Hlavně se bude dost blbě dokazovat, že člověk spal.
V Rakousku a Německu můžete snížit pokutu pokorným přiznáním, jinak je okamžitě dvojnasobna až po zabavení auta. Ve Slovinsku bych nic ani nezkoušel.
Pokud není někde přímo značka, že se tam nesmí kempovat nebo parkovat přes noc, tak nikdy nebyl problém (Rakousko, Itálie, Švýcarsko). Poslední roky jezdíme na dovolenou už jenom obytňákem. Sice na tom neušetříte, ale ta svoboda je k nezaplacení.
připravuji obytnnak v70 letech asi nepojedu?
Tak moje vzpomínka na dětství a první " kempování" v přírodě. Do roku 1958 jsme měli doma Škodu Populár z roku 1936. Mnoho let se otec snažil koupit nový vůz, ale byl pořadník ve kterém se stále přeskakovala a otec přeskakoval dozadu ! Nakonec vláda rozhodla o prodeji vozu tzv. mimo pořadník, což byly vozy dražší. Např. Škoda Oktavia Super sem patřila a tu se nám po mnoha potížích podařilo koupil v roce 1958. Vyrazili jsme do jižních Čech, táta a já. Vůz měl tzv. lůžkovou úpravu, ale dospělý člověk na tom nemohl spát, poněvadž když se sedadla poskládala podle návodu tak to bylo tak hrbaté, že nebylo možné pohodlně ležet a navíc krátké, takže bylo nutné prostrčit mezi vzpěrami , která byla za opěradlem zadního sedadla do kufru. Nakonec jsme to vyřešili tak, že já jako kluk jsem spal na té lůžkové úpravě, mně ta délka vyhovovala a otec spal pod autem. Ještě že ten vůz měl dost vysokou světlou výšku!
Máte krásné vzpomínky 🙂
V zemích kde jsem zatím spal v autě ani tak nezáleží na zákonech, které se zmiňují v článku ale na tom jak se člověk chová. Je třeba rozlišit přespání kdy večer zastavím a ráno vyrazím - to nevadí snad nikde. Pak jsou ale lidi co vytáhnou z auta židle, stoly, gril a dělají humbuk. To se pak už nejedná o přespání nýbrž kempování a ani se nedivím, že to vadí.
Zdravím- tak toto cestování mám nejraději.....ta svoboda !!!nepotřebuji hotely ani stany....Jezdíme Sharanem...letos bude asi již van, ale mně to velmi vyhovuje...ano asi styl čundráků, ale neva...v supermarketech hygiena...nebo se vykoupat v řece...vezeme kanystr s vodou - také lze umýt se....vím , že ve Španěl i ve Francii jsou u moře prostory na volné parkování- i přespání ...určitě ne ve stanu vedle auta...to bych si nikde netroufla...určitě NEDĚLAT KEMPINK okolo auta a vše projde....umět se také domluvit - to pomáhá...prostě se uskrovnit - umýt se dá , najíst se dá taky jinde...a koukat na západ slunce z auta - k tomu radio a trochu vína.....kdo nezažil , neví ...musí mít ale trochu duši trempa- jinak to nedá....
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Byly doby kdy jsem s báglem pochodil celé ČSSR, žádný stan, jen spacák a žďárák (voděodolný vak). V skalních oblastech jsme spávali pravidelně pod převisem, v Českém ráji se u našeho bivaku zastavil i hajný z nedaleké hájenky a u ohníčku(!!) pohovořil. Pak začali jezdit "do přírody" i duševně nepřipravení lidé - stávalo se to módou. Nápisy na skálách... Když jsem odpadky po bivaku vyhazoval do koše u penzionu, vyřítil se správce a řval, že odpadky mám "zakopat v lese"!!! Asi 5 - 7 let nato přijel tentýž správce autem pod skálu a tahal lezce za lano dolů, (!) ať okamžitě ukáží registraci, že můžou lézt - už byl "ochranář"! Časy se mění intenzivně dále... Peníze nade vše. Ale před léty jsem četl odpověď Min. vnitra na dotaz nějakého trampa. která zněla- parafrázuji: tábořit se smí jen na vyhrazených místech (byly i mimo kempy!), ale bivakovat lze všude; nesmí ale po odchodu zůstat stopa. Už se mne to netýká, ale je mi líto mladých.
mladý nejezděj mě je 40 a skoro nikoho nepotkávám aspoň u nás maximálně přijedou autem udělaj oheň a bordel a potom odjedou kempy nejsou špatný ale raději přespávám někde v lese je to mnohem lepší a ráno se seberu a jdu dál ale aby tam nic nezůstalo
V Rusku jsem já nebo můj muž spala venku snad pět let, ve všech těch bývalých sovětských republikách. V létě i v zimě. O Evropě nemluvě. Samozřejmě mi jde o hory, takže pokud jde o spaní v autě, vedle něj, tak někde na příjezdovce někde pod horami. Občasně, pokud je to daleko, tak i po cestě na hory. Nikdy nás nikdo neprudil, vždycky jsme zaparkovali tak aby nás nikdo neviděl, to je jasné a není rozdílu v zemi. Spali jsme na všech kontinentech v nevím snad 160 zemích a všude se to nějak dalo. Nyní máme dvě děti, dva roky a pět let a děláme to tak i s nimi. Od Pákistánu po Aljašku, Od Hongkongu po Maroko. Od Bajkalu po Cape Town. Nyní jsme v Asii a pravidelně spíme v džungli i s dětmi, vždycky tam jedeme autem 🙂 cestování zdar a tyhle články vůbec nečtěte!
Švýcarsko není Pákistán, Rakousko není Rusko. Tady to zkusíte v nějaké turisticky atraktivnější oblasti (=města žijící z turistického ruchu) a v noci vás probudí policejní majáček ...
Je třeba rozlišit přespání a kempování.
Pokud zastavím a parkuji na místě kde mohu parkovat, tak nic neporušuji a musí být každému jedno, jsetli zavřu oči.
Pokud nedám klíny, nožky, markýzu, nábytek atd. tak se nemůže jednat o kempování, ale jen o parkování. A je jedno, jestli se jedná o osobák, dodávku, obytné auto či kamion.
Naopak mi silniční zákon nařizuje, jestli jsem unavený jako řidič, jsem povinen neprodleně zastavit a přiměřeně si odpocinout. Tedy se vždy jedná jen o parkování a ne kempování.
Nikdy se mi nikde nestalo, že bych měl problém.
Pokud chcete jen přespat a ráno jet dál, tak není problém na velkých ČS PHM. A ještě máte k dispozici sociálky a ráno pečivo.
Loni jsem na jaře projel 13 zemí, po dobu 64 dní a vše na divoko. V Řecku , Albánii , vždy v těsné blízkosti pláží.
Ségra takhle projela se švárou celou Itálii - v autě mají matrace na míru a roletky, sprchy jsou na každé pumpě, jak není stan nebo markýza, není problém.
Stanování je problém, spaní v autě na místě kde se smí parkovat, žádný zákon nepostihuje, naopak profesionální řidiči musí dodržovat bezpečnostní přestávky, včetně spánku. To je samozřejmě doporučené všem řidičům. Nikdo vás nemůže nutit nespat ve vozidle na parkovišti, když se necítíte pokračovat bezpečně v jízdě.
Poslední a nejzásadnější věcí je, že právo spát pod "širákem", má každý - zvíře, stejně jako člověk.
Zjednodušeně, když nebudete parkovat kde se nesmí, nepostavíte přístřešek, nevlezete na oplocený soukromý pozemek a budete skromní a tiší, přespíte mimo atraktivní místa, nikdo vás nahánět nebude. Jde jenom o toleranci a rozumné uvažování, to jsou mé zkušenosti. Spal jsem jak v metropolích, u moře, tak i v chráněných územích...
Ahoj,
toto téma mě hodně zajímá. Mám Sharana a spím v něm.
Ne venek to fakt není obytňák.........
a když zatavím na parkovišťátku u nějaké odlehlé silnice, tak je to jako kempování ???
Kolem auta nic nemám (židle, stan, prostě nic.....)
Podle mě to není kempování.
Jasně, že nepojedu lesem na krásnou loučku v horách.
Když pojedu v noci a budu unavenej, tak si na chvíli dáchnu.
To je každýmu jasný.
No a co když usnu až do rána. Tak už je to problém ???
Pak tedy jak dlouho smím odpočívat ???? Hodina je ok, ale 70 min už je problém ???
Na toto již roky hledám nějakou erudovanou odpověď. Bohužel marně.
Kdo mi poradí ????????
Podle mě to taky není kempování. Podle mnoha policajtů bojižel ano. Jednoznačných pravidel se nedopátráte, vždy záleží, s jak nadutým policajtem se střetnete.