1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 5 měsíci

To je hloupost (nebí cílená lež?? Zkusit testy si může každý doma, jsou k dispozici na internetu, zdarma je pořádají většinou i školy nebo Scio. Takže vyzkoušet si je třeba 10x může doma každý, jednou zdarma zkusit v podobných podmínkách zdarma také.

Takže to není o penězích, ale o tom, jak rodiče děti psychicky podporují. Když jim je to jedno nebo nadávají na to, jak jsou ti "inteligenti" vlastně hloupí a nejlepší je ten jejich selský rozum, je logické, že dítě se samo nebude nijak na přijímačky připravovat. Pro podporu dítěte nemusí rodiče sami látku znát - test si najde na netu každý, jsou u něho i výsledky - takže stačí dítě "dokopat" k tomu, aby si jich pár doma vyplnilo.

44
Před 5 měsíci
Sylva Šporková

Naprostý souhlas. Jenže mnozí lidé obecně jsou líní pro svůj blahobyt něco udělat a budou celý život jen remcat, jak je k nim život nespravedlivý. A místo snahy jen nadávají a své špatné způsoby předávají svým dětem. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Tak to vždy bylo, je a bude. Jenže nadávat je mnohem jednodušší než něco skutečně pro to dělat.

25
Před 5 měsíci

A jak to chcete udělat spravedlivější? Asi návrat k bodování, kde nejvíce bodů bylo za původ, o trochu méně za mimoškolní aktivitu. Znalosti až tak podstatné nebyly no a někteří prostě na vzdělání vůbec neměli nárok.

A dnes se ti, kteří skutečně chtějí a mají na to svými schopnostmi mohou sami připravovat pomocí internetu. Tak rovné podmínky jako dnes nikdy nebyly.

19
Před 5 měsíci
Zdeněk Kunzl

Přijímačky na střední, jsem dělala v polovině 80. let. Podotýkám, že o studium na této škole, byl vždy enormní zájem a je dodnes. Moji rodiče, ve straně nikdy nebyli. Část blízkých příbuzných, žila v Rakousku. Přesto, jsem se na střední školu, dostala bez problémů. Snad proto, že po celou dobu základky, jsem měla výborný prospěch. Dodnes, na "mou ZŠ", s láskou vzpomínám. Byli tam skvělí učitelé, kteří uměli učivo dobře vysvětlit, hodně nás toho naučili.

Ale věřím, že mnoho rodičů a jejich dětí, se tenkrát setkalo s diskriminací kvůli původu, vyznání, politické neangažovanosti atd. ... Já jsem se s diskriminací a neskutečnou arogancí moci, v souvislosti se školou, také setkala, ale mnoho let později a v demokracii. Vždy je to o lidech..., (a jak říkal pan Werich, "nad blbostí se vyhrát nedá, ale nikdy, se s ní, nesmí přestat bojovat").

2
Zobrazit další 2 reakce
Před 5 měsíci

Nejen jednotné testy, ale celý vzdělávací systém zvýhodňuje nejen ty bohatší, ale i děti vzdělaných rodičů. A nejen vzdělávací systém je zvýhodňuje. Společnost, která to nedokáže kompenzovat, se rozpadne na úspěšné a ty ostatní.

15
Před 5 měsíci
Jan Dressler

Pokud za "úspěšně považujete lidi s tituly, no jen těžko mohou být úspěšní všichni. Úspěch je spíš v tom, dělat smysluplnou práci a dělat ji dobře.

Před 5 měsíci

Dříve i velmi dobří žáci končily na učení - z politických důvodů. Univerzální spravedlivý systém asi nejde vytvořit. Je rozdíl i v regionech.

6
Před 5 měsíciUpraveno
Richard Montag

Pokud "dobří žáci končily" ,,,není to "rozdíl v regionech"....po celou historii lidstva byli lidé hloupí, líní a snaživí a navíc ti chytří - nezáleželo na regionu. Je třeba se snažit a učit se !!! A bude to tak i nadále.

7
Před 5 měsíciUpraveno

Já bych řekl, že bohatší studenti mají možnost si přípravu ulehčit, ale ve finále, ani účast na přípravných kurzech úspěch nezaručí. Ve finále, to co opravdu rozhoduje je, zda student opravdu chce se někam sám dostat..... pak stačí si za pár stovek koupit sešit na přijímačky z matiky a češtiny, na což má teda určitě každý... a student co se opravdu dostat chce, tak si vystačí s tímto a s tím co je ZDARMA dostupné na webu.... naopak bych řekl, že ti co chodí na kurzy mají pocit, že toto jako příprava je plně dostačující a celé to podcení..... tedy nelze tvrdit, že by byl někdo diskriminován na základě finanční rodinné situace. Kdo opravdu chce, tak se připravit dokáže i za velmi málo peněz..... Takže článek jen poukazuje na nějaké pohodlí a myšlenku, že bez drahých kurzů to nejde, ale ono to teda jde....

24
Před 5 měsíci
Jiri Svihalek

Kdyby se ty děti učily jen na přijímačky, tak bych souhlasil. Ale ony do toho jeste chodí do školy. Mají kroužky a dokonce i vlastní život. Soukromý učitel dokáže výrazně zkrátit cas který na studium musí dítě vynaložit a i slabé studenty vytáhnout na nadprůměrně úroveň. Vas postup je sice možný, ale vyžadoval by, aby se dítě cca na cely rok vzdalo všeho mimo zkoušek a školy.

14
Před 5 měsíci

Jakýkoliv systém je špatně pro lidi, kteří nemají dost morálně-volních vlastností. Pak u nich dochází k různým výmluvám, stížnostem a dokonce vytvářejí i bludy. Ten blud o bohatých je úplně nejčastější. Zajímavé ale například je, že více než polovina současných nejbohatších lidí na světě je z velmi chudých poměrů. Čímpak to asi bude ?

5
Před 5 měsíciUpraveno

„Říkáte si, že když rodiče nemají peníze, mohou se s dětmi na Cermat učit sami. Testy jsou ale poměrně těžké a časově náročné i pro dospělého a ještě těžší je to vysvětlit vystresovanému dítěti obvykle ve věku 11 až 15 let.” To myslí někdo vážně? Všichni chtějí na SŠ a gymnázia, ale bez doučování to nezvládnou? Tam nebude problém v testech, ale dětech a rodičích. Ty testy jsem sama absolvovala ve 32 letech, abych si doplnila maturitu.

14
Před 5 měsíci

To jako, když JPZ nebudou, ale bude si každá škola dělat své přijímačky, tak chudší děti znevýhodněné nebudou? Vždyť by to bylo ještě horší. Takto ví každý žák, jak test vypadá a na co se má připravit. Možností k přípravě má zdarma na internetu dost a dost. Pokud by se ale JPZ zrušily, kdo dětem z chudých rodin pomůže zorientovat se v tom kvantu různých druhů testů, protože to bude ve stylu každá ves jiný pes a jejich rodiče jim nebudou schopni pomoci? No a pokud by se zrušily JPZ, tak by jednoznačně kleklo i přihlašování přes systém Dipsy a namísto dvou přihlášek bychom byli pravděpodobně zpět u dvou. To by chudším dětem pomohlo?

Před 5 měsíciUpraveno
Eva Trávníčková

Já si myslím, že JPZ jako takové je dobrý nápad, ale provedení kulhá. Cermat dělá ty testy (z matematiky) náročné na čas. Děti u nich ani nestíhají přemýšlet. Takže chodí na kurzy, učí se strategii, time management a drilují se jako cvičené opice. Kdyby se poskytlo více času, měly by šanci i děti, které tento šílený dril neabsolvují právě třeba proto, že pochází z nepodporujícího prostředí. Protože i matematicky nadané dítě, pokud vidí matematiku od Cermatu poprvé a dělá ji na čas, moc bodů nezíská. Pokud ale to chytré, ale nanadrilované dítě má více času, na řešení přijde aniž by mělo typově nastudovaný konkrétní typ příkladu z nekonečných opakování.

1
Zobrazit další reakci
Před 5 měsíci

Oba synové se na vysněnou střední dostali. Ve škole problém žádný nemají. Jsem moc ráda ,že ten přijímačkový maraton už nemusím nikdy absolvovat...byl to šílený stres pro obě strany, příprava i investice do doučování, protože to je přeci nutný a kdo nejde ten se nikam nedostane - pronášel syn s průměrem 1.2 - chtěl na střední s maturitou, vždyť prý na to má.

. A právě on to psychicky dost špatně nesl , ač se poctivě připravoval... bylo dost náročné i to nekonečné čekání na výsledky po přijímačkách ...házel předem flintu do žita, a pronášel hlášky tipu, že je to ztracený a že na to nemá , proč nešel na učňák... a víte co, mě by to nevadilo...v klidu by byli všichni...maturitu si lze kdyžtak dodělat.

Ale zvládl to a vzali ho , jsem hrdá že to ve zdraví ustál . Je v prváku a má vyznamenání . A kdyby neměl o nic nejde ,hlavně tím vším projít ve zdraví...

Zvládli jsme to to a nikdy víc zaplaťbůh...

Před 5 měsíci

"Říkáte si, že když rodiče nemají peníze, mohou se s dětmi na Cermat učit sami. Testy jsou ale poměrně těžké a časově náročné i pro dospělého a ještě těžší je to vysvětlit vystresovanému dítěti obvykle ve věku 11 až 15 let."

Tak to je těžké, když dospělý rodič nezvládá učivo pro druhý stupeň základní školy... 😄

2
Před 5 měsíci
Robert Čížek

A vy jste si někdy takový test sám vyzkoušel? Evidentně ne, nevíte co píšete. Dcera se hlásila na víceleté gymnázium a testy obsahovaly úkoly, se kterými jsme si nejenom že nedokázali poradit vlastními silami, ale ani zkušená učitelka matematiky - resp možná by si poradila, ale vysvětlit to 11ti letému dítěti - proto mnohdy doporučení znělo “vykašli se na to a jdi dál”. Testy zdaleka nevycházejí z učebních osnov!

1
Zobrazit dalších 10 reakcí
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA