1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 2 měsíci

Švestkomeruňka je marketingový název.

Zájemce musí kupovat konkrétní hybrid, protože jsou mezi nimi velké rozdíly. Dokonce se mnohokrát stalo, že když se u takové odrůdy provedla genetická analýza, zjistilo se, že je to kříženec něčeho úplně jiného než bylo v marketingu deklarováno.

Zájemci kupují konkrétně meruňkového křížence s něčím jiným kvůli tomu, že očekávají, že ovoce bude mít meruňkovou chuť a současně bude mnohem odolnější než je meruňka, třeba proti monilióze nebo proti mrazu. Ale zatím dostupní vyšlechtění kříženci takovou chuť nemají. Odolnost a velkou plodnost mít mohou, ale na chuť plodů, co jsem četl recenze, si lidi často stěžují. A většina kříženců je násobný kříženec, kde má ta rostlina meruňkové geny jen ze čtvrtiny nebo ještě méně a tak se meruňka ve výsledném ovoci moc neprojevuje.

Jsou to zatím hodně nové věci a šlechtitelé budou muset asi provést hodně kříženía hodně výběrů z nich, než přijde kříženec meruˇ%nky s něčím jiným se slušnou chutí a dobrými pěstitelskými vlastnostmi.

Je třeba tyto křížence shánět a zkoušet, jak moc se osvědčí a získávat s tím zkušenosti.

2
Před 2 měsíci

Odolnost proti chorobám, zde je naprosto klíčové, jestli je odolná proti monilióze.

Před 2 měsíci
Petr Filippov

Já mám problém s moniliózou na mé meruňce. Ostříhal jsem ji, ořezal, postřik jsem provedl. Uvidíme, jak si letos povede.

1
Zobrazit další reakci
Před 2 měsíci

A Blumu znáte?

1
Před 2 měsíci
Pavel Novak

AsI tak. Ještě tak před měsícem jsem o nějaké švestkomeruňce nikdy neslyšel a najednou to na mne vyskakuje z každého koutu. Myslel jsem, že je to nějaká aktuální novinka a když jsem si o tom něco našel a uviděl, tak jsem si hned řekl, to vypadá jak blůmy, co mám doma třicet let a jsou tu od hodně dlouho. To zase někdo otrocky přeložil nějaký článek z angličtiny, nikdo mu to odborně nezkontroloval, někomu moc důležitýmu se to zalíbilo a - už to jede. Asi zas nějaké obrozování knihozpytníků ... Ale na druhou stranu - je to výstižné a hned se ví, vocogo, to se chytne a prodeje zvýší ...

3
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA