co je 20tisíc nízkého? vždyt to je v čistém polovina průměrného platu...
jistě se o něho jeho děti postarají, když bude v důchodu tak "trpět"
ano průměrný důchod je setrvale zhruba polovina průměrné čisté mzdy, a kupní síla od roku 1989 se zvýšila zhruba o třetinu /když se bere spotřební koš včetně bydlení/, tedy při stejné kupní síle jako 1989 by byl důchod jen 16000
Moje maminka je vdova a bydlí v malinké garsonce s kuchyňským koutem a platí za to 8500 Kč , 500 Kč za telefon a měsíčně za léky kolem 1500 Kč a hygienické pomůcky 400 Kč a má důchod i vdovský 19500. Takže má vyřízené příspěvky na bydlení. A můžu říct že žije od důchodu k důchodu! Ano byla od 48 invalidní důchodce 1 stupně v 55létech 2 stupně a potom šla do starobního. Tak to su zvědavá kolik ja budu brát když jsem kdyz jsem v 49 ochrnula a po operaci a rehabilitacích se to spravilo a za 3 roky sem ochrnula podruhé a zůstala sem v invalidním důchodu 2 stupně
Nebude to taky tím,že výdělky od roku 1986 byly úplně jiné než jsou teď,ikdyz se pracovalo na plný úvazek,nejde to vůbec srovnat. V té době kdo nepracoval,byl příživník a většinou byl v base.Mimochodem v roce 1989 plat sestry byl 1120kč,plus příplatky 100kč za neděli a 50kč za sobotu,osobko nebylo.Ke konci měsíce se brala záloha 500kč a dobirka další měsíc.Dodnes mám schované výpisy.Ale ceny v obchodech byly jiné,tedy v potravinách a nájmy.
Co je dnes dvacet tisíc když zaplatíš nájem , léky ,energie a tak dále (tím myslím to co musí zaplatit) tak mu nic nezbyde a tak kde je jídlo , ta nějaká kultura ??? Co říct je to smutné když člověk celý život maká na okrajích republiky a né ve velkých městech a musí být závislí na dávkách nebo radši zrovna umřít 🤔😡🤔
Také se mi nezdá ty vypocty- odpracujete cca 43 let
V té kalkulačce je příjem cca od 21 tisíc a počítá se to od 1986 v té době moc lidí neposbíralo mzdu 21 tisíc, byly jiné mzdy ,náklady ,jiné dané, jiná pojištění, A dnes téměř všem vychází důchod od 19 -24 tisíc
Kdesi je zakopaný pes
20 000 není úplně tak málo. Dnes je mi 56 let a když o tom tak přemýšlím, tak mě by to nestačilo. Budu-li hodně skromný, tak bych dnes potřeboval tak 50 000 měsíčně. 20 000 by byl ten důchod, pak nějaké pasivní přijmy z investic a něco z výdělečné činnosti.
Babi má také dvacet tisíc korun a kolik z toho tisíc ještě daruje na charitu, protože ze starobního důchodu už na nic nešetří a nejezdí na žádné dovolené a dobrovolnicí v kostele, což se stala její hlavní náplní života ve stáří.
Já budu asi trochu mimo. Důchod mám 18 300. Manžel zemřel před skoro 15 lety, mě bylo 49 let a manžel byl 3/4 roku v důchodu( celý život pracovat ve státní správě),a já po něm nemám nárok na žádný vdovský důchod. To je mi divné. Celých těch 15 let žiju sama.
Tady vidím příklad,čím by se ČT měla také zabývat a to pravidelně informovat o tom ,jak si má občan hlídat a ukládat doklady o svojim zaměstnání,aby měl přehled,jaký důchod může očekávat!!
To je pekny duchod skoro prumer. Prumeru vetsinou nedosahuji 2/3 duchodcu. Moje teta ma 12 tis.