Nemohu si pomoct, ale říkám si, proč mě jen nikdy nenapadlo si po donesení piva až pod ruku jakkoliv kontrolovat míru. Ať už způsobem odpadnutím pěny a hledáním nějakých rysek nebo snad přeléváním do jiné vlastní nádoby a následné hádky o tom, že "já přece nejlépe vím, jak velká má bandaska je." čehož jsem byl u výčepu skutečně svědkem. Ne. Asi jsem o mnoho raději, když mě obslouží příjemný výčepní/obsluha, že dostanu správně vychlazené lahodné pivo, s pěknou čapkou v čistém skle. Ovšem, každý máme patrně jiné normy a hodnoty.
No, ta jejich " hezká pěna " je někdy dost vysoká, je to obyčejná zlodějna, nic víc....
za komoušů to bylo daleko horší
Ani se nedivím, že to dělají. Raději si dám pořádné pivo s pěnou a jestli je to 0.45l místo 0.5l je mi víceméně jedno. Je to jen zhovadilost lidí, kteří si potřebují pořád stěžovat a přehnaná péče inspekčních orgánů, kteří nemají nic lepšího na práci. Jo a je to pouze můj názor, nikomu ho nevnucuji. 😉🙂
Stát donutil hospodské, aby byli zloději....dost dobrý.
Ten Fiala fakt nemá chybu.
jakože tohle zavedl Fiala. Vy máte fakt dost...
Jsem ročník 59 a vím, že dříve i hospodský přebytečnou pěnu odškrábl špachtlí aby se hladina dostala na míru. Čím větší pivnice tím méně se hledělo na míru, prostě to výčepní nemohl stíhat, ale to je dnes zázrak - pivnice už jsou polomrtvé.
Ta diskuse mi přijde zvláštní, máme smluvní ceny, pokud hospodský vytočí jen 80 piv, ať si vydělí nákupní cenu sudu (Plzeň je cca za 3200) tj 40 korun za pivo. Stejně málokde platíme pod 60, což je i tak 50% marže. Ale za cenu za půl litru by měl zákazník dostat čistého půl litru, bez "to dojde"...
On ten půllitr zdaleka nebyl půllitrem ani za komoušů !! Když jste tenkrát dostal 0,4 byli jste ještě rádi.
Zřejmě jste tu dobu nezažil, ale na pullitrech byla ryska kde je ta míra 0,5l vyznačená. Pokud vám hospodský přinesl podmíráka tak jste mu ho mohl vrátit.
Blahobyt u nás nastane, až se bude pivo prodávat na frťany v zálohovaných plechovčičkách s neoddělitelným víčkem. Ekologické a než se dopracujete k opici, tak na tom vydělají všichni.
Tohle se mi zdá jako hloupost. Kdy jsme prodávali kapry tak jsme si taky dali +- 5%, a když nás zkontrolovala ČOI. Měli jsme všechno v pořádku. Řekli, že tohle tam můžeme mít napsané pro zákazníka, ale zákon mluví jasně a neobstojí to u nich.
A taky 12% není vždy12%. Hlavně tam kde mají na čepu obě.
12ctka je 12% cukru v mladině ... S obsahem alkoholu nesouvisí protože různá piva jsou různě prokvašené ... Tím pádem rozdílný obsah alkoholu 😉