Člověk je až smutný z toho, že dnes už nekoupí auto bez ABS, ESP a podobných nesmyslů. A parkovací kamery/senzory... to je zlo samo o sobě. Čím dál víc se auta přibližují pojízdným krabičkám ve kterých nemusí člověk prakticky nic umět. Jen točit kolečkem a šlapat na pedály, nic víc. Přitom kdyby se auta dělaly řidičsky složitější, tak by se možná že silnic eliminovali ti, kteří na to, aby řídili, nemají.
Mohl byste prosím osvětlit výrok, že "senzory a parkovací kamery jsou zlo samo o sobě" ? Obojí za vás nic nedělá, pouze vás informuje o překážkách za nebo před autem. Takhle si např. před pár dny jedna dáma přejela vlastního psa. Neměla tam bohužel žádné zmíněné "zlo".
Promiňte, ale tyto diskuse o tom, že dnešní generace by neuměla to či ono, mne "baví" (ironie).
Ano, ten, komu je dnes dvacet, by měl (možná) hned napoprvé problémy řídit třeba Škodu 100. Stejně tak současný strojvedoucí by nedokázal pohnout se Štokrem. A která mladá žena by uměla uvařit na kamnech?
Nikdy s tím nepřišli do styku, proto by okamžitě nic nesvedli.
Vezměte někoho, kdo dodnes jezdil maximálně s tou Škodou 100 a posaďte ho do nové Octavie s dvouspojkou. Bude s tím umět okamžitě odjet? Těžko. Strojvedoucí, co jezdil v Zamračené bude také koukat jako Tačuld, kdyby ste ho chtěli posadit do Pendolina. Postavte babičku ke sklokeramické desce...
Vše je o nácviku, učení a praxi. Věnujte pár hodin času mladíkovi, naučte ho jak ovládat auto s náhonem na zadní nápravu a se silným motorem, nechte ho trochu vyjezdit - a potom mudrujte, jestli to zvládnul nebo ne.
Dodatek: je mi přes padesát, začínal jsem na Š 100/105, Žigulíku, Š 1230, Fiatu 850.... Jezdil jsem se Zetorem 35 i 50, s Avií... S BMW X5, s Civicem 10g. ...
Tak, jak jsem si dokázal užívat jízdu se starou "Stovkou" nebo Fiatem 850, tak si stejně užívám jízdu s tím Civicem. U těch prvně jmenovaných se musel člověk "fyzicky nadřít", aby je udržel na silnici i v nízkých rychlostech - ale byla to zábava. S Civicem se člověk "nadře psychicky", udržet ho ještě na silnici při těch už nesmyslně vysokých rychlostech (elektronika zasahuje až když průser nastane) - a je to zábava!
Stovka byla pohoda.V autoškole byla MB 1000 a Praga V3S.Zážitek byl jezdit s kačenou-Tatra 805 a Praga S5T.
Jsou to hezká auta, ale v podstatě na nic. A navíc ty kecy o tom, jak se tato auta musí řídit? Každé auto se řídí dle schopnosti řidiče a / lidově řečeno/ zadkem. Tudíž musím vědět, co to vozidlo dělá. Dnešní řidiči se spoléhají na elektroniku. Dobře, ale, pokud elektronika selže, tak jsou v někde. Zaparkovat bez kamery? nelze. Otočit volantem? nelze. Zabrzdit bez posilovače, Nelze. Atd. Nejsem odpůrcem zlepšování techniky, ale řidiči vymírají. Jsou jen uživatelé automobilů, kteří si neumí ani vyměnit kolo či žárovku. Omlouvám se, že jsem byl tak kritický, ale neumím si představit dnešní " mladé", kdybych jim půjčil T 57 A s pravostranným řízením, bez synchronizace a požádal je, aby odjeli? Případně Š 1202 STW, kde stejně jako u Š 1203 škube spojka. Výsledek by byl asi tristní.
Je to už delší dobu/10let?/ Byl v mém Pensionu čech, žijící v Německu. Měl auto, říkal mi, když je překážka, mé auto zastaví.Byl prý spolumajitel zn. sportovního oblečení s něm. kamarádem. A opravdu, najížděl na Pension, auto zastavilo. Seděla jsem. Ale také říkal, myslím, že to bylo auto na objednání. Už si to tak nepamatuji. Mělo toho víc funkcí. Pro mne nedostupné, tak jsem to moc nevnímala.
je to problém, dnes si nemůžu koupit nové auto.
Posilovač řízení je fajn, abs taky....ale:
-chci auto, které má kulatý volant
-chci auto, které kde palivoměr ukazuje stav paliva v nádrži a ne předpokládaný dojezd
-nechci v autě navigaci, nechci, aby mělo gps senzor
-nechci , aby bylo auto permanentně online.
-chci auto, kde jsou popelníky (jsem nekuřák, ale jsou to fajn přihrádky)
-chci auto, které není jen dementní 1.2 nedo 1.5 benzín v turbu, ale třeba 2.8 atmosféra.
Ale takové auta se už nedělají.
Ford Mustang (ne e-kůň, ten nemyslím) část z Vašich požadavků splňuje a prodává se i u nás.
Ale už si ho koupit asi nestihnu. Spaluje, jezdí přes 180, asistenty jdou vypnout... Pro ekologisty je asi hodně fuj.
Je vtipny cist ty ubreceny komentare, jak jsou dnesni auta zkazeny elektronikou…. Pritom je tady na trhu porad spousta aut, ktery maji dostatecny vykon i moznost elektroniku vypnout. A i pres zaplou elektroniku se porad spousta z nich zvladne bez problemu omotat kolem stromu a ridici Oktavek by porad meli uplne stejny problem tyhle auta ridit, jako u tech starych, nad kteryma tady breci. I vcelku obyc Mustang s osmivalcem vas ve chvilce nepozornosti posle ze silnice ven, ale zvladaj to i daleko slabsi auta, od Hyundai Genesis Coupe, po Subaru BRZ nebo treba Nissan 370Z. I ta Miata se zvladne pomerne lehce roztocit, kdyz nejsou zahrate gumy nebo trochu vlhko.
No umí ale taková Honda Civic to byla píštalka hned
u rady vozu se daji elektronicke systemy vypnout uplne . Mam Ferrari a to Ma na volantu system , kteremu se rika Manetino . Ma 5 rezimu a ten posledni je tusim race . Na stredovem tunelu je Pak tlacitko L.C. Launch Control po jeho stisknuti je LC vypne . Jak to funguje nevim v servisu mi rikali at to radeji nikdy nezkousim .
Jsou lidi, co ty jízdní režimy ani nepřepínají, natož aby někdy vypnuli launch control. Já to naopak přepínám neustále. Když vjíždím na nějaké blbé křižovatce z vedlejší, tak pro sichr vždy na "sport +", abych se tam nemotal dlouho. Když už to tam je, tak to používám.
Cobra 427 nejkrásnější auto světa! Auto pro řidiče a ne pro ubožáky co se bez ASR ani nerozjedou a asynchronní převodovka je pro ně sprosté slovo. To chci! Dnešní digitální kraksny mu nesahaj ani po ráfky!
Přesně tak a ještě GT40 se stejným motorem
Mě tam chybí Renault Clio V6. Sice to je jná kategorie, než uvedená auta, ale do řízení tohoto auta vyžadovalo opravdu zkušeného řidiče. Má to přezdívku výrobce vdov, pro své naprosto nepředvídatelné jízdní vlastnosti. Mělo to motor V6 2.9 před zadní nápravopu a 224 koní. Známý to měl a věčně byl v kačírku. Drželo to jako motokára a najednou to ustřelilo. Ale kára to byla nádherná.
Úžasné auto, beránek v rouše vlčím. Mít zbytečné peníze, koupím si ho.
Je mi 71, aut a motorek jsem si v životě užil opravdu hodně, a pořád užívám. Pořád mám 3 motorky a dvě auta, socku Fabii 1 na práci, a MX-5 Nbfl na ježdění. Člověk prostě používá to, co doba přinese. Ale když si uvědomím kam se všechno za můj život posunulo, mám obavy, že dnešní dvacetiletí si v mém věku už asi moc nezařídí. Sednou si do nějaký elektrický plastový bubliny a ta je někam sama převeze.
Jinak kdo v této diskuzi nemůže napsat o svém Ferrari apod., je tu skoro nikdo.
Věřte mi, že když jsem si v roce 1973 pořídil svoje první auto, starou Škodu 440 Spartak, byl jsem king. Kdo se tomu chce posmívat tak do toho....😏
Považuju za naprosto neodpustitelné, že zde není jakékoliv TVR.
Auto, co vypadá pro laika jako Éčko, má 4,5 V8 s 300kW, zadokolka co má 1100kg a nemá ani ABS....
Místo toho je tady nějakej trapnej Brouk.
A AC taky nebyla žádná hitparáda, dokud ho neudělal po svým Carol
Ty jsi brouk, pytlík.