Boha jeho. Známky řešili jen šprti a ti co jim hrozilo propadnutí. Ti první brečeli při každé dvojce, ti druzí se radovali z každé čtyřky.
Jestli žák dostane špatnou známku a neví co má zlepšit, tak je naprosto marný on i učitel. Žák dostane opravený test do ruky. Vidí že neumí např. trojčlenku. U normálního učitele se může zeptat co udělal špatně. Co víc potřebuje vědět? Maximálně který den je doučování.
Na střední jsme měli celkem dobrý systém. Za každou písemku bylo X bodů. Napsal jsem ji na Y. Např. za krátký test bylo 5 bodů, získal jsem 3,5. Za pololetku bylo třeba 40 bodů, získal jsem 32. O pololetí a na konci se sečetl počet bodů které jsem získal podělil se počtem který jsem mohl získat. Kdo měl pod 0,4 měl 5, kdo nad 0,85 měl 1. Ke konci pololetí (roku) si každý mohl spočítat jak si kde stojí a podle toho se (ne)učit. Podobný systém byl na VŠ kde se vše ještě kombinovalo s kreditem, tedy důležitostí předmětu.
Dnešní doba je prostě jen o tom, jak všechno okecat... Jen teď se to bude praktikovat už od nejmenších, takže do pracovního procesu a do politiky pak nastoupí "zcela připraveni". Jednička byla jednička, trojka trojka a pětka pětka. Dnes se vše relativizuje. Dotyčný bude stejný hlupák jako předtím, jen se to teď popíše hezkými slovy...
A co ty školy zrušit? Úplně nejlepší by bylo zrušit to ministerstvo .. vymýšlí čím dál větší blbosti.
Blbost! Děti potřebují známky,pracuji třetím rokem v ZŠ a vidím ty nadšené prvňáčky,jak jsou pyšní, že mají 1. Odjakživa někdo je chytrý více, někdo méně ale to nic nemění na tom, že by nenašel uplatnění v životě. Ale neberme dětem radost ze známek.🙏😢
Velmi rozumný komentář
Konečně spásný nápad! Školství ušetří miliony známek.
Tam ať si sníží platy učitelům a MŠTM,protože je vidět že tyto lidi nezajímá jestli se učí děti pořádně. Dnešní děcka mají jen počítače a mobily a taky ta výchova tak vypadá.. To co máme za hlupáky ve vládě to je opravdu už děs.Nestarají se o nic jenom o to ,aby měli statisícové výplaty a o to o co by se měli starat se nestarají.
Tady něco hodně smrdí. Někdo hodně moc chce zničit české veřejné školství. Zřejmě už naši bohatí spoluobčané mají políčeno na podnikání v soukromém školství, jenže jim to kazí pořád ještě kvalitní školy státní . Kvalitní ve srovnání se Západem . Inkluze nepomohla, byrokracie zatím taky ne, dehonestace učitelů taky ne, tak přitvrdime. Tohle bude další hřebíček do rakvičky. Možná by mohli hodnotit žáky přímo jejich rodiče. Nebo že by vysvědčení dostávali kantoři podle toho, jak by se snažili lézt žákům do útrob.
Máte pravdu
Učím přes 200 žáků v několika třídách cca 2-3 hodiny týdně. Představa, že bych si u všech měl zapamatovat, jak pracují a co nezvládají a 2× ročně to v pěti řádcích pro třídního vypsal, je dost děsivá. V tomhle počtu si zapamatujete jen nejlepší nebo nejhorší, ostatní splynou v jednu masu. Doufám, že můj důchod bude rychlejší, než zavedení slovního hodnocení na školách. 😁😁😁
Já to vidím naprosto stejně. Ale se slovním hodnocením se umím vyrovnat pošvejkovsku - CTRL+C, CTRL+V. To, že budou vědět ještě větší houby než při známkování, snad přiměje rodiče, aby zatlačili na stát, že chtějí známky zpět.
Jasně, nebudeme děti stresovat aby se nemusely učit matematiku, pak je nebudeme stresovat domácími úkoly, pak je nebudeme stresovat nesmyslnými požadavky aby se chovaly slušně, dál je nebudeme stresovat požadavky aby chodily do školy, samozřejmě je nebudeme stresovat známkováním, ... A všichni budeme strašně rádi až ti neumětelové bez základů chování, kteří se ve škole nic nenaučili (aby nebyli stresovaní) přijdou do firmy, kde se budou nejdřív divit té sprosťárně, že po nich někdo něco chce, a pak si od svého stresu pomohou třeba střelnou zbraní. Článku tohle nelze mít za zlé, to je hloupost a neschopnost našich představitelů ve vládě a parlamentu. Vypadá to tak, že ti už z tohoto pokročilého školství vzešli.
Bože, bože. A jak se taková slovní hodnocení budou srovnávat? Známky jsou jasný a porovnatelný indikátor, jak kdo učivo zvládá a jaké má výsledky u testů a písemek. Známky jsou možná stres, ale taky motivace a jasná zpětná vazba. Slovní hodnocení nikdy nepostihne, jak si kdo vede v porovnání s ostatními. Zas jen způsob, jak ulehčit těm, co školu flákají a rodiče je k učení nevedou a demotivovat ty, kteří makají a snaží se vyniknout.
Ano. Každý kantor si na WORDu připraví 5-10 blábolů a ty pak už je jen bude kopírovat na vysvědčení dle potřeby. Dalším krokem rovnostářství pak bude zrušení stupňů vítězů ve sportu a zavedení jednotné mzdy pro všechny profese.
Tak já bych měl ještě jeden zlepšovák, a to že bychom mohli školní docházku zrušit úplně, a děťátka tím pádem nebudou "trpět" vůbec žádným stresem. No, není to geniální 🙂!