Jsem blbý já nebo autor? Cituji: "Letní průtrž na D1 mi během pár vteřin shodila sebevědomí. Brzdil jsem naplno, asfalt mokrý, stěrače nestíhaly a já cítil, jak auto pořád jede dál, než bych chtěl. Doma jsem ten pocit konfrontoval s čísly. Test ADAC 2024 pro rozměr 205/55 R16 ukazuje, že kvalitní celoroční Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 brzdí na mokrém asfaltu z 80 km/h v průměru za 34,7 metru. V tomtéž testu se celoroční pneumatiky pohybovaly mezi 33,3 a 38,6 metru. V ADAC testu letních 205/55 R16 (2023) měl na mokrém asfaltu nejlepší letní plášť brzdnou dráhu 34,4 metru, celé pole letních se přitom rozkmitá mezi 34,4 a 59,3 metru."
Takže nejlepší (!) letní v testu měla na mokru 34.4m, zatímco jeho univerzálka 34.7m, což je tedy rozdíl "neskutečných" 30cm a on to vnímal jako problém? Bože!
A to nemluvím o tom, že tedy pokud chce mít brždění na mokru co nejlepší, mohl si tedy zvolit nejlepší univerzálku z testu, která porazí nejlepší letní o 1.1m!
Asi něčemu nerozumím. Pneumatiky se mění křížem? To už snad pár desítek let neplatí. Nebo se pletu?
Podle mě nejdůležitější problém celoroček je v tom, že v zimě musíte mít vzorek minimálně 4 mm a když vám to vyjde tak, že to sjedete na 4 mm těsně před zimou, jste v pasti.
Moje poslední dvě auta výrobce dodává zásadně s celoročními pneumatikami a když jsem koupil druhou sadu na zimu, byly na ní také celoročky a pak jsem dělal takovou absurditu, než jsem to sjel (bylo mi to líto je vyhodit), že jsem přehazoval na zimu celoročky s větším vzorkem a v létě jsem dojížděl ty s menším vzorkem. Samozřejmě pak jsem koupil zimu a léto. Jinak si myslím, že kvalitní celoročky fungují dobře a není důvod se jich bát.
U manželky 3 zimy 4 léta. Vyhazuju. Na svem autě 2 zimy 3 léta. Vyhazuju. Pořád mam pneu v kondici a cenově je to stejné.
Nač nafukovací pneumatiky? S plnými gumami ušetříte za kompresor!
Toto doporučuje 11 z 10 výrobců obručí...
Mám s celoročkami trochu jinou zkušenost. Tříletou. Pravda, jezdím málo, ve špatných podmínkách skoro vůbec. Nejde mi o úsporu peněz, ale o jednodušší život. A stále řídím s vědomím, že jedu na univerzálkách, takže žádná extempore. Zatím jsem se na nich nedostal do nepříjemné situace, možná proto, že jsem stále vůči nim trochu opatrný. Klíč je rozhodně ve způsobu jízdy a ujetých vzdálenostech.
Mám stejnou zkušenost a jsem spokojená. Je fakt, že tolik až nenajezdím, já opravdu auto využívám pouze z nutných důvodů, velký nákup , lékaři , maximálně návštěva na odpoledne u rodiny. Jinak hlavně využívám hromadnou dopravu. Do Prahy bych autem nejela ani do dalších měst ani náhodou. vlak mě plně uspokojuje. Nemám starosti s parkováním a nenervuju se ve velkém provozu a zácpách. Chápu ale, že někdo autem musí denně za prací a tak kilometry přibývají. No a pokud je namrzlo nebo napadne půl metru sněhu, nevyjíždím raději. Nejde o mě, mám zkušenosti s nepříznivými počasími z let minulých. Jde o druhé řidiče. Právě ty, co rádi riskují , jezdí tak zvaně svižně , i když je na cestě námraza nebo stěrače nestihají sbírat déšť či sníh ze skla. Takže za mě určitě jednoročkám palec nahoru.
Děkuji za článek, zrovna řeším situaci, zda celoročky, nebo letní-zimní, ty jsem měla dosud.
Letní už mám špatné, tak nevím, dojet léto na zimních, nebo rovnou na celoročky?
teď najedu do 5 000km/ rok...
Najedete málo. Pokud většinou město tak vemte celoročky.....mám Kleber a jezdím už hodně let a žádný problém.
Celoročky jsou super na ježdění okolo baráku. Když ale jezdíte pravidelně po dálnici, tak celoročky jdou hodně rychle do kytek. Když jsem jezdil do práce jen tady pár kilometrů, tak jsem používal celoročky k plné spokojenosti. Pak jsem si našel práci za hranicemi, vzdálenou asi 60 km po dálnici a už musím také přezouvat na letní/zimní, protože letní horká dálnice, udělá z celoroček paštiku během chvíle 😃. A to nejsem žádný závodník a pneumatiky se snažím kupovat co nejkvalitnější.
Díky za potvrzení mé obavy. ¨
Přezouvám auto, i když v zimě téměř nevyjede za Prahu. Celoročky by to zvládly. Na hory jezdím jiným autem.
Ale v létě opakovaně jezdím dlouhé štreky na jih po dálnici (Itálie, Francie, Španělsko) - na rychlostním limitu. Takže se celoroček bojím. A spíš, než brzdění na vodě mám pochybnosti o brzdění na suchu (venku 35+, silnice 70, na pneumatice neudržíte ruku).
Mně celoročky se sněhovou vločkou a horskými štíty vyhovují, pravda, ještě jsem nemusel krizově brzdit, ale asi bych rozdíl stejně nepoznal. Koupil jsem ojeté auto z Holandska obuté jimi, po 50 tis. km mám vzorek stále kolem 4 mm, v zimě na sněhu už bych byl na limitu. Ale jezdím hlavně na jih Evropy, v Německu prý je limit i v zimě 1,6 mm, tak mi stačí se dostat 60 km na hranice a dál už jsem bez starostí. Jak dojedu sezonní pneu na druhém autu, přejdu i tam na celoročky. A jak to myslel autor s tím krácením škod od pojišťoven, jsem nepochopil. Pokud dodržím zákonnou hloubku a typ použitých pneu, nedovedu si představit, že by pojišťovna tvrdila, že mám třeba pneu Barum a ty nejsou dostatečně kvalitní, proto bude krátit náhradu. Podle mě nesmysl.
S tou pojišťovnou to byl nesmyslný blábol.
Přijde konec října a na celoročkách mám vzorek 3,9 mm. Mám je rovnou vyhodit, nebo začít přezouvat?
Tohle je asi největší nevýhoda celoroček.
Já mám 2 sady a když nejedu do "zimní výbavy", tak si přezuju podle situace, ale zase mám zázemí.
Moje zkušenost asi tak zapadá do toho, co píše autor. Jezdím relativně hodně kolem 25 -30 tis / rok. Jak dálnici, tak i špatné cesty. Když jsem prvně vyzkoušel celoročky (dodané na novém autě výrobcem) hned po prvním sněhu šly dolů a obul jsem "plnotučné" zimní. Možná je to jen o pocitu, ale když mám za volantem dobrý pocit, je to k nezaplacení.
To přezouvání mi za to stojí.
Jezdiljsem 30 let na jedněch gumách. Potom výrobci pneumatik si prosadily zimní a letní gumy. Je to jen byznys. A na těch celoročních gumách jsem jezdil i do Itálie na hory. A bylo v pohodě