1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 7 měsíci

Dřevostaitel si snad mysí, že přišel s novinkou. Omyl. Rádio na petrolejku vymysleli už v SSSR Odkaz a to jsem ještě ani nezjišťoval, jestli to už dávno před tím nevynalezl Jára Cimrman.

25
Před 7 měsíci

Pobavilo 😄Autor zjevně nikdy neviděl Peltierův článek.

Článek který by mohl dobíjet 7 mobilů najednou a k tomu oběhové čerpadlo by byl o poznání větší než ta kamna na obrázku a vyžadoval by chlazení vzduchem z ulice (Tento článek potřebuje deltu teplot min 60, ale ideálně min 100°C, Tmax ale nesmí presáhnout 200°C jinak hrozí destrukce. S velkou pravděpodobností by spotřeboval velkou část tepla kterou by kamna vyrobila a na vytápění už by moc nezbylo (na 1W vyrobené energie spotřebuje až 50W teplelné energie). O ceně bloku článků s takovým výkonem netřeba mluvit - za to by bylo ojeté auto.

I to bude zřejmě důvod proč autor ploužil fejkovou fotku kde se peče mobil na plotně … že by nějaký upgrade oné Honzovi sekyrkové polévky na modernější, mobilovou pečínku?😄

Dřevostavitel je jediné místo na webu, zemi i přilehlých galaxiích kde neplatí fyzikální zákony 😄

38
Před 7 měsíci
Přemysl Kadlec

No vy ovšem bavíte ještě víc než ten článek - tím, že nepřesnosti vyvracíte pitomostmi. Takže - jak dokáže Peltierův článek spotřebovat 50 W tepelné energie na výrobu 1 W elektrické? Zjevně fyzikální zákony neplatí i pro Přemysla Kadlece - nebo alespoň ten o zachování hmoty a energie... Jo, chtěl bych vidět nějaké zázračné udělátko, které spotřebuje 50 W energie na výrobu 1 W energie. Jak si tedy vlastně představujete, že by nějaké Peltierovy články, které jsou, jak je v článku uvedeno, ochlazovány vzduchem ve vytápěné místnosti, cituji: "S velkou pravděpodobností by spotřeboval(y) velkou část tepla kterou by kamna vyrobila a na vytápění už by moc nezbylo"?

Mimochodem - tepelný výkon kamen je běžně od 5 kW a to teplo se předává do interiéru budovy, kde je běžně teplota kolem 20 st. C. Kupodivu - žádné chlazení vzduchem z ulice kamna nepotřebují, tepelný tok 5 kW vytápí budovu. Zajímavé je, že ten článek, skrz který by tento tepelný tok procházel, by vyžadoval chlazení "vzduchem z ulice".

Když hodláte zesměšňovat nějaký článek - tak jej opravdu nezesměšníte tím, že začnete psát ještě větší pitomosti, jasné?

13
Před 7 měsíciUpraveno

Jako, pořídit si nabíječku k telefonu za cca 15 stovek, nabíjet telefon 10x tak dlouho, než obvykle a jen když se topí v kamnech, to je vážně kauf. 1500 Kč (cena nejlevnějšího použitelného článku) je cena řekněme něco víc než 200 kWh ze zásuvky. Otázka pro chytré hlavičky: kolikrát za tu cenu dobiju sedm telefonů ze zásuvky bez rizika, že to víc roztopím a článek se mi rozteče po kamnech?

Edit: můj telefon při nabíjení zpapá asi 25Wh, takže buď za tu cenu nabiju sedm podobných telefonů nejméně 1142 x, nebo jeden takový telefon 8000 x. Tolik k podobným "přínosným" radám.

2
Před 7 měsíci

Na spoustu vynálezů se v současnosti zapomíná. Např ve 30tých letech minulého století byly vyráběny chladničky na plyn i na elektřinu, ale Československý Calex začal vyrábět pouze na elektřinu, která byla podstatně levnější a přístupnější než plyn, protože původní plynové rozvody po městech byly rušeny.I elektromobily byly běžnou součástí městských rozvozů zboží.

4
Před 7 měsíci
Stanislav Mlynář

Nevím,c )o tím chcete říci , já jsem si koupil v r. 2017 chladničku ,která se používá v karavanech a ta je na plyn ( PB ) ,elektriku na 12 V ,230 V , mám ji na chatě , jen má menší objem ( cca 80 l + cca 6 l mrazáček ) , pořizovací cena v té dobe byla 10500 Kč , jinak naprostá spokojenost.

1
Před 7 měsíci

Mám na chalupě za oknem fotovoltaický článek velikosti A4. Napájí tři LED světla o 2W (svítí dost dobře), když svítím jen jedním, vydrží skoro celou noc, když se baterie vybije, světlo zabliká a já to zapnu na nabíječku. Ve dne se nabíjí světlem, slunce nemusí být, je to v okně na východ. Telefon to nabije taky.

2
Před 7 měsíci
Ivan Anděra

Mám něco podobného. Panel menší jak A4 venku a nabijí superkondíky (14 voltů) a přes měnič mi to svítí celou noc čtyřmi ledkami na vchod.. Prý to má životnost 500 000 cyklů..

1
Před 7 měsíci

Že tu občas píšou blbosti, na to už je člověk připraven. Proč ale vyložené lži? Je spousta zaměstnání, kde má člověk nějakou odpovědnost. Pokud vědomě udělá něco špatně, je trestněprávně odpovědný. Ale pisálci můžou vše. I vědomě lhát. Opravdu skvělé.

7
Před 7 měsíci
Petr Berki

Tomu se dnes říká Tvorba obsahu a Pisálci se označují vzletným Redaktor. Já čtu dřevostavitele rád, vždycky se těším, jakou pí....nu se zase dozvím...

3
Před 7 měsíci

Termočlánky které jsou běžně dostupné jsou konstruované pro chlazení. Pro výrobu jdou použít ale budou mít nižší účinnost než pro chlazení. Udává se se účinnost 5 až 10 % na chlazení. Další problém je jejich nízké napětí , udává se mikrovolty na stupeň celsia. Další problém je dovolená maximální teplota která je maximálně cca 150 stupňů. Je pravda že jednotlivně jsou levné, ale pro rozumné použití je jich potřeba tolik abychom dosáhli potřebné napětí při použité teplotě. Termo bloky pro rozumné výkony a vysoký rozdíl teplot už nejsou vůbec levné. Pěkný článek Odkaz

3
Před 7 měsíci

Pro stromy nevidíte nikdo les. Nerozporuji vaše názory (častečně odborné). Nikdo neuvažuje o "odpadním" teple unikajícím komínem, které by bylo možné využít. O výkonech nehodlám diskutovat, nějaká takto vyrobená energie by v rozumné míře vzhledem k nákladům byla možná. Pokud by pokryla příkon oběhového čerpadla cca 15W bylo by to zajímavé. Upozorňuji stejnosměrného napětí, bez drahého střídače, takže i čerpadlo = napětí.

3
Před 7 měsíci

Kamna v bytě moc nenadchnou ,dovedou skvěle topit ale neda se zabránit jemnému prachu ktery se dostane do vzduchu při otevřených dvířkách ,ventilatorek na teplo to ještě více rozfouká sám jsem se přesvědčil.

1
Před 7 měsíci
Ladislav Polák

Třeba občas vyluxovat.............

2
Zobrazit další reakci
Před 7 měsíci

Co to tam je za vynález na té plotně? Do cca 500 Kč si lze pořídit Peltierův článek s chladičem a ventilátorem coby zdroj DC 12V. (pozor, teplota nesmí překročit 120°C)

4
Před 7 měsíci
Pavel Holub

No a k tomu potřebujeme měnič napětí.

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA