1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 7 měsíci

Trackery jsou technologií starou cca 20 let a i u nás zkoušenou. Mělo to význam, kdy nejdražší (a velmi drahou) součástí FVE byl samotný panel. Brzo se od toho upustilo z mnoha důvodů: Vysoká cena, poruchovost, problémy s řízením natočení (většinu řádících systémů dokázal zmást jakýkoliv nahodilý stín) a navíc za většího větru musely být natočeny do základní chráněné polohy.

V nynější době dává mnohem větší smysl použít více různě stabilně natočených panelů. Pro maximalizaci zimní výroby svislých natočených na jih, pro lepší denní rozprostření výroby pak kombinaci natočení na východ a západ.

7
Před 7 měsíci
Bohuslav Vintr

Souhlasím.

Měl jsem teplovodní kolektory (jen když nemrzlo) a samy se natáčely a nakláněly. Problém byli mraky (honilo to mraky - orientovalo se to na nejsvětlejší část oblohy, pokud se schovalo slunce). A protože jsem to před 25 léty udělal analogově nešlo to moc řešit. Tedy samo že by se to dalo zlepšit. Místo obyč. čidel jsem uvažoval o infra čidlech (vidí slunce i přes řidké mraky). ale nakonec to dávalo tolik že to nebylo potřeba. Loni jsem to zrušil a zvětšil FVE. Vyrobí více (na větší ploše) a je to bez údržby.

4
Před 7 měsíci

Trochu čísel k energetické účinnosti. Při instalovaném výkonu 10 kWp bychom v ideálním případě měli vyrobit 87 600 kWh el. energie (10 x 365 x 24). Vyrobíme-li za rok reálně 10 000 kWh, pak energetická účinnost dosáhne 11,4 % (10 000 : 876). Při instalaci "truckera" vyrobíme o 2 000 kWh více. Poté se energetická účinnost zvedne na 13,7 % (12 000 : 876). To jen pro představu o účinnosti fotovoltaiky za běžné roční období.

4
Před 7 měsíciUpraveno
Vladimír Čajka

Zapomněl jste nám sdělit, s jakou účinností počítáte. My máme kapacitní faktor asi kolem 16% (25˚s.š.) při účinnosti panelů kolem 17%. Na účinnosti při výpočtu kapacitního faktoru taky záleží.V každém případě, energie ze Slunce je zadarmo. To znamená, že kapacitní faktor nemá podstaný vliv na provozní náklady. "Palivo" je zadarmo a na místě. Neplatíte ani za těžbu, těžební stroje a ani za přepravu, uskladnění a případně další zpracování. Volná energie má svoje specifika.

5
Před 7 měsíciUpraveno

V zimě je při zatažené obloze energie dopadající na 1m2 asi 100W až 300W. To není mnoho. Potřebujeme zvýšit účinnost panelů a to v oblasti vlnových délek, které jsou pro zataženou oblohu nejvíce zastoupené. Možnosti tu jsou. Současné špičkové panely pro pozemské komerční použití mají účinnost kolem 25%. Rezervy jsou pořád velké. Pokud se dočkáme panelů s 50% účinností, bude to i v zimě mnohem lepší. Trochu jsem se snažil zorientovat v tom, kde je limit účinnosti FV článků. Jak píšu, rezervy jsou značné. Jde hlavně o to, kolik to bude stát a jestli je možné vysoce účinné články vyrábět ve velkém rozsahu kapacity výrobních linek.

Odkaz

blog.idnes.cz
Jak Albert Einstein přispěl k vývoji nejdostupnějšího občasného zdroje - Blog iDNES.cz
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč Albert Einstein v roce 1905 vydal jako první z čtveřice článků vysvětlení fotoelektrického jevu a proč paradoxně předložil základy kvantové fyziky před...
2
Před 7 měsíci
Petr Hariprasad Hajič

A recept na inverzi a mlhu také máte? Celý prosinec např. v Brně.

6
Zobrazit další 3 reakce
Před 7 měsíci

Za 200 tisíc je možné dnes pořídit dalších 10 kWp včetně střídače. Kupovat za to tracker je nesmysl.

Před 7 měsíci
Kamil Kubu

Za 200 tisíc mám FVE komplet. 16,5KWp, 11kW. měnič, 18,5KWh baterku.

Samo že Čína. Ale dnes je to i od firmy Čína.. Tedy panely jsou Rakouské.

2
Před 7 měsíci

fotovoltaika neni zavisla na zimě, takze kazda ftv (i cinska ty autorsky moulo) vyrabi elektrinu v zimě.

Před 7 měsíci

Ano výroba je 2* větší

Před 7 měsíci
Richard Montag

U teplovodních kolektorů se udává zisk oproti stabilním +30%.. A proto se ani u nich nevyplatilo. U FVE to může být více ale určitě né dvojnásobek..

Zobrazit další reakci
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA