Mne tam zaráží, že trpěl protože byl intelektuál. Co to je? Pokud byl vysokoškolák, tak byl absolvent VK a nastoupil jako poddůstojník. Já jsem sloužil v roce 1967-68. Možna jsem byl klikař ale nic podobného jsem nezažil, ani ve svém okolí. Problémy měli mamánkové a bylo jich pár co si neuměli ustlat postel, nebo vyčistit boty a jít na rozcvičku byla. hrůza. Vojna z většiny z nich udělala chlapy. A nejlépe na tom byli řidiči, ti se vyjezdili a bez problému mohli po odchodu do civilu hned nastoupit jako profesionáĺové. Napřiklad když začlo mrznout, nechal ZVT polít buzerplac a všichni museli projít školou smyků. Vše bylo a je o lidech.
Na vojenskou službu si tady stěžují hlavně mamánkove,rozmazlenci a ti,co nevyžebrali modrou knížku.Každý normální kluk vojnu prožil v pohodě a rád vzpomíná.Každý se tam osamostatnil a naučil se zodpovědnosti.To dnešní generaci chybí.
No , ten co toto napsal , na vojně určitě nebyl. Pamatuju za celé dva roky , co jsem byl na vojně , dvě auto nehody při kterých se umíralo. Stovky mrtvých má pisatel asi na pc , při nějaké world of tanks ..
Sloužil jsem u bojového pluku 1 armády záp. okruhu v 73-75,po přijímači byla šikana prvních asi 15-20 dnů od mazáků,potom se jelo na mimořádné cvičení,a tam se muselo makat,tím myslím všichni stejně a rázem bylo po šikaně.Po návratu ještě bylo pár náznaků,ale rozumnější mazáci to zarazili,a tak jsme jako holubi pochopitelně veškeré rajony zajišťovali my a totéž jsme vyžadovali už jako mazáci po roce od svých holubů i my,troufám zodpovědně říct,že šikana z naší strany jako mazáků byla minimálně o víc jak polovinu menší,než jsme ji zažívali my,co se dělo po našem odchodu do civilu nevím,ale za mého působení na vojně,kde nás bylo cca dva a půl tisíce k žádnému úmrtí nedošlo,tak asi takto,jsem rád, že jsem si mohl zavzpomínat na tyto krásné časy,bylo opravdu fajn.
ZVU 86/87 Strašice, tanky , já jen na rok (špagát), šikana tam moc nebyla - T 72 měl jen tříčlennou osádku stejného ročníku. Jen u ČTZ byla, kde si pamatuju dva příběhy mladý se těšil, že bude starý a bude si užívat mazáka, no a když se to zlomilo a narukoval jeho mladý tak měl skoro 1,9 m a dva roky na Borech za sebou, tak ostrouhal., ale nakonec měli vztah v pohodě. A jiný mladý, který dost psychicky šikanou trpěl, tak po změně z něj byl ještě horší šikanista, než byl předtím jeho starý.
Bohužel i jeden smrťák při cvičení, kluka jsem dobře znal, blbá nehoda, i dnes si na něj vzpomenu
Tuhle vojnu by si měli projít voliči Pávka aby se setkali s lidmi jako on, jeho fotr nebo žena politruk .-)
Znám osobně 2 lidi co sloužili pod Pavlem (po revoluci) a pokud by jim zavolal, šli by pro něj klidně do pekla. Hned teď a bez otázek. Takže tak to je pane "Pávku"...
A coby někoho, koho tohle téma (a vojenství) zajímá, by mne vskutku zajímala upřímná odpověď: Nebyli byste šťastnější, kdybyste do ČSLA nikdy nemuseli? Přece jen, člověk nebyl při nástupu mnohdy 2x dospělý (tzv. druhá dospělost:21 let), nemohl studovat a pak život rychle utekl: hodně mužů se po vojně oženilo, měli až moc brzy děti a třeba už kolem 40 se jim narodili první vnoučata. A 2 až 2.5 roku na "blátošlapa" fakt nepotřebuješ... A nejatraktivnější voj. profese (letectvo) je stejně VzP a x uchazečů na tom pracovalo od ZŠ... Ale v reálu neměla dlouhá vojna smysl, ne, jen z mého pohledu hodně brala, málo dala a asi je dost idealizovaná (milosrdný čas) kor když byla mazácká (institucionalizovaná šikana)...
Zkusím za sebe odpovědět na pár Vašich otázek:
Když přišel povolávací rozkaz, tak jsem samozřejmě nebyl nadšený.
Po vojně jsem až do 28 let užíval života, první dítě v 33ti letech. Takže záleželo pouze na každém, jak se zařídí nebo co chce.
Studovat jste mohl, stačilo zažádat o odklad, ( sám jsem ho měl 1,5 roku)
Byl jsem u Protivzdušné obrany západní okruh ( NSR ) na tzv. Sále - monitorování vzdušného prostoru + předávání zpráv ze strážních věží na hranici. Dvakrát jsem byl převelen z důvodu získání dovednosti na práci s elektrocentrálami ( centrála s tankovým motorem sfázované 4 dohromady na provoz radarové techniky) pak ostré střelby v Russku v Astrachani.
Samozřejmě byla mazácká vojna.
Ano 2 roky dlouhá doba, ale při určitém zařazení asi nutnost. Hlavně třeba řidiči, kteří jezdili s cisternami s PHM nebo převáželi drahou techniku.
Někomu vojna něco dala, někomu něco vzala.
Jak vidím, novinář, který nebyl na vojně dokáže ohlupit mladé lidi. Vojna nebyla žádná legrace, ale za takový titulek by měl být potrestán. V diskuzi píše Jozef Beneš a v Janovicích nad Úhlavou byla vojna opravdu velice tvrdá. Já se na autora ani moc nezlobím. Takto hloupě pracovala komunistická propaganda také. Vždy se najde nějaký idiot, který ze peníze udělá co je žádáno.
(idiot není nadávka, je to nemoc)
Všechno záleželo na lidech. Ti tzv. mazáci co dělali tu vojnu bažantům, byli ti sami vojíni a poddůstojníci, co byli předtím půl roku bažanti a potom půl roku půlročáci. A teď mohli vrátit všechno příkoří těm hodným chlapcům, co právě narukovali. Kteří se ovšem po roce stali mazáky. Atd.,atd. Autor článku asi nebyl vyjímka. Je zajímavé, že všichni byli v SSM. Kdo viděl nějaký pravdivý film o americké armádě, respektive výcviku a drilu nováčků, tak by se měl teprve zhrozit. A to je přece náš vzor. Takové budou praktiky i v naší budoucí armádě.
Tak toto mohol napisat iba idiot ktory nebol na vojne