Vypadá to vizuálně hezky, jen zrovna bohužel Chalamet přehrává. Což mne dost mrzí, protože tohle si mohl režisér lépe ošéfovat. Už ve druhém díle u scény v jeskyni namísto práce s ozvěnou a tichou silou ho nechali vyřvat na plnou pusu, že on je ten vyvolený. Vyvoleného tvoří ti, kteří ho uctívají, ne on sám sebe. Tady zase stojí před armádou fremenů rozkročený jak Eiffelovka, přitom skromnější postoj by měl větší sílu. Kvality knížek to nedosáhne, ani nemůže, s ohledem na to, že ty nejlepší pasáže se odehrávají postavám v hlavách, kalkulace, intriky, tři stránky přemýšlení, než řeknou jedinou větu, to je lahůdka. Na druhou stranu, když to člověk vezme jako adaptaci a odhlédne od toho, že by to nutně muselo být stejné, tak si to dokážu užít. Nemá smysl se dostat do stejné spirály haterství a hysterického uctívání předlohy, to bychom se dostali tam, kam se dostali fandové Kola času (kde mimochodem knihy jsou skvělé jako matroš na předlohu, ale zase jako literatura za moc nestojí, alespoň první dva díly). Celkem škoda, že nezkusí zfilmovat všechny knihy, třeba by u té nenapsané konečně napravil ten humus, co na základě poznámek vyplodil Hervertův syn klidně i za cenu úpravy příběhu a rozuzlení. Milese Tega a Odradovou jsem si fakt užíval.
Darwi je top postava Duny s Tegem, bezpochyby. Narozdíl od nedořešeného/nezodpovězeného Duncana. Ale těchto postav se těžko jen kdy dočkáme na plátně.
Film (tím spíš pod tímhle režisérem) musí stavět - tak nějak z podstaty - na silných postavách a deklamacích. Ano, je to trochu mimo, hlavně v případě adaptace druhé knihy, která zachycuje Paula v neschopnosti následovat svůj skutečný úděl. Ale jelikož zrovinka žádný Bergman dostupný není, tak se s tím budem muset vyrovnat.
Větší strach, už jen po traileru, mám spíš z dofukování scénáře.
Mně ne. Jsem snad vadný?
Kŕečovitý titulek, spíš by mi z něho měla husina naskakovat
co jsem tak videl prvni dil, je zajimavý že z nazvu Duna jde poskladat slovo Nuda. náhoda? sotva.
A dočkáme se už skutečné Duny, nebo derivátu knižní předlohy? Kupříkladu už by mohli zakomponovat do příběhu Gildu 🤔 aby to zase nebyl Cimrmanův Hamlet bez Hamleta
Film se nikdy nevyrovná knižní předloze. Filmaři nemají šanci. Co spisovatel popíše jedním odstavcem a čtenář si představí, to filmař musí převést do obrázků. Nemá moc možností pracovat s fantazii. Převést Dunu do filmu věrně, to by nebyl celovečerní, ale celonoční, možná i celovíkendový, film.
U jedničky jsem usínal na dvojku jsem se raději ani nedíval a trojka mne má oslovit ?😂😂😂😂