"Československo v čele s Alexandrem Dubčekem provokovalo Moskvu. Výhružné vzkazy ze Sovětského svazu nikdo nechtěl slyšet a občané si užívali období do té doby nevídané."
Byly to téměř každodenní provokace v tisku i rozhlase. O výhrůžných vzkazech ze Sovětského svazu nikdo nic nevěděl, naopak bylo velmi nápadné, že na provokace Moskva vůbec nereaguje! Vzbuzovalo to dojem, že provokace mají dát důvod Rusku k zásahu. O okupaci někteří lidé uvažovali už v březnu a někteří o ní už věděli. V Jugoslávii připravovali mobilizaci a dohody s Albánií, která v té době měla silnou podporu Číny.
V roce 1967 a 1969 jsem procestovala celou Jugoslávii, byla to chudá země ale v žádném případě zaostalá, lidé vstřícní a pracovití, stavěly se hotely a silnice, budoval se turistický ruch. Pračku Gorenie mám už 23 let a funguje skvěle, což se o výrobcích z jiných států říct nedá.
Československo provokovalo Moskvu. Autor tohoto nesmyslu musí být bolševik jak vyšitý. Čím pak asi Dubček tu Moskvu provokoval, soudruhu?
zrušením cenzury a pocitem svobody,i když stále pod vedením jedné strany
Domnivám se, že obrodný proces v ČSSR Brežněva až tolik "neprovokoval", ale spíše vyhovoval. Stejně jako svého času Stalinovi okupace a řádění Hitlera ve většině zemí Evropy. O tom svědčí i válce předcházející pakt Molotov-Ribentrop. V obou případech měli sovětští vládcové nahráno na smeč, aby mohli směrem na západ zasáhnout a upevnit si mimo SSSR svůj vliv. Konkrétně u nás byla vzhledem ke krátké, ale silné demokratické tradici, vyspělému průmyslu, rozvinutému kulturnímu životu atd., bolševická doktrína i 20 let po válce poněkud cizorodým a škodlivým elementem. Že strany SSSR zde bylo zapotřebí dodatečně utáhnout šrouby a tak vzniká otázka nakolik byl obrodný proces vedený čs. komunisty nebo alespoň některými z nich veden upřímně či pouze účelově jako záminka pro následný vpád sovětských vojsk.
Pořád melete o paktu Ribentrop-Molotov. Ale smlouvu o neútočení měla většina evropských zemí Sověti ji uzavřeli jako poslední. A pokud vím, Hitlerovi nás do chřtánu hodili Angláni, Francouzi a Italové. Naši drazí západní spojenci a přátelé.
Stalin nezemřel, ale byl otráven jedním ze svých strážců, kterého do ochranky nasadil Lavrentij Berija, dnes vnímaného jako Stalinovu stvůru. Mezi Stalinem a Berijou, došlo v závěru jejich “životů” k ostrým hádkám, kdy tyto vždy znamenali jistou smrt pro Stalinova oponenta. Berija si byl celé situace vědom a nasadil svého člověka do Stalinovi ochranky. Další zdokumentované skutečnosti, ze kterých bylo patrno, že byl Stalin otráven, nastali v okamžiku kdy Berija dorazil ke Stalinovi, jenž se ještě nacházel v agonii. Před svědky, totiž začal Stalina velmi drsně urážet a plivat mu do tváře, poté se Stalin začal zvedat a cosi chrčel. Berija údajně padl na kolena a Stalinovi začal líbat ruce a prosil o milost. Stalin se však nedokázal, ani posadit a znovu padl. V tento okamžik Stalin umírá a Berija se opět vrací na nohy a znovu na Stalina začíná plivat. Berija odjíždí převzít moc po Stalinovi, avšak v následujících dnech je zaskočen připraveným do té doby dvorním šaškem Nikitou Chruščovem. Pamětník přítomný Berijově popravě uvedl, že byli všichni znechuceni Berijou, když před svou smrtí nepředstavitelně škemral u svých katů o život.
Tak tuto teorii slyším poprvé, a to jsem toho přečetl už hodně.....ale pochybuju, že to lze dokázat, a zejména některé ty detaily o plivání apod. mi připadají přitažené za vlasy
Informbyro nebo formulace: "...zbavil ukrývajícího se exulanta Lva Davidoviče Trockijho." ukazuje, jak moc se inkluzivní školství přibližně od roku 1990 vzdaluje od J.A.Komenského. Ten autor článku za to nemůže; je jenom jeho produktem.
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Asi ale kromě Rusáků vadil i Západu. Proto nechali Jugoslávii rozbít. Byl jsem pracovně v 80. letech v Makedonii a moc se mi tam líbilo. Je pravda, že měli nějaké rozpory se Šiptáry (Kosovo) ale nic dramatického. A od té doby si vážím zn. Gorenje. Tenkrát to byl západní luxus.
No ono to pane autore bylo trošku jinam. On ten atentát na Tita byl už několikátý a pokaždé odhalený. Poté co Tito odhalil i tento pokus o atentát, tak nasedl do letadla, letěl do Moskvy a tam Stalinovi řekl, že už na něho poslal 5 atentátníků a všechny neúspěšně a že Titovi bude stačit pouze jediný pokus a bude to pokus úspěšný. Pak už se Stalin nikdy o atentát nepokusil. I proto mu celý východní blok říkal krvavý pes Tito.
A to že po smrti Stalina byly vztahy SSSR a Jugoslávie přátelské také není pravda. Po invazi SSSR do Maďarska v r. 1956 Sovětská armáda prováděla provokace na hranicích s Jugoslávií. A to i v té podobě že vzali 200 tanků. které se rozjeli plnou rychlostí směrem na Jugoslávii a těsně před hranicí zabrzdili.
Podle mých informací Tito Stalinovi poslal dopis, který pak měl Stalin schovaný až do smrti v šuplíku pracovního stolu. Dopis začínal oslovením: Staline!, a pokračoval ve smyslu, jak to uvádíte Vy.
Vzhledem k tomu, že Stalin posílal své lidi na J. B. Tita opakovaně, vždy byli včas drapeni, tak mu bylo z Bělěhradu vzkázáno, že pokud nepřestane, pošlou oni do Kremlu zdatnějšího hocha, který to zvládne napoprvé, tak poslední pokus, který je popsán v článku, byl připravován natolik pečlivě, že zadavatel mezitím sám opustil tento svět. Kdyby se však atentát na J. B. Tita zdařil, pochybuji, že by zůstal bez následků pro kremelského šéfsoudruha.
Josip.
A Josip Tito (už vůbec ne Jozip) se neříká. Tito byla přezdívka, příjmení bylo Broz. Říká se Josip Broz, Josip Broz Tito nebo jen Tito.
Znal jsem bratra Josipa Broze Tita! Ten jezdil jako strojvedoucí lokomotiv v lokomotivním depu Česká Lípa! Ke konci války na našem území bojoval jako partizán, po válce se tady usadil a oženil! Se svým bratrem ale moc dobré vztahy neměli! Jednou mi ale vyprávěl, že mu Josif Broz Tito ke kulatému výročí poslal velkou lednici! Pan Broz, v době kdy jsem ho poznal, jezdil na lokomotivě 464 01 převážně vlaky Česká Lípa - Rumburk a Rumburk - Kolín. Povahou byl takový dobromyslný bručoun! Bylo to někdy v 70tých letech!