Otázkou zústává co s těmi našetřenými penězi udělá drahota a inflace. Nejde o množství ale co si za ty peníze až je bude potřeba koupíme a co všechno se bude muset navíc ještě zaplatit.
Odpovědí jsou počty ze ZŠ. Pokud je dlouhodobá roční inflace za posledních 30 let 4% (zdroj ČSÚ) a budete schopen zhodnocovat peníze na úrovni 7% p.a., tak je zřejmé, že 7 je víc než 4 a hodnota peněz Vám roste. Inflaci neovlivníte, ale zhodnocení ano. Spoření k tomu nevede, jediná cesta jsou investice. Jak na ně je samostatná kapitola. Návodů jsou desítky a dokonce i různé návody a zkušenosti v diskuzi. Těch je bohužel podstatně míň než různých emočních výlevů 🙂
Bohužel, abyste si něco uspořili na důchod, musíte mít ještě druhou práci a léta si cokoli jako např. nějakou dovolenou, výlety, zábavu odříkat. Pak si ušetříte i vyšší částku než 2 miliony.
Musíte si ovšem věřit, že do penze odejdete zdraví a že teprve pak Vám začne ten pravý život.
A co varianta jedna pořádně placená práce? Ta totiž může zajistit normální život s dovolenými a zábavou a k tomu umožnit našetřit (investovat) i podstatně více než 2 milióny. No a ohledně zdraví taky fakt nebude stačit jen věřit, že to dobře dopadne. Opět tam bude značný díl osobního přispění. To, co píšu není žádné sci-fi, ale realita. Moje osobní. V 63 v PD ve velmi dobré zdravotní a finanční kondici. Píšete to velmi správně : začal mi ten pravý život (nejen mě) 🙂
mít dva miliony ?? jak komu to bude stačit,..za pár let to bude pár korun..pan Fiala dá ještě kolečko inflace a máte to tak na lepší generálku koupelny.. navíc mít starost co bude..já mám do důchodu 26let..než se toho dožiji..ještě to posunou..a pokud se dohrabu k 70...těch pár týdnů než půjdu do penálu vydržím...
Spíše Babiš dá kolečko inflace a další vláda ji bude muset zase srazit.
Když jsou dva, musí naspořit čtyři miliony.
Co to je za blábol - to je přeci výhoda soužití, že manželé nebo třeba i jen spolubydlící platí jeden nájem, jedny služby atd a to jsou samozřejmě hlavní a nejdražší položky potřebné vést normální život. Rozdíl tam může být tak nanejvýš v řádu několika stokorun za počet osob v domácnosti.
Takže naspořená částka potřebná pro stáří ve dvou se tímto o moc nad ty 2.000.000,- nezvýší.
Další věcí je, že člověk, který byl schopen takovou částku naspořit, zřejmě tedy pobíral minimálně průměrný plat a tudíž bude mít relativně i slušný důchod.
Čím vyšší plat, tím větší propad v příjmech při odchodu do důchodu. Náš systém je brutálně solidární s nizkopříjmovými 😀
DĚKUJI VLÁDÁM za důstojné stáří po 50 letech práce
dnes jsme počítali co zbyde z důchodu po zaplacení VŠECH poplatků na den
30 dní = 84 Kč
31 dní = 72,50 Kč
když nám přidá v Novém roce budeme mít o 11 Kč na den více
nemám auto,chatu ani kolo a bydlím v pronájmu
To je průšvih. Já bydlím ve svém. A půl života v montérkách a půl života skladník.
Dva miliony asi ušetří jenom ti, kteří budou třiceti tisícový důchod, takže je můžou probendit. Většina lidí je ráda, že splatí hypotéky nebo nemá aspoň dluhy. Ale jako vtip to není špatné.
Splatit hypotéku je taky investice.
Nerozumím tomu, proč tu většina nadává. Co jste dělali posledních 35 let, aby jste se měli lépe a zajistili se na stáří? Chodili do zaměstnání? Proč, když vás zjevně dle vás neplatili dostatečně. 35 let je dost dlouhá doba na investování. A že tomu každý nerozumí? A co takhle vzdělávání se? Třeba právě v investování a ne věřit první poradkyni či poradci na investice. Ale buďte klidní, ani vaše vnoučata to bez celoživotního vzdělávání nebudou mít jednoduché.
Mám tomu rozumět tak, že vysokoškoláci zaměstnání v bankách nejsou dostatečně vzdělaní, když nejsou schopní bance generovat zisky na vyšší úročení vkladů?
Jenom tak na okraj, jaku cenu má ten dům? Protože peníze máte uložené a zhodnocené v něm. I to je majetek, na který se dá pohlížet jako na úspory na důchod a není dogma, že ho po vás musí zdědit děti.
Co je to za článek vycucaný z prstu?někde na mě vyběhlo že si má každý našetřit dva miliony?Pouze na vztekání části obyvatel normální je odkládat si každý dle možností hotovo
Nezlobte se, ale ten výpočet v článku je naprostá katastrofa. A to buď čistě matematicky - z popisu v článku to vypadá, že autor vzal celkovou očekávanou naspořenou částku a z ní vypočetl určité procento (očekávaní průměrné roční zhodnocení) a výsledek následně přičetl k naspořené částce. Což je naprosto chybný postup.
Nebo použil správně vzorec pro složené úročení, ale pro změnu použil nesmyslně nízkou hodnotu úročení. Což by svědčilo o ne úplně dobrém přehledu / znalostech ohledně správy peněz. V horizontu 35 let by ten poměr vložené sumy peněz / sumy peněz získané úročením musel vypadat úplně jinak a to i při velmi konzervativním přístupu.