1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 6 měsíci

Jaké byly odvody, takové budou důchody. Pokud bylo hodně práce bez dokladu, nízké oficiální příjmy a odvody, pak je nízký i důchod.

20
Před 6 měsíci
Pavel Polášek

Jistě, všichni jsme zloději.

1
Před 6 měsíci

Myslím, že 17 má ještě dobrý. Znám bývalé živnostníky, kteří mají 12 nebo i 10. Ono totiž v devdesátkách nebyly povinné sociální odvody, ale dobrovolné. Hodně si to tehdy neplatilo a počítalo s tím, že se na důchod zabezpečí jinak.

19
Před 6 měsíci

Já tedy nepodnikám, ale značný čas již pohodlně žiji na sociálních dávkách, které sidce také moc vysoké nejsou a navíc dalo to dost fušku a úsilí je na úřadech získat.

Ale přesto si nestěžuji a docela slušně se vyspím, když na nějakou tu šichtu spěchat nemusím.

A ani příliš myslet na nějaký dostatečný důchod nemohu.

Ale s důchodem nespokojenému panu podnikateli bych si dovolil poradit, jak to až taková situace nastane, mám vymyšleno já.

Prostě spáchám v té době nějaký závažnější trestný čin, na jehož základě předpokládám že soudem budu k nepodmíněnému trestu odsouzen.

A tak na stáří budu mít zdarma zajištěno nejen ubytování, ale i stravu, kterou za mne všichni ti řádně daně platící uhradí.

Před 6 měsíci

Jo jo, to je trest za to že se živite sám od nevidím do nevidím bez nároku na dovolenou. Je to věc státu, má nastavit srovnatelné podmínky. Spoustu lidí to ani neví. Zaměstnanci odvádějí méně, jenže za ně větší část odvádí zaměstnavatel tak jsou na tom násobně lépe. Také hluboce lituji že jsem podnikal a poctivě nic na černo a žádné závratné příjmy, v podstatě jen průměrný plat minus odvody. Nyní na to tvrdé doplatim

Zlaté zaměstnání.

4
Před 6 měsíci

Platit nestačí. Základní otázka zní totiž jinak kolik dotyčný odvádí. Od této částky se totiž odvíjí kolik bude důchod. Jestli odvádím jako OSVČ minimum tak můžu to samé očekávat od státu. Za mne by bylo jednoduché nastavit paušální odvod pro podnikatele navázaný na výši součtu odvodů z minimální mzdy zaměstnance. Zvedne se minimální mzda zvedne se odvod jednoduché. Ale chce to i druhou položku a tou jsou různé dávky ty by byly u OSVČ pouze pro ty co podávají daňové přiznání a dosáhnou na ně nízkým příjmem jinak nic.

9
Před 6 měsíci

Jsou to jednoduché počty platíš málo = dostaneš málo. A v tomhle článku je to hezky vysvětleno. Jako podnikatel vydělává nadprůměrně, ale uplatňuje výdajový paušál. Takže si zcela legálně, a to je nutno zdůraznit - nikoho totiž neokrádá, sníží svůj příjem silně pod minimální mzdu. Tím ušetří i stovky tisíc ročně. Ano opravdu stovky tisíc, musíte totiž počítat i to, co tzv. za vás zaplatí zaměstnavatel, jsou to totiž peníze, které by jste jinak mohli mít přímo ve výplatě. Takže se může lehce stát, že OSVČ s příjmem dvojnásobku průměrné mzdy zaplatí za rok méně, nez zaměstnanec s průměrnou mzdou za jeden měsíc. Při průměrné mzdě to totiž dohromady tomu zaměstnanci udělá okolo 17tis. měsíčně A pak se strašně diví a nedokáže to pochopit.

24
Před 6 měsíci
Radek Kuhl

Protože kdyby to lidi pochopili, tak by asi vzali co je po ruce...

Viděl jste někdy někde nějakou "osvětu" vysvětlení důsledků? Já ne, systému to vyhovuje. Pokud OSVČ neplatí, tak se odsuzuje k celoživotní, nikdy nekončící práci. Nikdo nemá zájem o spokojeného důchodce - ten by bral dlouho důchod.

2
Před 6 měsíci

...buď si jako podnikatel platíte vysoké sociální odvody a pak můžete mít luxusní důchod, nebo se rozhodnete pro minimální platbu a malý důchod. No a pokud máte v hlavě mozek a ne seno, tak si zahospodařujete na stará kolena k základnímu důchodu úspory.... a to je taky fajn, co nespotřebujete můžete odkázat dětem nebo charitě....

16
Před 6 měsíci

Nízké důchody OSVČ? Od toho je přece sociálka aby jim pomohla. Třeba dávky na bydlení apod. Bez ohledu na to, kolik má OSVČ schováno ve strožoku.

Náš sociální systém je velmi štědrý. Pomáhá i těm, kteří to nepotřebují. A hlavně těm, kteří si to nezaslouží.

Sociální systém by měl pomáhat těm, co by si rádi pomohli ale nemohou. Nikoliv těm co by si pomoct mohli, ale nechtějí.

5
Před 6 měsíci

Jako dlouhodobě nezaměstnaný požívám dávky důchodu osmnáct tisíc Kč. Třeba před dvaceti lety jsem byl na brigádě, kde mzda dosahovala pouhé dva tisíce Kč za měsíc. Díky příživnictví u rodičů mi to nebránilo takto vydělávat, ale neznám nikoho, kdo by chodil a vstával ráno do práce a za měsíc dostal vyplaceno pouze dva Palackého bankovky.

11
Před 6 měsíci
Franta Fous

Dlouhodobě nezaměstnaný má větší důchod než podnikatel.

To je logické.

Za 2 000 Kč měsíčně a ráno vstávat.

Asi to nebylo za 8 hodin práce za den.

Asi to byl kratší úvazek, takže dopoledne přišel z práce a šel se dospat.

1
Před 6 měsíci

Celý problém je v tom, že většina OSVČ nepochopila, že musí odvádět ve skutečnosti stejnou částku na soc. pojištění, jako zaměstnanci. Systém jim při velkém zisku umožňuje využít výpočet nižší ( bývalo to o 50%, možná se to změnilo) , ale pro stejný důchod musí na pojistném odvést stejně jako zaměstnanec , pojistné ze superhrubé mzdy. Spousta drobných podnikatelů jen přežívá a nevědí o důsledcích, jaké jednou příjdou. Systému to zas tak nevadí, protože lepší je málo platící OSVČ, než hladový krk na ÚP.

2
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA