Ne náhodou Sparťan století. Obdivoval jsem ho jako kluk, později jsem měl tu čest si proti němu zahrát za Stráž pod Ralskem , když k nám přijela stará garda Sparty. Velký zážitek , a foto s Andrejem jako vzpomínku ....
Andrej, to byl Pan fotbalista s velkým P. Takoví bývali i zasloužilí mistři sportu a kromě sparťanských fanoušků je měli rádi i soudruzi Štrougal nebo Himl. A na rozdíl od Husáka nebo Babiše Pražákům nevadilo, že pocházel ze Slovenska stejně jako trenér Václav Ježek. Ještě v současnosti sem chodí rádi hrát další dobří Slováci, jako Dúbravka, Hancko nebo Haraslin.
Vůbec nerozumím vašemu “příspěvku “ , do roku 1992 jsme byli společný stát Československa . Proč do toho motáte Babiše !!! V ACS hrálo vždycky hodně Slováků Chovanec Griga Bielik Olejár atd. Soudruzi měli tak strašně rádi ACS ,ze ji nechali spadnout do 2. ligy !!! Soudruh měl rad především Banik Ostrava a Duklu , také měli nejlepší podmínky v lize (osobní zkušenost 😉).
jj fotbalista, ale "nezapomenu" mu, jak na MS 1970 v zápase ve skupině s Brazílií přestřelil ve vápně v jasné gólovce branku, tuším za stavu 1:2 🙂
to byl ten zápas, kde Laco Petráš ve vápně Brazilce vodil jako kluky 🙂
Vidím to jako dnes, ze dvou metrů placírkou přestřelil bránu Felixe.
V Košicích kopal penaltu za Spartu a překopl stadión.
O Andrejovi se říkalo, že začal padat kousek za " půlkou hřiště " a dopadl v pokutovém území. Fotbalistu s jeho stylem hry už dnes není možné vidět, protože se fotbal neskutečně zrychlil.
Tomu by to sežral i VAR.
Že byli košičtí fandové naštvaní, když jim byl Andrej ukraden do Sparty, se vůbec nedivím. Sparta byla "Želená", "Rudá" , "dělnický tým", komunisty opečovávaný. Na druhou stranu z Košic by měl do reprezentace dál a v té Spartě byli opravdu dobří hráči... Byl jsem kluk, když hrál a je mi líto, že si už jeho hru nepamatuji...
Sparta taky přišla v roce 1966 o titul v Košicích v posledním ligovém kole v utkání s Lokomotivou. Tehdy byl podplacený rozhodčí tak, aby Sparta prohrála. Naopak Dukla Praha v domácím prostředí na Julisce vyhrála a bodově se dotáhla na Slavii i Spartu a vyhrála titul lepším poměrem branek. Navíc se Lokomotiva Košice zachránila v lize. Slovenská mafie zafungovala na 100 %.
měl jsem to štěstí,že jsem jako kluk v doprovodu jednoho známého,který mě tam vozil autem,tehdy Crysler,něco nevídaného ,velký sparťan,otec spolužáka z devítky,jsem viděl všechny ty zmiňované zápasy.Po tom Partizánu jsme se už viděli pomalu ve finále,dodnes nevím,co se stalo v odvetě,kolovaly různé fámy, Real to bylo něco,později to zopakovala jiná generace a první zápas pod umělým osvětlením,když jsme tam vkročili,to bylo jak z pohádky,do té doby jsem to jako 14 letý kluk nikde neviděl .Andrej největší ikona Sparty,pak se mu přiblížil Honza Berger
jj pamatuji na účet Sparty sestavený žertovný jídelní lístek, jedna z položek byla:
Parmazán ala Partizán 🙂
Mám dojem, že to utkání v Bělehradě bylo v TV ?
Nezdá se mi ten poslední zápas s Baníkem, možná myslí ligový. Byl jsem na Spartě na přátelském utkání s Nacionalem Montevideo, tam Andrej ke konci sundal trenky a s nimi nad hlavou oběhl celé hřiště . Sparta prohrála 2:3 a to byl dle mého poslední zápas za Spartu. Andrej byl náš nejvíce oslavovaný i zatracovaný fotbalista v našich dějinách .
Přesně tak, taky jsem ten zápas s Nacionalem Montevideo viděl.
Jako kluk jsem ho vídal v TV. Jak píší - osobitý a nepřehlédnutelný styl. Tehdejší fotbal mu vyhovoval. Mezi dnešními sprintery by se už neuplatnil. Prostě pan fotbalista.
Takový Horvát na konci kariéry v Plzni taky krokem šetřil. Ale měl zkušenosti a předvídavost, takže byl bez velké námahy kde být měl. Kvašňáka jsem hrát neviděl, ale pokud byl krokem všude, musel hrát hlavou a předvídat. A dnešní kondiční trenéři by do něho nějakou rychlost dostali. Nebyl by nikdy Bolt, ale běhal by tak rychle, jak by potřeboval. Stejně by byl všude a přitom by to vypadalo, že sotva chodí.
Ač jsem slávista měl jsem tu čest jako kluk vidět hrát Andreje Kvašňáka byl vynikající a ještě bavič a ještě jeden sparťan proti kterému jsem měl cest hrát okresní přebor Mezno versus Nespeky on hrál za Nespeky bylo mu tehdy padesát a byl vynikajici byl to Josef Vojta pan fotbalista.
Je smutné - a věřím, že hlavně pro Spartu, že jejím hráčem století se stal Slovák. Navíc Slovák dosazený do Sparty přes zákaz přestupu v rámci sparťanského trestu.