1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 8 měsíci

Jestli je tradičním náborem myšlen nábor, kdy firma nabere perspektivního člověka, třeba i jiného oboru a praxe, na juniorskou pozici a toho si postupně nechá rekvalifikovat a vyškolit nebo aspoň během půl roku řádně zapracovat a pak jím tu odbornou pozici obsadit, tak takový nábor je skutečně mrtvý.

Dneska firmy vybírají "hrozinky" z pracovního trhu, lidi do 40 - 50 let a současně hotové odborníky, kteří mohou okamžitě naplno hákovat. Aniž by firma vynaložila navíc nějaké peníze na zaškolování nebo na dozor zkušeného pracovníka, nechtějí na to vynaložit ani peníze ani čas a práci.

Jiní lidi firmy nezajímají, ať jsou jakkoliv perspektivní a mají jakékoliv vzdělání a předchozí praxi. Na zaslané životopisy těchto lidí ve firmách neodpovídají a nereagují, přímé návštěvy takových zájemců ve firmách je otravují.

A ještě ti noví odborníci musí chtít pracovat za minimální mzdu navýšenou tak o 10 tisíc, víc dávat nechtějí.

Je mně něco přes 60, potřebuji ještě několik let odpracovat, abych podle státu mohl dostat důchod, ale personalisté a manažeři ve firmách jsou dnes minimálně 20 let pozadu, protože si pořád myslí, že člověk nad 60 je už důchodce, který pracovat nepotřebuje.

1
Před 8 měsíciUpraveno

Pokud firma propustí tři zkušené profesionály s platem 70 tisíc a vypíše pozici na supermana, co umí všechnu jejich práci, bude mít všechny shopnosti a drahé certifikace, a bude to dělat za 40 000, tak to není reálná volná pozice, ale utopie. Když se podíváte na seznamy volných pozic, tak jsou tam mraky takových, kde v celé ČR není vhodný kandidát, a pokud vůbec někdo takový existuje, tak dělá jinde za násobně vyšší plat, a určitě se nepohrne na vypsanou pozici.

25
Před 8 měsíci
David Dvorak

Vedoucí IT.

30.000 CZK měsíčně...

3
Zobrazit další reakci
Před 8 měsíci

Tradiční nábor? Byl jsem 2 roky na ÚP. Poslal jsem spoustu životopisů a výsledek byl takový, že firmy nemají ani tu slušnost se vám odepsat místo je obsazené, neodpovídáte našim požadavkům a pod. Prostě odpověď nula a za 14 dnů se tam objeví stejný inzerát od stejné firmy. Firmy chtějí na lidech max. ušetřit. Práci, kterou dřív dělali 3 lidé, by nejraději hodili na jednoho člověka a, ale ne za plat těch 3 lidí. To jim nikdo dělat nebude. Takže za mě vidím daleko větší problém na straně zaměstnavatelů, než na straně zaměstnanců. A lidé, co mají opravdu kvalifikaci, mají roky zkušeností, tak ti nejdřív budou hledět na plat a na dojezdovou vzdálenost do práce, aby se jim to vyplatilo. Dnes ÚP nabízí rekvalifikaci skoro na všechno. Není problém pro zaměstnavatele najmout člověka, který neodpovídá na 100% jejich požadavkům, ale mohou ho poslat na rekvalifikaci. Jenže oni by nejraději supermana hned a ne moc drahého, aby měl ředitel víc peněz na nové auto a další dovolenou!

13
Před 8 měsíci

V aktuálním kontextu je také důležité, že němečtí pracující mají i bez odlehčovacích opatření možnost odečítat si z daní dojíždění do práce (do vzdálenosti 20 kilometrů za každý den 30 centů za kilometr, nad 20 kilometrů dokonce 38 centů na kilometr, až do celkové výše 4500 eur) – a to i v případě, že nedojíždějí autem, ale hromadnou dopravou. To by zlepšilo tu tzv . flexibilitu určitě . 🤷‍♂️

5
Před 8 měsíci
Petr Havel

Jenže touto částkou se poníží vyměřovací základ a znovu se spočítá daň z příjmů. Případný přeplatek činí rozdíl mezi odvedenou daní. Tzn. max 15% z těch 4500.

Zobrazit další 2 reakce
Před 8 měsíci

V Česku že je o půl milionu lidí min? Vždyť jenom Ukrajinců je půl milionu. Žádných 200 tisíc lidí nechybí, jen pracují tam, kde je pořádně zaplatí. Podívejte se na mzdy v regionech, za to by se Pražák ani neootočil na druhý bok.

53
Před 8 měsíci

Já jsem spokojen tam kde jsem,aby mě někdo přesvědčil jít jinam, musel by se hodně snažit, musel by dát alespoň o 20% víc než mám, tudíž alespoň 400 kč na hodinu,ale nejspíš by neuspěl, protože dost pochybuju, že bych měl lepší parťáky než teď.Mít za kolegy lidi s vysokým morálním kreditem je benefit vysoké hodnoty.

15
Před 8 měsíci

Tyto zbytečné firmy by státní správa vůbec neměla platit, je to vyhazování peněz do kanálu. Navíc o práci neví nic, jenom odborníci na kecání nesmyslů. Problém spíš je,

že nesetkává odbornost s poptávkou, chyba zaměření škol. Firma, která si lidí váží, nemá problém a nemusí žebrat u takových agentur. Nábory sociální sitě nezachrání.

21
Před 8 měsíci
Milan Kubica

Které firmy placené státní správou myslíte?

Před 8 měsíci

lovec hlav plácá nesmysly, lidí by bylo dost, ale nejsou ochotní dělat za minimálku a ještě v otřesných podmínkách, až se zlepší kultura ve firmách a začnou platit, tak nebudou muset fňukat, že nejsou lidi

20
Před 8 měsíci
Josef Prousa

Přesně jste to trefil. Když se podívám na pracovní portály jaké platy nabízejí firmy v inzerátech tak nevím jestli se smát nebo brečet!

11
Před 8 měsíci

Když se podívám na inzeráty, tak chtějí všechno možné, ale o platu se člověk nic nedozví a když už, tak je to o 10-20% méně než mám teď. To není nic co by mě mělo povzbudit hledat jiné zaměstnání...

18
Před 8 měsíci

Jednoduchý recept - ve stáních pozicích zrušit výsluhy a odměnu dát do platu a nikdo z profíků nebude spekulativně odcházet, zájemců bude dost.(výsluha 2025 12 miliard Kč). U ostatních pracovních pozic nabídnout důstojnou nástupní mzdu, HR přestat přehlížet zájemce 50+, omezit náklady na HR a agentury a tyto prostředky dát do nástupní mzdy. Bez těchto opatření budeme stále banánová republika, která spoléhá na levnou pracovní sílu. Někomu to holt vyhovuje, brečí a raději pracovní sílu dovezeme.

16
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA