Tož to musel někdo dobře zaplatit, že už 6 ledna vyjel hanlivý článek na Chorvatsko.
Pastikari co leží na sutrech a hykaji blahem
Srovnávat jen ceny je ubohé a k ničemu. Zkusili jsme vše možné po světě, ale HR je prostě TOP. Je pravda, že neležíme na pláži, ale trávíme dovolenou na lodi, takže nás zajímají místa na kotvení, zátoky na šnorchlování a hlavně čisté moře na vnějších ostrovech. Právě ty ostrovy a mořská infrastruktura dělají z HR nej místo v celém středozemním moři. V Itálii a Řecku to není zdaleka takové, mnohem méně pěkných míst, horší služby atd. A ceny neřešíme, jediná velká částka je cesta s lodí, cca 15 tisíc, prijava za 15 stovek je na celou sezonu, benzín vychází na 4-5 tisíc na 10 dní, naplujeme vždy kolem 200nM. Kotvení neplatíme, máme poměrně malou kajutovku, která v pohodě zakotví i v malé zátoce a spíme na kotvě celá léta a bez problémů. Máme HR propluté od Cresu po Pelješac a všude je to naprosto nádherné. Každý rok 3-4x na 10 dní a vždy nadšení.
Podle mě také v Evropě Chorvatsko pro potapěče a šnorchlaře nejlepší. Ale ryby záhadně zmizeli za 35 let na čtvrtinu nebo víc i ty co se neloví. To mě štve víc než ceny.Od Istrrie po Pelešac i na ostrovech. Záhada.
A je to tady. Je leden a už se plive na Chorvatsko. Takže jezdím do Chorvatska, střední Dalmácie nedaleko Splitu už hoooodně dlouho. A všechna ta srovnání cen a prostředí jsou prostě lži vycucané těmi,kteří tam ani nebyli. Předně si vždy najde pisálek to nejdražší místo. V Česku je na Lipně mnohem dráž než u Jadranu. Je rovněž jasné,že když půjdete do centra např. Splitu nebo Trogiru nebo Dubrovníku, bude tam draho.Ale stačí o dvě ulice vedle a hned je všechno jinak, levněji.Tak to ale je všude ve světě, i v té Albánii. A pokud navštívíte Albánii za tři roky, bude vše také jinak, mnohem dráž.Příklad cen v Rogoznici: pizza 6,80-12 Euro, káva 1,80-2,50, pivko v restauraci cca 3 Eura, běžný oběd 10-20 Euro, minerálka 0,90-1,50, apartmán pro tři v hlavní sezóně 80 Euro.V Česku jsou už mnozí Vietnamci i dražší, o ubytování ani nemluvě.
Je to tak, lokalita výrazně ovlivňuje ceny. Jinak mám spoustu kolegů a známých co do HR jezdí a nevadí jim platit 100-120 Eur za apartmán ale jezdí na týden, já tam jezdím 2x v roce a proto jezdím do apartmánu 2+1 za 50 Eur/noc a vždy všichni spokojeni. Pořád lze sehnat ubytování za solidní peníze....
Loni jsme byli na ostrově Krk v pronajatém domě 150 m od pláže a 500 m od centra letoviska Malinska. Celkem 3 týdny za 3 osoby jsme platili za ubytování 1 785 euro. Za noc jsem platil 85 euro tj 28 euro za osobu a den. Co se týká jídla tak jsme snídani a lehký oběd dělali sami z místních a i dovezených potravin a večeře většinou v restauracích a celkem jsme utratili za jídlo a pití 700 euro. Takže suma sumárum 60 000 Kč. To vychází na 1 000 Kč na osobu a den. Myslíte že je to moc nebo málo??? Ja si myslím že to není dovolená pro bohaté.
To musíte vědět Vy, jestli je to hodně nebo málo.
Pokud jste na to měli (/jako že ano) a dovolená se Vám líbila, tak je to cena přiměřená.
V Albánii by to vyšlo levněji, ale je to o 1200 km dál a ta infrastriuktura tam funguje jinak.
Albánii mám rád, byl jsem už 3x, ale kdybych byl plážový turista, tak bych tam nejel. Jih Albánie je krásný, Ksamil je dostupný finančně, ale ne fyzicky (je tam narváno). A v tom Chrovatsku je taky hezky, ikdyž ho moc neznám, je to pro mne spíš tranzitní země.
Albánie má co nabídnout , pláže, hory , památky a hodně nepořádku. Navštívil jsem ji jen krátce , ale ten nepořádek u cest i domů je děsný. Lidé jsou vesměs příjemní . Chorvatsko je již 25 let letní dovolená. Jezdíme 10 let na stejný apartmán a okolí objevujeme na výletech. Čisté pláže, ceny jsou každý rok o něco výše, ale není to žádný horor. Letos začali na Seznamu plivat na Chorvatsko dost brzy , jen již nechválí Polsko . Holt by se měl pisatel článku zajet někam podívat , třeba na ceny u Lipna .
Pokud někdo jezdí 10 na dovolenou do stejného apartmánu, tak to hranici s autismem.
Možná to má hodně lidí jinak, ale já nevybírám.dovolenou, aby byla nejlevnější. Nerozhazuju zbytečně.Zvážím moje představy a finanční možnosti a podle toho se rozhodnu .
A jestli je někde dražší zmrzlina mě nerozhodí.
Cestuju hodně, ale v Chorvatsku jsem byla na dovolené, když to ještě.byla součást Jugoslávie.😀 Je tam krásně, ale já miluju Itálii ❤️.
V Albánii je velká pravděpodobnost, že Vás budou chtít okrást kde to jen trochu půjde. Vlastní zkušenost. Ale stojí za to vidět ten bordel a špínu. Doporučuji aspoň jednou navštívit.
Z vlastní zkušenosti vím že kvalita neodpovídá ceně v Albánii... šílená cesta, špinavé apartmány, všude nepořádek a o hygieně v restauracích pomlčím protože půlku dovolené jsme měli průjem 🤪
Už se mi stýskalo. Žraloci, infekce, řasy, drahá nafta, šílené ceny, studená voda, zabijácké vedro, kolony, uragán, smrtící proudy.... Akorát, že bych si rád přečetl něco o realitě, ne Chorvatské, třeba o Rumunské, ale to asi nikdo nezaplatil...(
Autor srovnává nesrovnatelné. Jak z hlediska typu ubytování, tak z hlediska charakteru pobřeží. Na důvody, proč lidé jezdí do Chorvatska místo Bulharska, Polska nebo jiných destinací nehledě. Úplně stejně bych mohl srovnávat Istrii a francouzskou Riviéru a Istrie by asi neprohrála, že?
Šťastnou cestu všem co se nelíbí v Hr, jen jeďte do Albánie, nebo třeba do Gruzie. Pro nás je Hvar srdcovkou, kterou si užíváme jen když to aspoň trochu jde. Naposled 21.12.2025, jsem tam skoro každý měsíc, loni jsem projel z Albánie autem až do Barcelony...s přestávkou doma, cestou přes Francii a SRN asi 6000 km a vždy se rád vrátím na Hvar. Jsou to naši skoro bratři, rozumíme si, jsme Slované a nikdo tam nikoho jezdit nenutí. Ceny??? Hledej a najdeš, nebo si dej pivko v Monaku. ✌️😂