1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokemUpraveno

Ano, šikana byla jak prase a nejvíc na peeškách a bojových útvarech bigošů. Můžu jmenovat národnosti, které v tom byly vyloženě mistři. Navíc zkušenosti z kriminálu se některým hodily Zažil jsem místnost u bojové zástavy vymalovanou mozkem strážného.

3
Před 1 rokem

Celý život se zajímám o vojenskou historii. Mazácká vojna je prapodivný fenomén, který se ale podle všeho objevil až po WW2. Nejvíc podobná je tomu dědovština, tedy sovětská šikanozní vojna. Vypadá to, že za monarchie, první republiky, ani WW2, nic takového v armádě nebylo. A jde o fenomén neznalý ani z armád NATO. V USA panuje kult "bratrství ve zbrani" a tak to vypadá, že mazácká vojna je syndrom "nebojující armády". Obrovská ČSLA nikdy nebojovala, 2 roky byly až moc, v armádě byli všichni, a tak vznikla mazácká vojna. Tolerovaná brutální šikana-plod nebojující lidové armády. Protože pokud by šlo o armádu, která válčí, bylo by to kontraproduktivní-nebudete týrat někoho, na kom závisí v boji váš život. I ve Švejkovi je zkazka jak mužstvo zabije v první bitvě šikanujícího důstojníka. Tady se ale mučili navzájem vojáci. A z toho pak vyplývá i větší tolerance k násilí vůbec. A mimochodem Vojna dělá z kluků chlapy znamená nikoliv drsňáky ale - nevolníky. Chlap je zastaralý výraz pro nevolníka, čeleď, někoho kdo je nesvobodný a nemá práva (třeba privilegium nepodléhat odvodům nebo robotě viz. tzv. Svobodní sedláci). Pozor, nezaměňujme šikanu vojín-vojín s drilem. Dril vede k naučeným postupům (nemyslet/konat), šikana je týrání... Jak kdysi řekl Patton: Úkolem vojáka není padnout za vlast, ale donutit nepřítele padnout za tu jeho. (Minimalizuj vlastní ztráty, maximalizuj nepřátelské.) Proto se tak liší Abrams vs. T-72, proto Stealth letadla nebo Merkava aneb na osádce záleží.) Totalitě na človéku nezáleží, demokracii ano, voják je volič a plátce daně v uniformě.

1
Před 1 rokem

Ten článek je cítit "podivným" intelektuálem! Já jsem byl na vojně v letech 1967-68 a zažil jsem pouze pokusy šikany od "mazáků",které jsem si sám vyřešil. Byli to většinou chlapci násilnické povahy se základním vzděláním. Jako středoškoláci ,jsme měli ve velké většině nějaké specializace, které se hodily i v civilu .Řidičský průkaz, strojnický průkaz a pod. Mohu posoudit to,co jsem sám zažil, nebyl u žádné specielní jednotky.Moji dva kamarádi byli u parašutistů a taky si nestěžovali. Pravdou je ,že jsme měli trochu problémy s chlapci z východu republiky.

7
Před 1 rokem

Zase plno keců. Sloužil jsem v letech 64-66 plus dva měsíce nám prodloužily kvůli cvičení .,základní výcvik , pořadová , a hlavně naučit se zvládnout obsluhu zařízení dostaly jsme do těla hodně hochů nebylo zvyklých na chození , běhání to bylo 6 týdnů po přísaze převelení na rotu. I tam jsme jako bažanti musely uklízet , topit ale nikdo nikoho nešikanoval Když dostal bažant za úkol umýt chodbu tak ji umyl když se na to vybodnul tak ji drhnul kartáčem ale jeho blbost.. Sloužil jsem jako operátor P 35 jeden případ u nás byl voják co došel po příjmači na rotu asi po týdnu dostal dopis od slečny s kterou chodil že dva roky ona čekat nebude a on se chtěl kvůli ní zastřelit . Bohudík rána nevyšla v náboji byl místo náplně ústřižek metru za 100.Skončil na psychiatrii Jinak doplním hoši ze Slovenska báječní ,Vycházky kam jsme si napsaly jezdil jsem od pátku 17 00 do pondělí 07 00 na vycházku psanou domů . Potom k nám dojeli partia vojáků ze Zbirohu Ti se vybodli na vycházkové knížky jezdili kam chtěli až je chytla litačka oni že u nás se vycházkové knížkyy nenosí . Průser . Vycházky zrušené jen do blízkého okolí . No jako mazák jsem jezdil stále a v autobuse s jedním férovým kapitánem on věděl že jedu domů Tí ze šnůrkama nám jen zasalutovali . Ještě doplním Mohyla - Sokolnice .

8
Před 1 rokem

Blbost, já jsem byla na vojně v letech 1975 až 1977 ve Vimperku v kasárnách U sloupu.(Nebyla jsem žádný soudruh, jen důlní zámečník z uhelného dolu).Byla jsem řidič tanku T 54 Modest a na to rada vzpomínám. Líbilo se mi řídit tank a jezdit s ním ve vojenském prostoru Boletice. A nevím o nikom z mého tankového praporu kdo by tam zahynul. Zúčastnila jsem se i vojenského cvičení Varšavské smlouvy v Polsku v létě 1977.A později po pár letech jsem byla na vojenském cvičení vojáků v záloze na Libavé a tam jsem se dost často stýkala s ruskými vojáky a byli to fajn kluci.

2
Před 1 rokem

Tohle mohl jenom napsat pošuk.Byl jsem na vojně 65-67.Našel se tam taky takový pošuk který to píše,tam se člověk postavil na nohy a něco se pro život naučil.Řidiči se pořádně naučili řídit a zážitku je plno.Tam člověk poznal správny chlapy a také skety.Byla to škola života.Rád na to vzpomínám,je pravda,kdo nebyl na vojně není chlap.

12
Před 1 rokem

Tak ten kdo napsal tuhle blbost tak asi na vojne nikdy nebyl , slouzil jsem jako zakladak od roku 1967 az do 1970 a za celou vojnu jsem zazil jen jednu sebevrazdu u naseho utvaru a to kdy se vojak obesil protoze mu vyhrozovali Sabinovem !

4
Před 1 rokem
Schutz Jarda

Tomu se říká štěstí

Před 1 rokemUpraveno

Sloužil jsem Lešany, útvar 5963.Jako holub to bylo prvním rokem kruté a jako mazák jsem byl díky nedostatku praporčíků, po zkouškách náčelníkem autoskladu.Lampasáci si pamatovali na Waldemara Matušky!

Před 1 rokem
Zdeněk Vintr

Pologuma😝

Zobrazit další reakci
Před 1 rokem

Ano, vím o jednom úmrtí. Zemřel můj dlouholetý kamarád z dětství. Sloužil na Letiště Plzeň Líně. Měli demontovat rakety z letadla. No přeci to nebudou dělat podle předpisů. Malinko zmačkni tlačítko, raketa poposkočí a já ji chytnu a bude to. Nechytnul. Vletěla mu plnou rychlostí do břicha. Vím to od druhého kamaráda, který s ním sloužil. Ale ten to tlačítko nemačkal. Ten byl u vedlejšího letadla.

3
Před 1 rokem
Ján Fedorňák

I já jsem smrťák zažil (nejeden).

1
Před 1 rokemUpraveno

Podle pisálka je největší problém se osamostatnit, dodržovat nějakou disciplínu a dokázat samostatně řešit problémy. Kolik mladých od zrušení zvs skočilo z okna nebo pod vlak? Protože mama hotel funguje do třiceti i déle. . Žádné zaměstnání není dost dobré a každá malichernost se řeší kolikrát až sebevraždou. To je dnešní mládež. Avšak jsou i výjimky.

5
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt