Tak tady si něco přečtěte, jaká to prý byla "pohoda". Průměrně 200 mrtvých ročně, stovky sebevražd a pokusů o ně.
Odkaz
My, co jsme si vojnu odkroutili, nepotřebujeme žádné články abychom se dozvěděli, jaké to bylo.
Si dej studený obklad a vrat´ prachy za tenhle článek. Ano, pár hlupáků se tam vždycky našlo, někdy šlo o kejhák, ale určitě byl výcvik k obraně vlasti a né k tomu co je tet´. Tam se tehdy ukázalo jestli jsi alespoň trochu odolný stresům a nepohodě. A co dneska? Škoda mluvit.
Československá armáda byla kanonenfutr určený ke zničení kdesi v Bavorsku jako prvosledová útočná bojová skupina. Taková byla představa soudruhů z Kremlu. Ti důstojníci ČSLA, kteří proti tomu protestovali, byli po roce 1968 do jednoho nemilosrdně vyhozeni. Tolik k té obraně vlasti...
Co to je za blbost? Jaké stovky umírajících vojáků? Jasně, že se stalo i nějaké neštěstí, ale taková pitomost mě nadzvedla. A to jsem byl u paragánů a jediný voják- výsadkář zahynul rok před námi(1967). A byla to nešťastná náhoda, při vysazení. Ví o té době pan novinář prd a plká.
Ne tak úplně. VÚ 2071 Karlovy Vary (Šándor tam byl velitel paragánů) - špagi za rok 4 mrtví (zejména při střelbách s Rusama ve vojenském újezdu Hradiště
Rok ZVS by nikomu moc neublížil. Dnešním mladým „chlapům“ to hrozně chybí! Já zažil na vojně jen lehkou mazárnu a v druhé polovině spíše tvrdou gumárnu, zkrátka celý rok buzerace, ale dalo se to většinou brát s humorem a nadhledem. Nechci určitě snižovat morální a fyzické újmy, kterými často trpěli muži ve zmiňovaných obdobích, to bylo většinou přes míru. Samozřejmě sloužit v té době na hranicích nebyl žádný med 🙁. Prostě si myslím, že maximálně rok ZVS, kde se mladý muž musí začlenit do kolektivu, podřídit se družstvu atd., minimální seznámení s bojovou technikou by bylo ku prospěchu celé naší společnosti. Já jsem za ten rok celkem vděčný, i když si netroufám tvrdit, že šlo o nějakou „vojnu“, měl jsem to z domova 15 km, nikde nechodili lítačky, tak se dalo ve volnu chodit i v civilu,....
Za mne tohle psychické otužování nutnost drilu bych doporučil min na rok 99% dnešních mladíků a bez náhradní vojenské služby , i já jsem někdy slzičku uronil , ale z dlouhodobého pohledu a nadhledu to bylo každému ku prospěchu … ne nadarmo se říkalo že vojna dělá z chlapců chlapy….
Prosím vás nestrašte lidi takovými nesmysly, tomu věří jen ten, kdo nebyl na vojně. My ostatní víme, že tam byla buzerace, ale rozhodně nešlo o život jak prezentujete. V této době je snaha vše překroutit, přibarvit, zatajit. Nezapomínejte, že spousta lidí si pamatuje jak to doopravdy bylo.
No to nevím. Když jsem byl na vojně, bylo to normální. Hoší to bylo v roce 1969 nebo 1970, kdy jsem musel na cvičení a vyhnali nás do Prahy s tankem. Nerad vzpomínám, kdy si nám před odjezdem z pozice u Bílé Labutě lehla mladá paní s dítětem, pod pás tanku a my měli rozkaz jet. Tady jsem si teprve uvědomil co
by znamenala opravdová válka. Kolega řidič řval, co má dělat a já jako velitel tanku mu odpověděl, že nevím. Na štěstí se to paní rozmyslela, po rozjezdu tanku vzad, co mě jen tak napadlo a ona se zřejmě lekla a odešla. Ta událost, mě poznamenala na celý život a často si kladu otázku ,,Co kdyby to bylo jinak, Kdo to všechno způsobil, kde je příčina toho všeho:: A to je otázka i pro dnešní napjatou situaci na kterou jsem ještě nedostal odpověď. Jedna strana ukazuje na druhou, ale řešení nepředložil nikdo. Snad lidé na obou stranách konfliktu už konečně dostanou rozum.
Myslím na kremelského vůdce,stačí jedno jediné slovo a je konec. Ale co uloupené území
S autorem zcela souhlasím. 2 roky zbytečné pakárny a šikanování. Kdo se neuměl flákat a zašívat před prací tak na vojně se to naučil. Jediný klad byl že kluci přišli zdarma k řidičákům na nákladní automobil
clanek je zcela zavadejici sebevrazdy ano ale ne z politickych duvodu z 90procent neunesly rozchod z divkou a musim rici ze asi tretina brancu si pomalu nedokazala zavazat tkanicky u bot ci si ustlat postel a jejich hygiena take vetsinou byla na nizke urovni no mamincin mazanek to nema ani v dnesni dobe lehke co akorat musim z tech let zkritizovat byly 2roky bez vydelku takze prakticky jste zacinaly zit az v 21letech pokud jste nemely rodice v politice nebo kseftu
Mě stačilo, co mi vojsko dávalo jako žold. První rok jsem stejně na vycházky nechodil, nekouřil jsem a jsem za to rád, alkohol taky nějak extra nemusím a kdy jsem jel na dovolenku, byl jsem stopem z Karlových Varů, v Moravských Budějovicích dřív, než autobusem, nebo vlakem.
Zajímavá oblast na psaní. Nevím, odkud jsou údaje brány, nevím jestli je někdo třídil alespoň přibližně po příčinách. Jasné je, že pokud armáda cvičí, řidiči veškeré techniky jezdí vyčerpaní a v noci (součást výcviku), používají se zbraně a to v počtech lidí v desítek tisíc, ke smrti občas dojít musí. I proto, že řada vojáků je neukázněná nebo z chybného použití zbraně. Podle mého soudu však jednu z nejvyšších kategorií úmrtí by vykázal milostný vztah z doby před nástupem vojny. Pro mladé bylo toto odloučení dlouhé. Ano, u některých útvarů byla šikana a někdy končila smrtí.
Rád bych si však přečetl údaje o mrtvých v ČS armádě do roku 1939. Tehdy zcela určitě nebyl žádný velitel komunista a tudíž, podle autora, žádné pako. Všichni profíci a charakterní lidé. Teď to chce pro srovnání jen uvést počty mrtvých za těchto profíků.
Ani dnešní profi armáda není prostá úrazů, občas i smrtelných. A to je jich zlomek tehdejší armády.