No... článek jsem nedočetl ani do konce. Bylo mi z toho na nic....2 roky vojny ,byla opravdu dlouhá doba...ale měla i mnoho pozitivního.
Plno chlapů na vojnu vzpomíná v dobrém...z kluků opravdu udělala chlapy..ja sloužil 80 - 82 . U tankánů , takže žádný med. A věřte , vzpominam v dobrým . A teď to hlavní, byla taková doba, muselo se víc než chodit na vojnu..já osobně nebyl ani v ,,pionýru " ...komunisty jsem nenáviděl a nebyl jsem NIKDY ani ,,kandidát " a jsem na to hrdý že mě nedostali...o to víc jsem teď znechucen, ze nekdo píše takový články, lituje lidi co museli podle něj trpět za komančů, třeba někteří ano...což je mi líto, ale pak nechápu, proč autorovi nevadí že nám sedí PŘÍMO na hradě jeden z těch,,komančů" ,jeden z těch co šikanoval jak popisuje.... KOMUNISTA A LAMPASÁK...nejhorší možná varianta. Je mi z toho zle
Jak víte že autorovi nevadí komouš na hradě?
S clankem tak bezezbytku nesouhlasim, pridam jenom dva postrehy z pohledu vojenskeho lekare, ktery slouzil pet let u tankove divize :
1) Myslim, ze clanek ponekud podprahove naznacuje, ze mnoho umrti (vetsina ?) bylo spojeno se sikanou. Tak tomu rozhodne nebylo, jako lekar jsem byval prizvan do komisi, ktere resily umrti vojaku, a vim, ze drtiva vetsina z nich souvisela s nehodami pi vycviku. Mnoha z nich zpusobila nezkusenost tech mladych kluku, coz mne vzdy trapilo, nebot slo o umrti, kterym se dalo predejit. Ovsem smrt v souvislosti se sikanou byla mnohem mene casta, navic v pripade sbevrazd nebylo vzdy jednoduche rozeznat, zda slo o dusledek sikany nebo zkratkovite reseni osobniho poblemu vojaka (velmi casto kombinace obojiho). V prevenci sikany v dobach totality naprosto selhaval politicky aparat, kteremu ke spokojenosti zjevne stacily aktualizovane nastenky..
2) Nejsem prilis kompetentni, abych do hloubky hodnotil fenomen sikany, nicmene bezpecne vim, ze souvisel take (mozna predevsim) s urovni vzdelani. Nase tankova divize byla jako prvni v CSLA prezbrojena na tanky T-72, technicky mnohem slozitejsi. Do jejich osadek byli vybirani mladi muzi se stredoskolskym vzdelanim, zpravidla absolventi prumyslovek. Ti pochopili, ze je zbytecne, aby si vojaci "delali tu vojnu" mezi sebou jeste zbytecne horsi. Dramaticky poklesl pocet projevu sikany, coz jsme poznali i na osetrovne. kde zasadnim zpusobem ubyly projevy fyzickeho napadani i psychicka traumata.
Dobrý den pane. Máte pravdu, že úmrtí v důsledku šikany u vojáků zs bylo asi pomálu. Ale co se týče psychické šikany vojáků z povolání byla až neskutečná. A z té pak pravděpodobně pramenila i ta frustrace těch méně inteligentních vojáků. A těch na těchto utvarech byla rozhodně většina. Vojáci z maturitou byli pouze velitelé bojových vozidel. Já za 2roky zažil smrt několika vojáků. 1 sebevraždu a zbytek při (plnění bojových úkolů). 90% pramenila z nesmyslných nařízení voj.z povolání. A určitě víte o čem mluvím, protože jsem pravděpodobně sloužil u stejného pluku jako vy. T-72 a bvp-2 byly jako první v Lounech.
Mnohokrát jsme si sáhli na dno, ale sami jsme byli potom překvapení co jsme fyzicky vydrželi. Pokud se týká politického školení, vzpomínám si, že to pomalu nikoho nezajímalo a občas i toho, kdo přednášel. Třeba pověřený absolvent. Po pár měsících jsme si na režim zvykli, vyznali jsme se kdo je kdo, co můžeme a nemůžeme, se kterým nadřízeným se dá mluvit a se kterým ne. Na rotě jsem poznal politruka jako úplného blba, rovněž tak ten, co se staral o výstroj a pod. Někteří mladí důstojnicí z voj. škol byli nad námi povýšení a mnohokrát z vojáků dělali sluhy. Největší psychická zátěž byl přechod z civilu do vojenského režimu, to bylo mnohdy až drsné. Na to nikdo připraven nebyl. Ostříhání, hození civilních šatů do pytle, který byl poslán domů s plesnivým obsahem, pokud při nástupu pršelo. Pamatuji, že jsem o půlnoci psal domů dopis na záchodě. Nekonečné nástupy na buzerplac v kteroukoli hodinu a v plné polní. Pak ven na kopec a v masce. To trvalo do přísahy, pak se to částečně uklidnilo. Nějakou zvláštní buzeraci jsem nezažil, někteří starší to zkoušeli, ale drhnutí chodby kartáčkem na zuby je blbost. Vydrželi jsme to všichni, nikdo nepadl ani se nezbláznil, tedy alespoň u mě. Každopádně to byla zkušenost na celý život a mnohokrát kamarádství, na které se nezapomíná. Nezažil jsem nic krutého, ale dva roky bylo až příliš. Tzv. rakeťáci měli vojnu ještě o pár měsíců delší. Byla to občas šichta, ale každý voják byl poté zařazen ke své specializaci, práce bylo dost, zábava také a po roce a půl se stříhal metr. Kdo v té době na vojně nebyl, nechť o tom vůbec nemluví !
Rok povinné zelené pakárny jsem si odkroutil v letech1985-1986 jako špagi v Kroměříži. Nedalo mi to do života nic pouze vzalo kus zdraví. Je dobře, že je to pryč a mé děti už tam nemusí.
Tento hnus jsem zažil v letech 75-77 .Byl jsem řidič u PVOS v Sokolnicích u Brna ,a to co se tam dělo byla naprostá devastace lidské důstojnosti a ztráta dvou let života hlavně díky vypatlaným starším záklaďákům a tichému přihlížení neméně vypatlanými důstojníky.
A to nejsem žádný fňukálek.Byl jsem docela přísně vychován a následně se stal několikanásobným Železným mužem ap.
Prostě hnus a zase jenom hnus!!!
njn, služba na Moravě a Slovensku...zpravidla tam šlo spíše o pořadový krok než o něco jiného ....a ještě k tomu u modráků...šichty na hlásce...
No chci vědět jestli pisatel tohohle blabolu byl za komunistů na vojně.!! To za1. A za2 ja ano 87-89. Prostějov vysadkovy průzkum. Nebyl jsem v KSČ a spousta jiných taky ne ale i někteří byli v KSC. NIKDY JSEM NEZAZIL ze by oni měli jiné výhody a zacházení než ti nekomunisti. NIKDO TO NEŘEŠIL. !!!! TAK SI TY BLABOLY NECHTE. A PROTOŽE na rozdíl od téhle doby kdy se na vojnu dostane celkem málo % vojáků tak kdysi to byly desitky tisíc. A tudíž více úrazu. Tet máme pár tisíc vojáků a kolik už bylo nehod smrtaku. A i doma či na misi se SAMI STŘELILI NASI PROFICI.
Ten kdo napsal tento článek, nic o ZVS neví a asi ani nebyl na vojně. A těch mrtvých kluků, to už je úplná blbost. A šikana - asi někde byla, já osobně ji za celé dva roky nezažil. A ani ve svém okolí. Někdy jsme si říkali, že to je celé na hlavu, ale taky nás to něco naučilo. Alespoň ukázněnosti a smyslu pro nějaký řád. Dnešním namyšleným floutkům bych to vřele doporučil.
To není pravda . Já osobně jsem tam poznal hodně kluku kteří si dodnes kamarádím. Jeto dobrá zkušenost do života a hlavně o důvěře druhého. Tam se pozná kdo je dobrý člověk a na koho se da spolehnout. Dnes mladí lidé neumí vstávat do školy bez Mob.
Zažil jsem na vojně v osmdesátkách hodně špatýho,buzeraci a šikanu,ale taky ještě víc srandy a kamarádství na celý život s ostatnímy spolubojovníky.To špatný jsme vytěsnili a když se každý rok na srazu sejdeme,tak se vzpomíná hlavně na to,co kdo provedl,jak s vojnou dokázal vy..... a jak jsme třeba na žňových brigádách honili baby😀.Ten.kdo to nezažil,to nikdy nepochopí a dokáže jen blbě žvanit.
Tak jste měl štěstí VÚ 2071 Karlovy Vary (1500 bigošů) za rok (špagi) 4 mrtví - zejména při střelbách s Rusama.. S nikým se nevídám.
ZVS 84 - 86 České Budějovice. Na mazáckou vojnu jsem měl štěstí, takže jenom rojóny, bufet sahara, kanady. Byl jsem 14 dní jako velitel družstva řidičů v Prachaticích a nevzpomínám si, že by na 3 patrovém baráku bujela tvrdá šikana. Jako záložák jsem byl v Janovicích a tam jsem tvrdou šikanu také neviděl. Za mé služby se říkalo: Prachatice nikdy více a Raději kulku do palice, nežli sloužit Janovice. Přitom je zajímavé, že zrovna tyhle "vševojskové" útvary prováděli hraniční uzávěru. Nedokážu si představit mazáka, který šikanuje zobáky a pak se na ně při uzávěře musí spoléhat, když mají SA 58 s ostrou municí.
Ceske Budejovice 1964-1965 jako absolvent, v tankovem pluku jeden smrtelny uraz potom na chemicke rote v Suchem Vrbnem. Ani tam ani tam zadna sikana, jenom nejake keci mazaku na prvorocaky. Jako absolventi jsme se prvorocaku zastali a mazkum zustal jenom vztek. Dustojnici vpohode. Porucik z chemicke rotu se po roce 1989 stal ministrem narodni obrany Slovenska- Jozef Tuchyna.