1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 roky

"Československo v čele s Alexandrem Dubčekem provokovalo Moskvu. Výhružné vzkazy ze Sovětského svazu nikdo nechtěl slyšet a občané si užívali období do té doby nevídané."

Byly to téměř každodenní provokace v tisku i rozhlase. O výhrůžných vzkazech ze Sovětského svazu nikdo nic nevěděl, naopak bylo velmi nápadné, že na provokace Moskva vůbec nereaguje! Vzbuzovalo to dojem, že provokace mají dát důvod Rusku k zásahu. O okupaci někteří lidé uvažovali už v březnu a někteří o ní už věděli. V Jugoslávii připravovali mobilizaci a dohody s Albánií, která v té době měla silnou podporu Číny.

V roce 1967 a 1969 jsem procestovala celou Jugoslávii, byla to chudá země ale v žádném případě zaostalá, lidé vstřícní a pracovití, stavěly se hotely a silnice, budoval se turistický ruch. Pračku Gorenie mám už 23 let a funguje skvěle, což se o výrobcích z jiných států říct nedá.

2
Před 4 roky

Československo provokovalo Moskvu. Autor tohoto nesmyslu musí být bolševik jak vyšitý. Čím pak asi Dubček tu Moskvu provokoval, soudruhu?

3
Před 4 roky
Libor Kosour

zrušením cenzury a pocitem svobody,i když stále pod vedením jedné strany

Před 4 roky

Domnivám se, že obrodný proces v ČSSR Brežněva až tolik "neprovokoval", ale spíše vyhovoval. Stejně jako svého času Stalinovi okupace a řádění Hitlera ve většině zemí Evropy. O tom svědčí i válce předcházející pakt Molotov-Ribentrop. V obou případech měli sovětští vládcové nahráno na smeč, aby mohli směrem na západ zasáhnout a upevnit si mimo SSSR svůj vliv. Konkrétně u nás byla vzhledem ke krátké, ale silné demokratické tradici, vyspělému průmyslu, rozvinutému kulturnímu životu atd., bolševická doktrína i 20 let po válce poněkud cizorodým a škodlivým elementem. Že strany SSSR zde bylo zapotřebí dodatečně utáhnout šrouby a tak vzniká otázka nakolik byl obrodný proces vedený čs. komunisty nebo alespoň některými z nich veden upřímně či pouze účelově jako záminka pro následný vpád sovětských vojsk.

Před 4 roky
Roman Kubíček

Pořád melete o paktu Ribentrop-Molotov. Ale smlouvu o neútočení měla většina evropských zemí Sověti ji uzavřeli jako poslední. A pokud vím, Hitlerovi nás do chřtánu hodili Angláni, Francouzi a Italové. Naši drazí západní spojenci a přátelé.

4
Zobrazit další 2 reakce
Před 4 roky

Stalin nezemřel, ale byl otráven jedním ze svých strážců, kterého do ochranky nasadil Lavrentij Berija, dnes vnímaného jako Stalinovu stvůru. Mezi Stalinem a Berijou, došlo v závěru jejich “životů” k ostrým hádkám, kdy tyto vždy znamenali jistou smrt pro Stalinova oponenta. Berija si byl celé situace vědom a nasadil svého člověka do Stalinovi ochranky. Další zdokumentované skutečnosti, ze kterých bylo patrno, že byl Stalin otráven, nastali v okamžiku kdy Berija dorazil ke Stalinovi, jenž se ještě nacházel v agonii. Před svědky, totiž začal Stalina velmi drsně urážet a plivat mu do tváře, poté se Stalin začal zvedat a cosi chrčel. Berija údajně padl na kolena a Stalinovi začal líbat ruce a prosil o milost. Stalin se však nedokázal, ani posadit a znovu padl. V tento okamžik Stalin umírá a Berija se opět vrací na nohy a znovu na Stalina začíná plivat. Berija odjíždí převzít moc po Stalinovi, avšak v následujících dnech je zaskočen připraveným do té doby dvorním šaškem Nikitou Chruščovem. Pamětník přítomný Berijově popravě uvedl, že byli všichni znechuceni Berijou, když před svou smrtí nepředstavitelně škemral u svých katů o život.

8
Před 4 roky
Petr Krásl

Tak tuto teorii slyším poprvé, a to jsem toho přečetl už hodně.....ale pochybuju, že to lze dokázat, a zejména některé ty detaily o plivání apod. mi připadají přitažené za vlasy

8
Před 4 roky

Informbyro nebo formulace: "...zbavil ukrývajícího se exulanta Lva Davidoviče Trockijho." ukazuje, jak moc se inkluzivní školství přibližně od roku 1990 vzdaluje od J.A.Komenského. Ten autor článku za to nemůže; je jenom jeho produktem.

18
Před 4 roky

Tento komentář byl smazán uživatelem.

Před 4 roky

Asi ale kromě Rusáků vadil i Západu. Proto nechali Jugoslávii rozbít. Byl jsem pracovně v 80. letech v Makedonii a moc se mi tam líbilo. Je pravda, že měli nějaké rozpory se Šiptáry (Kosovo) ale nic dramatického. A od té doby si vážím zn. Gorenje. Tenkrát to byl západní luxus.

2
Před 4 roky

No ono to pane autore bylo trošku jinam. On ten atentát na Tita byl už několikátý a pokaždé odhalený. Poté co Tito odhalil i tento pokus o atentát, tak nasedl do letadla, letěl do Moskvy a tam Stalinovi řekl, že už na něho poslal 5 atentátníků a všechny neúspěšně a že Titovi bude stačit pouze jediný pokus a bude to pokus úspěšný. Pak už se Stalin nikdy o atentát nepokusil. I proto mu celý východní blok říkal krvavý pes Tito.

A to že po smrti Stalina byly vztahy SSSR a Jugoslávie přátelské také není pravda. Po invazi SSSR do Maďarska v r. 1956 Sovětská armáda prováděla provokace na hranicích s Jugoslávií. A to i v té podobě že vzali 200 tanků. které se rozjeli plnou rychlostí směrem na Jugoslávii a těsně před hranicí zabrzdili.

4
Před 4 roky
Kulicka Martin

Podle mých informací Tito Stalinovi poslal dopis, který pak měl Stalin schovaný až do smrti v šuplíku pracovního stolu. Dopis začínal oslovením: Staline!, a pokračoval ve smyslu, jak to uvádíte Vy.

1
Před 4 roky

Vzhledem k tomu, že Stalin posílal své lidi na J. B. Tita opakovaně, vždy byli včas drapeni, tak mu bylo z Bělěhradu vzkázáno, že pokud nepřestane, pošlou oni do Kremlu zdatnějšího hocha, který to zvládne napoprvé, tak poslední pokus, který je popsán v článku, byl připravován natolik pečlivě, že zadavatel mezitím sám opustil tento svět. Kdyby se však atentát na J. B. Tita zdařil, pochybuji, že by zůstal bez následků pro kremelského šéfsoudruha.

8
Před 4 roky

Josip.

Před 4 roky

A Josip Tito (už vůbec ne Jozip) se neříká. Tito byla přezdívka, příjmení bylo Broz. Říká se Josip Broz, Josip Broz Tito nebo jen Tito.

3
Před 4 roky
Monika Říhová

Znal jsem bratra Josipa Broze Tita! Ten jezdil jako strojvedoucí lokomotiv v lokomotivním depu Česká Lípa! Ke konci války na našem území bojoval jako partizán, po válce se tady usadil a oženil! Se svým bratrem ale moc dobré vztahy neměli! Jednou mi ale vyprávěl, že mu Josif Broz Tito ke kulatému výročí poslal velkou lednici! Pan Broz, v době kdy jsem ho poznal, jezdil na lokomotivě 464 01 převážně vlaky Česká Lípa - Rumburk a Rumburk - Kolín. Povahou byl takový dobromyslný bručoun! Bylo to někdy v 70tých letech!

7
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA