Pokud, jak píšete, bydlíte na horách, tak snad nemáte všech 5 pohromadě, to máte mít zimní gumy jednoznačně.
Souhlas s pisatelem. Máme s mužem velmi podobné zkušenosti. Malé auto do práce a do města má celoročky a velké na dlouhé trasy dvě sady. Celoročky jsou (dobrý) kompromis, ale pokud jezdíte hodně a daleko, kvalitní zimní a letní jsou jistota. Navíc pokud máte opravdové 4x4, tak kvalitní “gumy” pro SUV jsou perfektní. Už jsme to mnohokrát zažili a to nejen v zimě. Lidem to klouzalo (kupodivu měli zimní… ač ne špičku) a jeli opravdu krokem. I tak měli často problém zastavit. Naše auto (Mitsubishi Outlander) jelo jako by se nechumelilo. Stačí jezdit plynule, předvídat a nepanikařit. Dobré gumy to dají i na ledu.
Dobrý den paní Neplechová, můžete mi prosím vysvětlit rozdíl v brždění u Vaší Miciny 4x4 proti třeba 2x2. Otázka v kontextu že nemohli zastavit a vy z větší rychlosti ano. Děkuji
Já jsem je také testoval ty celoročky. Na zhodnocení stačí jedna věta, v létě špatný a v zimě ještě horší.
Asi ve článku chyběla informace, že když celoročka má pod 4 mm, tak funkce zimní pneu končí a z hlediska předpisů, ( pokud je sněhová pokrývka nebo se dá předpokládat její výskyt) pneu nevyhovuje. Tedy nezbývá, než mít další sadu třeba celoroček na zimu a to se dostáváme na sám začátek, tedy dvě sady pneu.
Navíc, ten nájezd 60 tis km na celoročkách je relativní, když mám jen jedny ráfky, nevyplatí se po zimě zpět montovat celoročky s dezénem pod 4 mm na dojetí.
Ale je určitě lepší dojíždět v létě celoročky pod 4 mm než zimní pneu.
Stejně byste ve vlastním zájmu neměl pneu používat více než 4 sezóny, takže celoroční vyměníte dříve za nové, než budou mít méně než 4mm. To samozřejmě platí pouze pro nízký roční nájezd, kde se celoroční vyplatí mít.
Jezdím na celoročkách už 6 let. Bydlíme mimo hory a nejvíc tras jezdíme po Českobudějovicku a občas po D1 na Moravu. V létě na výlety s dětmi nebo dovču v Itálii. Vše na celoročkách. Na čerstvý led nebo sníh to není nejlepší guma, ale bláto i mokro zvládají celoročky parádně. V létě se trochu víc sjíždějí, ale jinak super. Za mě skvělý kompromis.
Dva argumenty, které stojí proti celoročkám. 1. Zimní pneu po 3 letech od výroby dramaticky ztrácí vlastnosti zimního obutí, jednoduše pneu ztvrdne. Nedovedu si představit celoročku po této době z hlediska provozu na sněhu a ledu.
2. Pokud ojedu celoročku na hloubku 3,9mm, pak na ní mohu jezdit zvesela v létě, ale ne v zimě. Pak argument nájezdu je mimo a celá ekonomika provozu na celoročkách je naprosto v háji, protože pak pneu s 2/3 dezénu mohu vyhodit. (Nová pneu má hloubku dezénu cca 6-6,5mm.) Jinak musím koupit další sadu disků, abych starší pneu s dostatečným dezénem mohl dojezdit v létě.
Samozřejmě můžete s celoročními s dezénem 3.9mm jezdit i v zimě, stejně jako v zimě můžete jezdit s letními, pokud jsou splněny známé podmínky. Mimochodem, v Německu mají i zimní limit 1.6mm, v mnohých skandinávských zemích také nižší než u nás, typicky 3mm.
Reálně tedy máte i pod 4mm stále dostatečné "zimní" vlastnosti (pro těch 2-5cm sněhu, což je u nás typické), ovšem z hlediska právního byste je použít neměl a holt ty 2-3dny, kdy nasněží, raději nevyjíždět.
V horách bych celoročky nepoužíval, ve městech naopak ano. A zapomíná se, že celoročky jsou nejlepší v přechodných obdobích, kdy sezónní v extrémech selhávají - např. brzké mrazy na podzim, kdy ještě má někdo letní atp.
Komerční blekoty. Jak to mohl autor zkoušet? Kde vzal zimu? Pokud je někdo alespoň takový šofér, že pozná kdy to klouže a dokáže ubrat, jednoznačně volí celoročky. Se současnými regulacemi a fízlázko-kamerovými způsoby, kde asi někdo jezdí rychle?
Autor je, řečeno s majorom Terazkym, voláky zmeteny…..
Nějak jsem nepochopil, proč pustil do světa tak zmatené technické údaje, jako je například takřka identická brzdná dráha u celoročních a letních gum…. navíc po údajně hororovém zážitku na D1, který však neměl konec… pointa v pr… zadnici.
Nicméně s některými dalšími nejasnými argumenty autora nemá cenu polemizovat.
Moje zkušenost je jednoznačná - Michelin Crosclimate 2 na poměrně těžkém a dlouhém Renaultu Grand Espace mne drží už 4 roky bez problémů na silnicích v zimě i v létě, na sněhu, na zimní břečce, v silném letním dešti a samozřejmě i na rozpálených letních asfaltkách. Projel jsem na nich půlku Evropy až do Skotska, rok na to do Francie i na sever k Baltu v Polsku, často Slovensko …. A na Slovensku se ukázaly jako skvělé i v zimních kopcích. Kdo zná cestu od Žiliny do Prievidze, tak ví, jak je zakroucená a silně skloněná silnice přes Fačkovské sedlo. Michelinky držely jak přibité i na špatně ošetřené silnici se sněhovými plotnami a jazyky… takže u mne zvítězily celoročně na celé čáře…
Článek je podle mě skutečně v některých částech rozporuplný. Ale o tom já nechci polemizovat, ani psát. Je to názor autora a tak to napsal. Ono je to v názorech řidičů asi tak 50:50, tedy tím myslím celoroční proti zimní / letní pneu. Je to podobně jako u elektro vozů. Každý si to musí vybrat sám, buď jedno nebo druhé. Já mám rád jistotu bezpečné jízdy v zimě i v létě, proto měním pneu (měním i přední a zadní, ale NIKDY ne do kříže), mám rád šepot květin benzinového šesti válce a 4x turbo k tomu, proto já nikdy nechci EV. 36 roků jezdím z vozy jedné značky. Ale opakuji, to je každého věc. Podotýkám, že pokud moje zimní gumy mají na jaře ještě cca 4 mm, tak na nich jezdím dál až do léta, a přezouvám až je na nich jen v mezi 2 až 3 mm (už slyším "odborníky" jak mně za to nadávají). Na zimních i letních gumách dělám přes 50 000 km na každých. Letní měním jak jsou tam už jen 2 mm hloubky dezénu. Kromě hloubky dezénu, já si hlídám stáří pneu - dle mě použití max. 4 až 5 roků staré, a to hned u nových gum, musí být čerstvé, jinak neberu. Mám najeto přes 2,700 mil. km s výměnou L / Z a s benzinem po celé Evropě (zatím bez nehody, zatím s plnými body). Ale každý jsme jiný, někdo potřebuje a má rád holky, někdo potřebuje a má rád zase vdolky.
Nikdy celoročky.