S ceskou MHD a laskavosti spolucestujicich mam dve krasne zkusenosti. Vlastne ctyri protoze to mimo MHD mi nabidnula Florenc. Z metra na autobusove nadrazi jsem tahla kufr. Dve slecny okazmite samy o sobe mi nabidnuly ho vynest po schodech. Jeden pan mi vypomohl jindy, ale take si dukaty za vypomoc nevzal.
V Brne jsem zazila dve uzasne veci. Jela jsem z nemocnice od Milosrdnych bratri s pytlem veci zemrele osoby. Okamzite mi laskavy pan uvolnil hned sve misto u dveri. Kdyz mi umiral tata, tak jsem z DS nasedla do saliny a nestihla jsem si okamzite oznacit jizdenku. Pan revizor mne videl, jak nemam sanci si odlozit veci "zaplatit" jizdne pro rychly rozjezd saliny. Zaplatila bych i trojnasobek, kdyby tatinek zil. Bohuzel v te same tramvaji mi prisla zprava, ze tata zemrel.
Osobne jsem se setkala s laskavostmi a vstricnostmi.
Já mám zase vzpomínku na takové ty chtivé místa v MHD ,před lety se mi stalo ,že taková jedna nastoupila do tramvaje a aniž by se podívala tak si sedla, ale na mě a ještě se zavrtěla jak je to měkké posezení a byla překvapená, když to sedadlo promluvilo.
Souhlasím s autorkou, že moc úsměvů v MHD člověk nezahlédne.
Mě však včera pobavil v tramvaji komentář jedné malé slečny.(asi 7 leté)
Nastoupila s rodiči a bráškou sotva 5 letým. Toho posadili na jediné volné místo a sestřička si stoupla jako dospělá mezi rodiče přidržujíc se tyče.
Jenže chlapec sedět nechtěl a ze sedačky slézal a tu pár vteřin stál, pak si zase sednul a když jela tramvaj do zatáčky div , že neupadl.
Maminka mu začala domlouvat, aby klidně seděl a nezlobil , za chvilku budou vystupovat atd.
Sestřička (už slečna absolventka 1. třídy ZŠ ), aby dodala důrazu maminčiným laskavým slovům tak se obrátila na brášku a pravila :,,Až jednou budeš starší jak já , tak si můžeš v tramvaji taky klidně stát".
Už jsem vystupovala , když se rodiče ujali vysvětlování jak to s tím stářím jejího brášky je a bude celý život, ale všem okolo nám ta jediná větička v dané souvislosti vykouzlila milé pousmání.🙂
Včera jsem jela v tramvaji s podobně smýšlejícím starším mužem odhadem okolo 80let a ten se jal kritizovat dosti hladíte mládež !!! Nikdo mu nic neudělal, ale pan si trval na svém, že všichni jsou to nevychovanci a že všichni mladí bla bla bla … , nevydržela jsem to říkám mu:” nedá se nic dělat, když je mládež nevychovaná, musíte počkat až zestárne a bude se chovat stejně jako vy !!! Chlap se nafoukl jak bublina , div , že nepraskl …
mám takovou mirně řečeno hubatou kamarádku, ale žádnou legraci nikdy nezkazila, prostě super. jednu jsme s našimu malými dětmi jeli tramvají, ona si sedla a vzala oba prcky na klín. Nastoupila starší dáma a hned polohlasitě začala, jakože co je to za mládež, že sedí a ona musí stát. Chvíli jsme to ignorovaly ale kámoška to nevydržela a obrátila se na ní a říká- a paní to nic není, já totiž na konečný si tu tramvaj koupím.
Je mi 55, už mě i mladé holky pouštěly sednout, což jsem s díky odmítnul. Ale starší ochotně sednout pustím. Sedím v prázdné tramvaji, hned vedle dveří, nastoupila také taková starší dáma a vehementně se dožadovala, že chce pustit na mé místo. Slušně jsem jí upozornil, že přede mnou a za manou je asi deset sedadel volných. Také se tvářila dotčeně
Já jednou v autobuse pustil jednu co říkala, že má nějaké povolení sedět u okna jsem si říkal, když jí to udělá radost.
Hlupáci jsou mezi všemi věkovými kategoriemi bez ohledu na pohlaví. Bohužel právě tito jsou nejvíce vidět a slyšet, proto potom vzniká naprosto mylný dojem. Ač se to mnohdy nezdá, tak většina lidí je slušná.
Autor píše o mladých co se neusmívají , ale nikdy jsem neviděl ani usmívající se důchodce. Jinak to zase tady bude řečí jak se jim ubližuje a může za to Fiala.
Tobě asi Fiala vyhovuje, většině asi ne, ale ani čapí hnízdo.
Mě zase hodně irituje chování některých současných seniorů. Například to, že na stole, (co slouží pro úklid nákupu v obchodě) se opravdu nesedí, ví naprostá většina dětí. Ovšem jen senior, byv na toto upozorněn velmi korektně, začne být vulgární.
Chodím o holích. Když jsem nastoupila do autobusu MHD a zjistila že není žádné volné místo, tak jsem jednu ženu zhruba v mém věku požádala, zda by mě nemohla pustit sednout, že jedu až na konečnou a nevydržím tak dlouho stát, navíc mám průkaz ZTP. Její odpověď mě dostala. ,,Ne, to bych teda nemohla, trhali mi zub a dost to bolí.,,
Jela jsem jednou v narvanem autobuse. Asi 20ileta silne rackujici slecna zacala hlasite upozornovat ridice na dva normalne vypadajici muze slovy: Tady ti dva strrrasne smrrrdi. Pojdte si k nim cuchnout” Panove. od ni byli asi 3 metry a nesmrdeli. Ridic skutecne vstal , prodral se k nim a rekl, ze nic neciti. Slecna ale trvala na svem. Mladsi z nich rekl : Tato, jdem! a vystoupili.