1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokem

V Jihlavě je pochován na Ústředním hřbitově Bohumír Pertl, který také zemřel během základní vojenské služby v 70. letech. Velitel ho poslal v kasárnách vyčistit vnitřek velké cisterny od nějaké chemikálie. Vytáhli ho odtud mrtvého, udusil se. Rodiče přišli vinou hlupáka s hvězdičkami o jediné dítě a zhroutil se jim svět.

8
Před 1 rokem
Martin Herzán

Takových bylo, zejména po střelbách s Rusákama.ve vojenském újezdu Hradiště

3
Před 1 rokem

Netvrdím že se má vrátit vojna jako před rokem 1989, ale na nynějších mladých mužích je zoufale vidět a poznat, jak moc jim tato časová služba vlasti chybí. Řád, sounáležitost, kamarádství, sebepoznání, i fyzická kondice, to byly vlastnosti, které tímto chlapci v přerodu v muže získal. Ano zažili jsme i psychicky těžká období, ale nikoho, kdo by si na vojně vzal život nebo byl jinak usmrcen. 1983-1985 PVOS Kroměříž

7
Před 1 rokem

Muselo to být dost drsné. Já naštěstí, už po revoluci, dostal modrou. Bych se dost divil, kdyby tam nebyly i časté vraždy. Právě kvůli šikaně.

Vojna byla způsob jak v lidech vyvolat nenávist vůči druhým. Podobně jako protekce. Komunismus byl strašná ideologie. Ale chápu, že právě proto je pro mnohé lidi dnes zase tak atraktivní.

14
Před 1 rokem
Petr Hill

Vidím že se podařilo autorovi přesně co chtel. Vystrašit ty co tam nikdo nebyli. Úrazy se stávaly to ano a vražda asi tak často jako v civilu. A šikana jako kde. Ale hlavně si člověk uvědomil že se musí postarat sám o sebe, že to za něho neudělají rodiče jako dnes.

Taky trochu te fyzické přípravy nebylo ns škodu. Ono uběhnou 10km s plnou polní nebyl žáden med. Z druhé strany nebylo tolik obézních mladých kluků jdko dnes. Jak se říká všechno špatné je na něco dobré.

17
Před 1 rokem

Já byl u pésáků 90-92. Kromě chytání ilegálů nás učili jak odrazit prvotní útok a zalarmovat další vojsko v obranné línii. Doba přežití cca deset minut. Dvanácti hodinové pochody ve hvozdech ať bylo pěta třicet do plusu, nebo dvacet do mínusu. Úplně stejně na tom byli i kluci na druhé straně. Rád nato vzpomínám.

3
Před 1 rokem

Ten článek je poněkud přehnaný.Sloužil jsem od 1955 ještě za Čepičky a to byla dost šílená pakárna a buzerace nejvyššího stupné.Zaměstnání od 6.00 do 23.00 s půl hodinou osobního volna v podvečer.Vycházky samostatné nexistovali.To vše se výrazně změnilo po nástupu min .obrany gen.Lomského v roce 1956,který dokonce zavedl i nárok na asi sedmidení dovolenou.Za jeho ministrování se vojna výrazně zlidštila.Pamatuji,že za buzeraci,která byla až do poloviny 1956 běžná se později ukládaly i půlroční tresty. .Do nástupu Lomkslého skutečně existovalo u většiny útvarů peklo.Když jsem svým synům vyprávěl jak to na vojně vypadalo,tak se mi vysmáli,že něco takové nebylo možné.Vidět tehdy kluky brečet nebylo nic neobvyklého.Taková večerní prohlídka to býval zážitek,když vám téměř vyhodily slamník na podlahu, vyházeli všechny věci lze skřínky a vyhlásili bojový poplach.Zatím co jsme šaškovaly na dvoře,tak nám mazáci plno věvcí ukradli.Než jste to pak vše zase uklidili tak byly 2 -3 hodiny a budíček byl v 6 .00.Pak rozvička do -5st do půl těla.

1
Před 1 rokem

Byl jsem na vojne 65-67 ,sikana od mazaku byla ale o umrti jsem tam neslysel.Rikalo se vojna byla krasna ale kratka.Slozil jsem v KAPLICICH a povybrani jako ridic do Tabora jsem dostal T603 a vozil Generala.

Před 1 rokem
Jaroslav Brnak

Jako budějčák musím proti Kaplicím protestovat. Tady je to vždy a jedině ta Kaplice... 😉

Před 1 rokem

Dnes by to nebylo jinak. Dej blbcovi moc a on ti ukáže, co dokáže. Šikan je už na základních školách, dnes jestli maminčina a proti nim kluci z ulice. Jedno je jasné, vojenská služba neměla být zrušena...alespoň na rok...a bez výjimek!

11
Před 1 rokem

Chce to odvahu, nenávist , nebo velkou dávku hlouposti, se pod článek podepsat, pane Chalupo.. Já " pastelky" 74-76 Hranice na Moravě..😁🤣

9
Před 1 rokem

Odmaturoval jsem v 72, šel do přípravy výroby, duben 73 na vojnu do března 75, konstrukční kancelář a od září 75 MFF-UK. Už tam jsem si říkal, že 2/3 studentů by potřebovalo vojnu jako ..... drbání. Zažil jsem si 3 hodiny spánku denně, půl roku, ale vždy jsem dal najevo některým (po "zásluze") mazákům, že jsou blbci. Mimochodem, tahle spánková průprava se mi hodila při začátcích studia. Jak se tady říká, gumy, tak procentní zastoupení v civilu je jen tak asi o 10% lepší. Člověk si nevybere. Nejhorší manýry nebyly produktem vojáků z povolání (ti to měli jako civilové, co do rozsahu hodin, cca do 15). Odešli a po jejich odchodu z posádky "nastoupili" mazáci. A nastala "vojna". Čím hloupější, tím horší chování. Což už se s dotyčnými táhlo z dob učení a intrů, čili, nechápavci, z CIVILU. Důležité bylo, že kdo chtěl, tak využil mazáckého času k sebevzdělávání. Takových nás bylo na jednotce několik. Díky tomu jsem se dostal na výšku, využil jsem, podle mnohých přispěvatelů ztracený, čas. Inu, jak říká rčení - kdo chce hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Tady bych ještě musel pro některé přispěvatele dodat - kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Pro dnešní mladou generaci - na rok na vojnu a náročnou. Když je mám v dílně, tak akorát se dá říci - poruč a udělej sám. Jsou výjimky, jsou. Špendlíčkem hledat. Něčemu mě vojna naučila, zejména samostatnosti. Nejlepší byl kamarád, který po mém návratu prohlásil - Tebe ta vojna nezměnila. Což se týkalo některých stránek mé povahy.

3
Před 1 rokem

Absolutní nesmysl o tisících mrtvých, nevěřte všemu, co se na internetu napíše. Holt je tu prostor i pro články hlupáků, kteří by se jinak neuživili, a neznalost mladšího našince jim přeje.

Pokud dobře počítám, tak by za 40 let režimu mělo přijít o život, každý rok, cca 75 lidí. Tu dobu pamatuji a za rok prezenční služby byl na západním okruhu jeden smrťák a to ještě z vlastní blbosti. Unavený voják si sedl na zem a opřel se zády o pás tanku a usnul. Přišel povel k přesunu a ...

7
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt