První tři díly mám rád, z nich nejvíce ten druhý.
A nejde o obdiv k socíku, jak tu někdo hloupě píše!
Naopak, ve všech třech dílech najdete docela dost narážek na tehdejší dobu, až se člověk diví, že to cenzor pustil.
Ty filmy byly ale prostě vtipné, střetávání ideálů mladého člověka s realitou světa dospělých, to jsme zažili všichni.
Ty porevoluční už v sobě žádný náboj nemají. Čiší z nich snaha vytřískat z tématu co se dá ala nastavovaná kaše.
A především naivita hlavního hrdiny už v jeho věku nepůsobí jako mladický idealismus, ale obyčejná hloupost! A někdy je vyloženě na facku.
Souhlasím s autorem, první tři díly stačily, ty další jsou o ničem.
A není to nostalgie po socíku, jsem ročník 80, takže mladí jsem prožil v devadesátkách a to byly časy..
No možná by bylo nejlepší kdyby se inspiroval náměty od lidí a sám už nic nevymýšlel. V USA to tak funguje u dlouhých seriálů a vždy někdo něco vymyslí, takhle je to jenom čím dál slabší odvar z několikanásobných odvarů. Šafránka například mohli unést ufoni a předat mu svoje superznalosti z medicíny, potom mohl bojovat proti větrným mlýnům skepticismu a omezenosti medicíny.
Pan autor se narodil v špatné době. Víc by se uplatnil v dobách předlistopadových, tedy myslím tím samozřejmě rok 1989. To by mohl psát strhující kritiky na ty nesprávné a oslavné ódy na ty správné a byl by za to stranou a vládou chválen. Takhle si soudný člověk akorát tak zaťuká na čelo a zeptá se, kde se tohle pořád líhne. Básníci se mi líbili, některé díly míň, ten druhý nejvíc. Důkazy o nemohoucnosti současné české kinematografie vidím někde úplně jinde.
Hlavně že autor kritiky je viditelně ideologicky na výši. Básníci popisující starý režim, jsou podle něj super, Básnící popisující dobu porevoluční, jsou prý "fuj". Ona každá ta doba je o něčem trochu jiném, a taky věk protagonistů se liší o cca 30 let, takže starosti náctileté mládeže a životem utahaných padesátníků jsou značně odlišné. Mně osobně se líbily víceméně všechny díly. Včetně popisu neřestí našeho porevolučního "divokého" kapitalismu... Na čem se asi s autorem bez problému shodnu, je herecký výkon Josefa Somra...
Ale no tak, jde přece o obsah. Ty nové jsou slátaniny.
Po roce 1948 se samozřejmě kinematografie změnila a postupem času vytvářela krásná díla k problémům doby. Ve filmu pracovali vzdělání a citliví fachmani. Dnes je to snůška sprostot a arogance ,proto jsem přestal výrobky hlupáků sledovat.Pouze rež.Strach dokáže vykouzlit dobré dílo.
Mám 52 let, takže bych měl patřit k té generaci,která na Básnících vyrostla.Inu asi jsem divnej, protože nikdy jsem nad žádným z těch filmů od Kleina neplesal ani nad žádným jiným,které Klein natočil.Film, který natočil na motivy knihy od Hrabala, považuji navíc za trapnou katastrofu
Celá série byla podle mě povedená. Nemám pocit, že by mi tam něco zásadního vadilo.
Což se teda autore o Vaší recenzi říct nedá.
Recenze na tento film by měla být napsána podle jiných měřítek, než pan autor tuší.
Dobře sepsáno, shrnul bych to do mé recenze: nuda film.