1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 1 rokemUpraveno

Tak tady si něco přečtěte, jaká to prý byla "pohoda". Průměrně 200 mrtvých ročně, stovky sebevražd a pokusů o ně.

Odkaz

domaci.hn.cz
V Československé lidové armádě umíralo 200 vojáků ročně. Důvodem byly nehody při střelbách i sebevraždy
Počet úmrtí v československé armádě se od počátku šedesátých let pohyboval kolem dvou stovek ročně. Mezi lety 1964 a 1989 nepřežilo službu v Československé lidové armádě 3843 mužů. Vyplývá to z...
9
Před 1 rokem
Tomáš Kratochvíl

My, co jsme si vojnu odkroutili, nepotřebujeme žádné články abychom se dozvěděli, jaké to bylo.

48
Zobrazit další reakci
Před 1 rokem

Si dej studený obklad a vrat´ prachy za tenhle článek. Ano, pár hlupáků se tam vždycky našlo, někdy šlo o kejhák, ale určitě byl výcvik k obraně vlasti a né k tomu co je tet´. Tam se tehdy ukázalo jestli jsi alespoň trochu odolný stresům a nepohodě. A co dneska? Škoda mluvit.

19
Před 1 rokem
Jaroslav Preclík

Československá armáda byla kanonenfutr určený ke zničení kdesi v Bavorsku jako prvosledová útočná bojová skupina. Taková byla představa soudruhů z Kremlu. Ti důstojníci ČSLA, kteří proti tomu protestovali, byli po roce 1968 do jednoho nemilosrdně vyhozeni. Tolik k té obraně vlasti...

3
Před 1 rokem

Co to je za blbost? Jaké stovky umírajících vojáků? Jasně, že se stalo i nějaké neštěstí, ale taková pitomost mě nadzvedla. A to jsem byl u paragánů a jediný voják- výsadkář zahynul rok před námi(1967). A byla to nešťastná náhoda, při vysazení. Ví o té době pan novinář prd a plká.

13
Před 1 rokem
Bohumír Staníček

Ne tak úplně. VÚ 2071 Karlovy Vary (Šándor tam byl velitel paragánů) - špagi za rok 4 mrtví (zejména při střelbách s Rusama ve vojenském újezdu Hradiště

Před 1 rokem

Rok ZVS by nikomu moc neublížil. Dnešním mladým „chlapům“ to hrozně chybí! Já zažil na vojně jen lehkou mazárnu a v druhé polovině spíše tvrdou gumárnu, zkrátka celý rok buzerace, ale dalo se to většinou brát s humorem a nadhledem. Nechci určitě snižovat morální a fyzické újmy, kterými často trpěli muži ve zmiňovaných obdobích, to bylo většinou přes míru. Samozřejmě sloužit v té době na hranicích nebyl žádný med 🙁. Prostě si myslím, že maximálně rok ZVS, kde se mladý muž musí začlenit do kolektivu, podřídit se družstvu atd., minimální seznámení s bojovou technikou by bylo ku prospěchu celé naší společnosti. Já jsem za ten rok celkem vděčný, i když si netroufám tvrdit, že šlo o nějakou „vojnu“, měl jsem to z domova 15 km, nikde nechodili lítačky, tak se dalo ve volnu chodit i v civilu,....

6
Před 1 rokem

Za mne tohle psychické otužování nutnost drilu bych doporučil min na rok 99% dnešních mladíků a bez náhradní vojenské služby , i já jsem někdy slzičku uronil , ale z dlouhodobého pohledu a nadhledu to bylo každému ku prospěchu … ne nadarmo se říkalo že vojna dělá z chlapců chlapy….

23
Před 1 rokem

Prosím vás nestrašte lidi takovými nesmysly, tomu věří jen ten, kdo nebyl na vojně. My ostatní víme, že tam byla buzerace, ale rozhodně nešlo o život jak prezentujete. V této době je snaha vše překroutit, přibarvit, zatajit. Nezapomínejte, že spousta lidí si pamatuje jak to doopravdy bylo.

39
Před 1 rokem

No to nevím. Když jsem byl na vojně, bylo to normální. Hoší to bylo v roce 1969 nebo 1970, kdy jsem musel na cvičení a vyhnali nás do Prahy s tankem. Nerad vzpomínám, kdy si nám před odjezdem z pozice u Bílé Labutě lehla mladá paní s dítětem, pod pás tanku a my měli rozkaz jet. Tady jsem si teprve uvědomil co

by znamenala opravdová válka. Kolega řidič řval, co má dělat a já jako velitel tanku mu odpověděl, že nevím. Na štěstí se to paní rozmyslela, po rozjezdu tanku vzad, co mě jen tak napadlo a ona se zřejmě lekla a odešla. Ta událost, mě poznamenala na celý život a často si kladu otázku ,,Co kdyby to bylo jinak, Kdo to všechno způsobil, kde je příčina toho všeho:: A to je otázka i pro dnešní napjatou situaci na kterou jsem ještě nedostal odpověď. Jedna strana ukazuje na druhou, ale řešení nepředložil nikdo. Snad lidé na obou stranách konfliktu už konečně dostanou rozum.

8
Před 1 rokem
Jiří Borovka

Myslím na kremelského vůdce,stačí jedno jediné slovo a je konec. Ale co uloupené území

3
Před 1 rokem

S autorem zcela souhlasím. 2 roky zbytečné pakárny a šikanování. Kdo se neuměl flákat a zašívat před prací tak na vojně se to naučil. Jediný klad byl že kluci přišli zdarma k řidičákům na nákladní automobil

34
Před 1 rokem

clanek je zcela zavadejici sebevrazdy ano ale ne z politickych duvodu z 90procent neunesly rozchod z divkou a musim rici ze asi tretina brancu si pomalu nedokazala zavazat tkanicky u bot ci si ustlat postel a jejich hygiena take vetsinou byla na nizke urovni no mamincin mazanek to nema ani v dnesni dobe lehke co akorat musim z tech let zkritizovat byly 2roky bez vydelku takze prakticky jste zacinaly zit az v 21letech pokud jste nemely rodice v politice nebo kseftu

13
Před 1 rokem
Zdeněk Vondráček

Mě stačilo, co mi vojsko dávalo jako žold. První rok jsem stejně na vycházky nechodil, nekouřil jsem a jsem za to rád, alkohol taky nějak extra nemusím a kdy jsem jel na dovolenku, byl jsem stopem z Karlových Varů, v Moravských Budějovicích dřív, než autobusem, nebo vlakem.

3
Před 1 rokem

Zajímavá oblast na psaní. Nevím, odkud jsou údaje brány, nevím jestli je někdo třídil alespoň přibližně po příčinách. Jasné je, že pokud armáda cvičí, řidiči veškeré techniky jezdí vyčerpaní a v noci (součást výcviku), používají se zbraně a to v počtech lidí v desítek tisíc, ke smrti občas dojít musí. I proto, že řada vojáků je neukázněná nebo z chybného použití zbraně. Podle mého soudu však jednu z nejvyšších kategorií úmrtí by vykázal milostný vztah z doby před nástupem vojny. Pro mladé bylo toto odloučení dlouhé. Ano, u některých útvarů byla šikana a někdy končila smrtí.

Rád bych si však přečetl údaje o mrtvých v ČS armádě do roku 1939. Tehdy zcela určitě nebyl žádný velitel komunista a tudíž, podle autora, žádné pako. Všichni profíci a charakterní lidé. Teď to chce pro srovnání jen uvést počty mrtvých za těchto profíků.

9
Před 1 rokem
Vasa Kohout

Ani dnešní profi armáda není prostá úrazů, občas i smrtelných. A to je jich zlomek tehdejší armády.

6
Zobrazit další 2 reakce
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt