v ruské armádě je děsivá a ponižování je pevnou součástí jejich armády, protože člověk je v Rusku v podstatě bezcenný tvor. U nás záleželo, jaké jsme měli štěstí na lampasáky a na mazáky, kteří tam vládli. Mezi lidmi byly obrovské rozdíly , jak v národnosti, návycích, tak inteligenci. Samozřejmě velmi důležitý byl příklad a kvalita velitele roty, útvaru. Pokud to byl slušný člověk s inteligencí, nebyl problém a i tací tam byli.. To se musí přiznat a já takovým děkuji. Na druhou stranu mladý člověk poznal "život sám" , jak se nejvíc ubližuje těm nejslabším, protože mazáci většinou byli zbabělci a chodili v tlupách. Bohužel to mnohé mladé poznamenalo navždy a to by mělo být poučením pro novou armádu. Protože nejhorší pro armádu jsou sny a přání vojáka , že kdyby začala válka , jak koho ve válečné vřavě zlikvidovat za to, co mu prováděl v míru. Já takové sny často měl a také bych to udělal. Prvni by byl velitel útvaru a druhý politruk.. Ten sen jsem měl velmi často a to do detailů, co by kdyby , aby mne nechytili..

29
Před 1 dnem
Vojtěch "adalbert" Maruška

Zajímalo by mne jak byste popsal výcvik v západní třeba americké armádě. Myslíte, že to tam není o drillu.

14
Zobrazit dalších 9 reakcí
Před 1 dnem

tak to na mě dělá dojem, že autor vybral jen ty "vzpomínky" , které se mu hodily - je to poslední dobou nějak módní psát, jak ta vojna byla strašná .... znal jsem dost kluků, co o nějaké děsivé šikaně nemluvili a domů se také koukli častěji než 1x za rok ....

20
Před 1 dnem

To jsou kecy jako teď řešit jaká byla vojna za Napoleonských válek. Jo šikana? V půlce přijímače jsem si naprosto rozmlátil xicht s jedním Slovákem, bitka úplně do mrtva, krev modřiny hrůza a důvod? Co já vím? Prostě hecovačka co se zvrkla. Zbytek vojny jsem měl klid, prostě ten magor kterému je všechno jedno. A ten Slovák? Zdravím tě “Maroši” můj nejlepší kámoši z vojny😁

9
Před 1 dnem

A navíc jsme všichni věděli, že když to vydržíme, za rok to nováčkům můžeme oplatit.“

-----------------------

No a proto byla šikana pořád. My s naší partou jsme to udělali opačně a nikdy jsme nešikanovali , protože jsme věděli ,jaké je to svinstvo. Brali jsme mladší vojáky opravdu ,jako kamarády a "kupodivu" to u nás perfektně klapalo!

73
Před 1 dnem
Ladislav Homola

Přesné - já u stavebního vojska 80 - 81 - snahy o mazáckou vojnu skončila s našimi "mazáky" .Byli trochu "jednodušší".

23
Před 1 dnem

Na vojně jsem byl v letech 1968-70 a žádnou zásadní šikanu jak je popisována v článku, nepamatuji že by se stávala.

51
Před 1 dnemUpraveno
Josef Mixa

V té době jsem byl také na vojně v Martině a šikanu jakou popisuje pisatel jsem také nezaznamenal a mohu říci, že za dva roky jsem byl doma 12 krát.

11
Před 1 dnem

Opravdu si někdo myslí, že ti "lampasáci" bez vzdělání z let 77 atd. (jak je uvedeno v článku) ještě slouží? 😉 Nebo, že se v armádě nezměnily předpisy? 😉 No a Václav si myslí, že z AČR nezmizel duch ČSLA? 🤣 Já si myslím, že je Václav velký myslitel. Opět článek od autora, který je postaven pouze na negativismu a domněnkách. Tomu se říká vzor novinářské etiky. 🤣

71
Před 1 dnem
Tomáš Doležel

Já to chápu jako příklad typu člověka, který volá po obnovení vojny. Člověk,co neví jak žít a potřebuje aby mu někdo vnesl do života pořádek a řád. Člověk který nechce nést odpovědnost sám za sebe.

33
Zobrazit dalších 8 reakcí
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt