To už se zas blíží změna, že se vytahují články o ní? Neradoval bych se předčasně. Než se dohodnou, než to schválí komise, europarlament, národní vlády, národní parlamenty, to se ještě párkrát prostřídá.
Hlavně aby pak zavedli letní. Ten co se mu říká zimní je jen pro pecivály a televizní maniaky. Aktivní člověk potřebuje světlo odpoledne po práci, ne když je někde v hale nebo kanclu.
Středoevropský nebo chcete-li zimní čas je ten správný čas. Letní čas - byla úprava.Podle mě je letní čas je blbost. Bude konečně dobře, když se to ustálí. Kdo má stále přenastavovat hodiny? Mám v kuchyni kukačky nastavené na letní čas...na a co? Všichni koukají kolik už je hodin a zda se kukačka nezbláznila. Trouba, když nevyrazí nikdo pojisty tak jde jak je nastavená. Momentálně zimní čas...V autě mám stále zimní čas...a na hodinkách jak kdy. Ale taky většinou ten středoevropský Jen chytré mobily se srovnají samy. Se mnou je to horší...srovnávám se dlouho a když už si zvykne, je zase změna času.... za dva a půl roku to mám do penze a bude mi pak jedno: kdy vstanu a kdy půjdu spát.
Většině lidí je střídání času úplně jedno, stejně jako miliónům lidí co létají denně přes časová pásma. Že to škodí, je nesmysl. To si jen slabí jedinci namlouvají.
To je jen vás názor že je to lidem jedno. Jedno je kolečka od trakaře. Prostě a jasně středoevropský je je správný a žádný jiný. To je ten který tady byl už dávno zaveden. V některých zemích stridani času není a nikdy nebylo a žijí tam dodnes bez nějakého střídání času.
Zimní čas neexistuje. Autor nejspise mysli středoevropský čas. Ten by se měl z logiky veci zachovat. Uměle vytvořený a desetiletí používaný "letní" čas jednoduše pro všechny zrušit..
Konečně správná úvaha, nechápu proč tolik lidí kope za letní čas. Argument, že je dlouho vidět je hezký, ale to bude v létě i za normálního středoevropského času.
Zavést stabilně letní čas by bylo naprosté znásilnění času a ignorace časových pásem.
Jsem pro zrušení střídání, ale pro zavedení trvalého tzv. letního času. Nenajdete skutečný argument proti němu. Ty pindy, které jsou ve článku, jsou jen hloupými argumenty. Když je někdo nemocný, tak ať si na budíku posune čas o hodinu.
Naši předci pracovali od "slunka do slunka". Tedy přizpůsobovali svůj životní rytmus ročnímu období. Jediným rozdílem bylo, že ta změna nebyla skoková, ale postupná.
Dnes máme pásmový čas, pásma jsou jednohodinová. To ale znamená, že mezi okraji pásem je rozdíl (vzhledem ke slunci) skoro ta nešťastná hodina.
Zajímalo by mne, kdo a jak zjistil, že většina obyvatel u nás preferuje tzv. zimní čas. Z mých známých to chce pouze jediný, všichni ostatní jsou jednoznačně pro trvalé zavedení letního času. Jednoduše řečeno - když mi ráno zazvoní budík jsem naštvaný a je mi jedno, jestli je tma, nebo šero. Ale večer pro mne ta hodina znamená delší den, se všemi pozitivy.
Prostě - střídání času - NE, letní čas trvale - ANO!!!
Takže v zimě(třeba 3. ledna - hovořím o přesných časech) by se začalo rozednívat až v 8:25, přičemž reálný východ slunce by nastal v 9:03 a naopak západ slunce by nastal v 15:17 a v 15:55 by byla tma? To se vám líbí? půl roku mít pro svůj volný čas většinou tmu?
Ono střídání času dělá možná bordel v těle ale člověk to reálně pocítí jedině v přechodu z letního času na zimní protože v obráceném případě si spíš pochvalujeme, že se můžeme trochu víc vyspat.
Zrušit a nechat středoevropský čas.
Ne,já chci střídací😜
Myslím, že nejlogičtější je vrátit se k času středoevropskému a nevymýšlet žádné novoty. Fungovalo to staletí, může to fungovat dál. Otázka je, jestli se toho opravdu dožijeme.
Po staletí jsme chodili pěšky a svítili loučemi.
Nesouhlasím se zrušením letního času (SELČ).
A co létání přes časová pásma, to jako nevadí (až 12 hodin rozdíl)??
U nás byl letní čas zavedený znovu v roce 1979 a nikdy mi to nevadilo, uvítal jsem večer prodloužený den, i třeba kvůli práci na zahrádce kdysi.
A od r. 1996 trval letní čas až do konce října, nebývá v říjnu navečer tedy brzy tma.
Taky jsme nechodili v létě z koupání domů za tmy jako v dětství.
Nelži koupaliště se zavírala ještě ta světla a po tmě seš byl přijít domů protože bys dostal nařezáno
Vážení, tzv. letní čas je umělý konstrukt a neodpovídá středoevropskému času. V době práce z domova a volné pracovní doby by bylo trvalé zachování letního času blbost. Klidně choďte v létě o hodinu dříve do práce a budete mít hodinu k dobru. Snad jste dostatečně inteligentní na to, aby vám hodinky mohly ukazovat kolik skutečně je.
Celé rozdělení dne na 24 hodin je umělý konstrukt, "kolik skutečně je" je čistě lidský výmysl. Kdyby se naši předci rozhodli, že nultá hodina bude v okamžiku, který dnes nazýváme šest ráno, nedivil bych se, kdybyste to dnes obhajovala jako přirozené, protože den přece logicky začíná ráno.
No musím říci, že co člověk, to názor.. Někdo by rád, letní, někdo zimní, někdo by rád ponechal střídání ( kam patřím i já 🙂 ). Jak jsem pochopil většina starších lidí by ráda zimní čas, protože jejich životní harmonogram se týká spíše už spánku - ( nemíněno zle, čeká nás to všechny ) a mladší generace, která na spánku tolik nebazíruje a chce prožít volné večery co nejdéle by raději letní .Je ale si potřeba uvědomit, že ve střídání času začalo už za 1 světové války ( a to je pravdou ), pak se na dlouho odmlčelo a od roku 1979 opět pokračuje- což je již 46 let. Tak dlouhá doba se v lidském organismu natolik usadila, že ukončení střídání času, by mělo dlouhodobé následky zdravotní a i psychické. .Myslím ale že šance na tuto změnu napříč Evropou je mizivá. Jižním národům je to asi jedno, ale čím severněji, tím více si lidé přejí zachovat střídání, nebo změnu na trvalý letní čas. Například na Islandu se hodiny nemění. Protože země je už tak daleko na severu a má v létě až 21 hodin denního světla, nechtějí dny uměle prodlužovat o hodinu. Grónská vláda také v listopadu 2022 souhlasila se zrušením změny času na ostrově, od té doby se v Grónsku žije trvale podle letního času.V každém případě je důležité tyto debaty sledovat a nenechat za sebe rozhodovat malou skupinku lidí, kteří mají na mysli tzv." vaše dobro" 🙂 Pro info - ten takzvaně normální středoevropsky čas je platný teprve od 1. října 1891 a byl zaveden jen a právě na popud železniční správy , aby se daly sjednotit jízdní řády a telegraf.
V roce 79 jsem se narodila. Střídání času nesnáším od dětství do teď... Sotva začnu vstávat do práce za světla, zase mi to šoupnou do tmy... Mile ráda bych Vás přivítala po změně času u nás v práci - dělám ve školce... Mnohým cipískům to trvá minimálně 14 dnů, než se z toho šoupnutí "jen o hodinu" dají dohromady... Kdybych si mohla volit, chtěla bych zimní, ale - hlavní je pro mne, aby se s tím přestalo konečně šibovat :-/
Čtyřicet let nás trápí letním časem. Když jsem dělával od šesti hod, vstával jsem před pátou a v létě díky l.času před čtvrtou hodinou ráno. Skoro jako pekař.
A teď objevili Ameriku a zjistili, že to škodí zdraví a rozhodli se pro zrušení. Alespoň máte o čem psát.
Tak jestli zruší letní tak můžeme vstávat už v půl čtvrtý protože světlo bude tak brzo, že dal spát nepůjde a naopak večerni grilovačka po tmě.