1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 měsíci

Clanek naprosto o nicem, protoze naprostym pruserem BEV jsou naklady vlastnictvi, ktere nasobne prevysuji uspory z provozu. Co mi pomuze, kdyz pri.prumernem ceskem najezdu (12-15tkm rocne) usetrim za palivo 1,50 Kc/km, kdyz platim dvojnasobnou pojistku a hlavne, rocne to auto ztraci statisice na hodnote. Neni problem koupit BEV 2 roky stary za polovicku puvodni realne ceny, u 6 let starych aut je cokoliv nad 20% zazrak.

4
Před 3 měsíci
Vítězslav Krutiš

dejte mi prosím jediný příklad, kdy EV auto po dvou letech koupíte za polovinu !! Koupím jich jakékoliv množství, protože bych je obratel prodal za 75 % původní ceny. Plácáte totální nesmysly, ostatně ve vašich demagogických ekonomických rozvahách to není poprvé 🙂

3
Zobrazit dalších 10 reakcí
Před 3 měsíci

Mám Hyundai Konu. V létě jezdím pod 12 a připočtu-li celou zimu, tak celoroční průměr je 14,5 kWh na 100 km. Nabíjení - 60% z FVE, 35 % ze sazby 27d a jen 5% na rychlonabíječkách za cenu 12 Kč. 1km stojí v průměru 0,35 Kč. FVE je stará 18 let a tedy dávno zaplacená. Ročně nájezdu 25 000 km. Toto jsou čísla za rok 2025. Degradace baterie po 5 letech provozu je 4,8%.

9
Před 3 měsíci
Stanislav Kameník

Můžu potvrdit, mám to stejně. Vlastně ještě o něco líp, Konu mám 6 let a ročně najedu víc jak 30 tisíc.

Ale vysvětlujte to někomu, kdo to počítá průměrně na auta a vůbec neví jak to skutečně funguje.

1
Před 3 měsíci

Autor článku nepopisuje jednu skupinu, velmi častou, uživatelů elektroaut. A to jsou vlastníci domácí FVE, která vyrobí více energie, než je schopný dům sám za rok spotřebovat. Pak jsme číselně totiž uplně někde jinde, viz: Odkaz

Před 3 měsíci

Přidejte k tomu ještě náklady na pravidelný servis spalováků a cifra dál roste.

12
Před 3 měsíci
Kamil Braun

A elektrická auta servis nepotřebují? Podle odborných webů jako je třeba organizace CR, cena servisu dost převyšuje spalováky. Nebo snad lžou?

4
Zobrazit dalších 6 reakcí
Před 3 měsíci

Ještě, že tu máme Teslu, která má na 250kW DC nabíječce ceny 8,9Kč přes den a 5,5Kč v noci.

9
Před 3 měsíci

proč se to musí pořád všechno vyplatit? udelam si radost silným a pohodlným autem a to je vše...

6
Před 3 měsíci

Fascinuje mne ,jak všichni kalkulují při nabíjení EV pouze s cenou za silovou energii, ale vůbec je nezajímá , že to je pouze cca 28 procent z ceny na faktuře. Další zvěrstvo je , že v ceně benzinu je započítána spotřební daň, kterou zatím stát pro EV odpouští. Pokud budu kalkulovat s těmito dvěma fakty, tak se provoz spalováku silně vyplatí, nemluvě o rozdílu pořizovací ceny. Vlastním spalovák a cena za benzín za 1 ujetý km je 2,13 Kč. Vedu si přesnou evidenci. Při započtení veškerých nákladů čili pořizovací ceny ,pojistek, pravidelného ročního servisu , STK a případných oprav mi vychází cena 10,89 Kč/km.

5
Před 3 měsíciUpraveno
Jiří Podlaha

Mám rok starý tarif za 2,49 bez DPH. S DPH včetně poplatků za kWh jsem v NT za 4kc/h (oprava od nového roku 3,4kc) d57d a 3x25A, nejsou v tom měsíční poplatky za jistic a staly měsíční plat. Proč bych je tam měl dávat když dráty jsou primárně do domu a kvůli domu?

Pokud jsem měl d02d a kvůli ev jsem přešel na vyšší tarif- d27d pak ano, mělo by se to tam zahrnout a lžu si do kapsy.

2
Před 3 měsíci

V atmosféře uměle prosazovaných elektroaut mi stále pronásleduje představa, že opravdu všichni přejdou (většinou nuceně) na elektrovehikly a představa, že např. v Praze se lidi vrátí na Jižňáku z práce a začnou nabíjet svoje "miláčky". Bude nutno postavit nejen novou elektrárnu, ale i obří rozvodnu, která by to utáhla! Všechny ty počty okolo ceny na km jsou jen propaganda slepé uličky v dnešním stavu vývoje příslušné techniky. Při rozdílu nákupní ceny vozidla cca 300-400 tis. Kč budu klidně jezdit se spalovákem za 4Kč/km hodně dlouho než tu pořizovací cenu elektropohybovadla doženu.

6
Před 3 měsíci

Můj výpočet vyšel na nějakých 30 000km za rok. Přičemž se svým rodinným kombíkem běžně najedu tak 5000 a se svým roadsterem asi 4000km. Takže ani dohromady se k takovému číslu neblížím. Jinými slovy - EV by pro mě byla čistá černá díra na peníze.

5
Před 3 měsíci
Pavel Sláma

Přesně tak a to se nebavime o stráte hodnoty vozu já své tipo koupil před 8 lety za 320 tis a tet ma hodnotu 220 tis kolik ztratí elektroauto za 8 let?.

2
Zobrazit další reakci
Před 3 měsíci

Jen technická poznámka.

Je v těch 17 kWh/100 km započtena ztráta při nabíjení? Ta se pohybuje přibližně kolem 15 % a je větší při rychlonabíjení. Tam může klidně vylézt na víc.

Se započtením ztráty tedy vychází 100 km spíše na 19 - 20 kWh a to výpočet dost změní.

Mě z toho zatím vychází, že elektromobil se vyplatí jen pokud máte možnost domácího nabíjení.

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA