Vojna stála za howno, dva roky promarněného života. Kdybych zdechl a za dva roky se probral, dalo by mi to více. Pokud bych měl najít něco pozitivního, co mně někam posunulo, tak to nebylo řízení tanku, ale nenávist ke komunistům a zbraním.
V podstatě je blbost co tady pisálek píše. Byl bych zvědavej kolik mu je let. Já na vojnu vzpomínám rád. Dnešní mládež by nepřežila. 14 dní na zimních stanicích na Šumavě, teploty 25-30 st. a spánek buď v tanku nebo venku. Ale rád vzpomínám.
Na to špatné se zapomnělo a na to dobé se vzpomíná, když vidím Tankový prapor a nebo Černé barony, tak se řehním, jako u nás na vojně.
Článek přitažený za vlasy,nevím jestli pisatel vůbec na vojně byl.
Já ano,nástup říjen 80 Terezín,pakárna tam byla,jestli ze za šikanu považuje že sem mazákovi nosil večeři tak nevím.
Na druhé straně to učilo poslouchat nadřízené,což většině dnešní generace chybí.
nosit mazákovi večeři považuješ za co?
Z vojny mám několik výborných kamarádů s kterýma se scházíme každý rok.
Vojna není kojná říkalo se za nás.Sloužil jsem lidu v roce 79-81.Nikdy jsem nebyl členem KSČ i když mě soudruzi neustále "přesvědčovali" nevstůpil jsem! Musím říci že pár "GUM"tam opravdu bylo,ale jinak se alespoň na našem útvaru dalo s lampasáky vyjít.Nebylo to samozřejmě moje nejlepší období v životě,ale na vojnu vzpomínám vcelku v dobrém.Hlavně na kámoše se kterými jsem zažil to dobré i zlé.Toho dobrého bylo mám za to více,o srandě a kamarádství na celý život nemluvě.Sloužili s námi i kluci ze slovenska a taky mezi nimi byli super chalani.Nějaké povinosti jsme měli a museli je plnit ačkoliv to kolikrát bylo proti "zdravému "rozumu.Dnešní generace by to v určitém směru potřebovala jako "prase"drbaní.Dnešní generaci chybí pokora a trocha úcty ke starší generaci .Když vzpomenu na svého dědu ten by dnes asi zežílel,no bohužel.
Když vidím ty dnešní rozmazlené přiteplené mátohy, pro které je vypnutí proudu nebo mobilního signálu na více než pár minut životní ranou, pro které je problém udělat kotrmelec nebo výmyk na hrazdě, o přeplavání rybníka nemluvě, tak si říkám že takového půl roku vojny by jim velice prospělo. Ne ovšem vojny s parametry mazácké buzerace a zelené pakárny, jaká zde byla před r.1989, která měla za úkol člověka zlomit a udělat z něj poslušné nemyslící hovádko. Žádné řvaní na nováčky, žádné kliky v blátě, žádné čištění WC zubním kartáčkem, žádné "bublinkové dny", kdy se znovu a znovu drhlo a čistilo a leštilo i to, co svítilo čistotou. Žádná strava horší,než žrádlo pro psy. Vojnu důstojnou člověka, která by kromě zacházení se zbraní a nejrůznějších praktických dovedností mladé kluky naučila samostatnosti, odolnosti, zodpovědnosti, kázni, cílevědomosti a vytrvalosti. Zlepšení fyzičky by pak bylo pro ně velkým bonusem, který by ocenili nejspíš až v civilu.
Vážený pane. Buzeraci dělali prudcí inteligenti, kteří už v učení a na intrech neuměli nic jiného, než ubližovat. V duchu, co jsem zažil, musím předat dále. Čili forma msty. Z civilu zatažené sviňárny na vojnu. Když byli na jednotce přítomni vojáci z povolání, tak se to nedělo. Po jejich odchodu to vždy začalo. Vážený. A vím o čem mluvím. Měm za sebou vojnu duben 73 až březen 75.
Zajímalo by mě srovnání kolik mladých mužů ve věku vojáků základní služby přišlo o život v následujících létech když byla základní vojenská služba zrušena - nehody, pracovní úrazy, sebevraždy, alkohol, drogy .. atd.
máte to tam
Odkaz
"Je třeba ale také říci, že i za minulého režimu se našly útvary,
které se snažily k vojákům přistupovat jako k lidem, a velitelé,
kteří zvládli používat mozek k vlastním závěrům a pouze tupě
nepapouškovali moudra komunistické doktríny."
------------------------
Doktrína jako doktrína, pane Chalupo, na vojně obzvlášť.
Opravdu znáte armádu, v níž je voják veden k tomu,
aby používal mozek k vlastním závěrům, namísto vstřebávání
mouder politického režimu, který ho do armády povolal?
kdo nebyl mazlík domácí a uměl se starat sám o sebe a byl vedený pomáhat kamarádům byl v pohodě. Byl jsem na dva roky u protivzdušný a potom mě s mašinou šoupli k paragánům. Žatec.
Kdo vnímal a nedělal machra tak byl v klidu. Sahara Bufet a Rajóny třeba ve dvě v noci -- hele byla u toho kolikrát pérdel. Vytáhnout kuchaře , ukecat o kus flákoty , no a rovnou jsem si udělal i pro sebe.
Ti co vybočovali a nedej bože práskali - ty jsme si i jako zobáci zpacifikovali sami. Hirerarchie tam byla jasně , ale tu máte i teď v práci nebo ne ??
Ti současný válečníci na internetu jsou mi k smíchu , pos...říleli by se při prvním do ruky vzetí samopalu.
Ano šikana není správná. Vadí mi, když se o šikaně hovoří jen v souvislosti s vojnou. Je mi 66 let a vím o řadě spolužáků nebo kamarádů, že šikanu zažili už na internátech, tehdy.
Dnes nikde žádní soudruzi nejsou a šikana nám čile bují na základních školách, někde i v mateřských školkách.
Takže to není o soudruzích....
Tak to je šikana je dnes všude ve školách, nákupních střediscích atd... Když se neví kudy kam tak za to můžou komouši. Super vždy se najde nějaká obětní ovečka.