1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 4 měsíci

Stále dokola tu padají připomínky, že není z čeho spořit. Odpověď je "jednoduchá" : určitě to nebude vysedáváním u PC/CHT a psaním příspěvků do různých diskuzí. Osvědčený model je práce nebo podnikání, průběžné dlouhodobé odkládaní (ideálně pravidelné) a investování (ne spoření) odložených peněz. Na získání potřebné sumy má většina lidí více jak 40 let aktivního života. Pravda, 100% úspěšnost není možná a určité % lidí to z nějakého důvodu nedá. Pro tyto je zde záchranný sociální systém a milosrdný a brutálně solidární důchodový systém, který těm nízkopříjmovým garantuje důchod ve výši až 90% čistých příjmů. Před případnými připomínkami na téma :

• jak na investice?
  • znehodnocení peněz inflací v čase

doporučuji použít kamaráda Gúgla, AI, YouTube, ...... a zjistit si lehce dohledatelná fakta, věnovat čas vlastnímu vzdělávání. Pokud ani to nepomůže k tomu udělat si pořádek ve vlastní hlavě? No tak máte smůlu, je to Váš marný boj 🙂

22
Před 4 měsíci
Zdeněk Majer

No Ty jsi pane chytrák, asi se ti nějak povedlo přijít k penězům.

31
Zobrazit dalších 7 reakcí
Před 4 měsíci

Nikdo z nás nevidí do budoucnosti, ale zatím se každému důchodci vyplácí, když bydlí ve svém nebo družstevním a nemá žádné dluhy.

18
Před 4 měsíci

Jen pro zajímavost v jaké době by to mělo být ? Dnes řeknete lidem že mají mít ušetřena na penze 2 milióny korun a oni půjdou do penze za 40 let a díky inflaci a pandemiím a válkám a loupežnému zdražování ( tak jsem nazval současný děj v tomto u nás ) bude z dnešních 2 miliónů za 40 let možná tak 100 000 Kč a to budou rádi. Jinými slovy šetřením přichází o peníze, tedy hodnotu co do těch peněz vložili !!

64
Před 4 měsíci
František Martínek

2 miliony je myšleno v současné době. Za 40 let to bude třeba 10 milionů.

14
Před 4 měsíci

Založil jsem si důchodové spoření v roce 2012 a nyní jsem zjistil že fond který mi měl vydělávat moje peníze jen prošustroval po zaplacení daní a poplatků dostanu méně než jsem společně se zaměstnavatelem do tohoto systému vložil - takže šetřete ať můžou jiní rozkrádat.

74
Před 4 měsíci
Zdeněk Šula

Bohužel důchodové spoření je to nejhorší zajištění na stáří. Nejdříve se nakrmí, (slušně řečeno aby to seznam nesmazal jako vulgaritu), všichni nímandi spojení s penzijním fondem. Pak se zaplatí všechny potřebné a nepotřebné náklady. A nakonec se drobečky rozdají mezi střadatele. Já v tom vidím jeden velký bordel. Kasírování peněz za nic. Každý kdo má v zadku díru tak je makléř, agent.

20
Před 4 měsíci

Moji kamarádce skončilo stavební spoření a vzhledem k tomu,že peníze nepotřebovala,tak kývla na návštěvu poradkyně, aby ji nabídla jak investovat.Dopadlo to tak,že ji podepsala papíry,investovala,ale netušila,že investuje do stavby domu paní poradkyně.Podvedených bylo víc a paní přepsala vše chytře na dceru.Kamarádka to obrečela,a vzhledem k tomu,že ji zrovna zemřela dcera na leukémii,neměla sílu se soudit dál.A peníze vzhledem k nulovému majetku poradkyně by stejně nedostala.Tak jen investujte,obyčejný člověk se v tom nevyzná.

52
Před 4 měsíci

Klídek lidi, to vymyslel totální blbec a to jej ještě chválím. naštěstí lidé vesměs hloupí nejsou. No i když prý nejdou kšefty, moc se šetří. Vládu štvou peníze obcí a přemýšlí, jak jim je efektivně uzmout. tak příště ty mimoně třeba napadne, že i úspory lidí jsou nevyužité, šli by jaksi též nějakým způsobem uzmout. Třeba přes drahé energie a uvalení zvláštní daně na neoprávněné zisky! To jsem již někde slyšel, vlastně se to již praktikuje, že? A pak že je tato vláda banda hlupáků, nikoliv, to mi jsme hlupáci, že si to necháme líbit!

51
Před 4 měsíci

Zajímavé, že autoři těch všech plácanin o tom kolik mám mít našetřeno na důchod vůbec netuší jaké budou náklady na živobytí (voda, energie, bydlení, léky, jídlo...). Straší lidi na objednávku a pokud se zmíní možnost omezit režii, začnou to malovat ve stylu, že tací neprozíraví budou vybírat popelnice. Proč ale neřeknou, že snížení režie v důchodu vůbecc nemusí znamenat snížení životní úrovně, protože přece neprojedu palivo za dojíždění do práce, už nebudu platit hypotéku, alimenty, děti dostudují a budou se živit samy, takže nákupy budou třetinový, místo 80 kubíků vody ročně protočím 30, apod. Hodně důchodců bude mít při odchodu do důchodu výrazně nižší režii, protože náklady, které v aktivním životě měli postupně odpadnou nebo se hodně omezí, takže pokud budou rozumně hospodařit, tak s důchodem mohou vyjít, ale to by se na těch lidech zase nikdo moc nenapakoval, je potřeba je neustále děsit a strašit a nutit k úsporám, jejichž reálnou hodnotu v době odchodu do důchodu nikdo není schopen ani odhadnout.

32
Před 4 měsíci
Jiří Odvárko

Nemáte tak úplně pravdu. Ano, určitě nebudete v 70ti letech vymetat večírky, platit hypotéku ale zase budete mít výdaje za služby, které jste v mládí neměl, protože jste si je obstaral sám. Ten nákup už vám bude někdo vozit, bude k vám dojíždět paní na úklid, ošetřovatelka. Dost stojí léky, občas výlet do lázní.

19
Zobrazit další reakci
Před 4 měsíci

Pánové Famm a Cháb zde obnažili především svoje neznalosti, pokud nešlo o hodně skrytou ironii. Dezinformace bankéřů zde přinášejí své plody v podobě preference spoření na důchod, místo preference výchovy dětí jako PRAVÉ INVESTICE na vlastní starobní důchod. Důkazy? 1) Zpráva o potřebě uspořit na důchod mohla na pana Famma vykouknout na internetu jen z reklamy některé z bank, které chtějí na reformě důchodů vydělávat. Drobná noticka "reklama", zůstala bez povšimnutí. 2) Cituji: „rok má 12 měsíců, a když 2 měsíce dáme na daně a pojištění“. Pan Famm zde naletěl na lež ekonomů o 15 % zdanění mzdy, při skutečném zdanění ve výši 40 % u průměrného platu. Jak to ekonomové dělají, se dočtete v kapitolách Daně pod mikroskopem I – III v knize Ekonomům to myslí černobíle. 3) Pan Famm si správně všiml: „Nedávná inflace vzala reálně 30 % úspor“, a informaci promítl do kupní síly na důchod spořené částky, za což ho chválím. A jsem u pana Chába. Ten se na první pohled nekriticky chytil na myšlenku „spoření na důchod“ a následně zjistil, že to v jeho rodině bohatě obdařené dětmi (na dnešní dobu), nejde. Následně si vzpomněl na zdravotní sestřičku a její snahu šetřit na stáří. Zde obrátil pozornost na současnou politiku státu vůči daňovým poplatníkům a jejich rodinám a správně konstatoval, cituji: „systém, ve kterém žijeme, je … zvrácený a nemocný. A že právě na to dojede, pokud se něco rázným způsobem nezmění. Zatím jsme ve fázi spíš razantního zhoršování situace a potvrzování toho, že člověk není středobodem žádné politiky“.

15
Před 4 měsíci
Ivo Patta

Ptáte se na závěr? Na to jaké je správné řešení tématu spoření na důchod pro všechny, jak nám jej 20 let vtloukají do hlav bankéři jako např. někdejší prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok? Pokud si dáte tu práci prostudovat sociologii, ekonomii, demografii a aplikovanou psychologii, stane se z Vás moderně, protože mezioborově vzdělaný SOCIÁLNÍ EKONOM a výsledek se dostaví v podobě otázky: Proč by si měli pánové Famm a Cháb spořit na svůj starobní důchod, když masivně investují na své zabezpečení ve stáří do státního důchodového systému? Ptáte se, jak investují? Aktuálně investují do jednoho dítěte 1,8 – 2,8 milionu korun, které mají právo následně požadovat v podobě dividend. Na druhé straně proč by měli bezdětní dostávat plný důchod z mezigeneračně financovaného důchodového systému, do kterého investovali do 20 % z daní použitých částečně na výchovu dětí těch druhých? Jen v roce 2023 bezdětní důchodci vytunelovali 68,4 miliard korun, což se prakticky kryje s mankem ve státním důchodovém systému! Podrobnosti v auditu státního důchodového systému na adrese: Odkaz

14
Před 4 měsíci

Vzhledem k inflaci a vrtulníkovým penězům se jakékoliv dlouhodobější spoření nevyplácí.Lidé,kteří si našetřili na důchod dva milióny z nich mají díky dvouleté inflaci milión čtyřista tisíc.Nikde není zaručeno,že v budoucnosti nemůže být inflace ještě vyšší.

20
Před 4 měsíci

Vilém,dvě mega je pouhý základ,jestli nechceš i s duchodem živořit,musíš hodně přidat....Počítej spíš se třema....A každá další generace + 1 mega navíc....

15
Před 4 měsíci
Pavel Novak

než našetřím, peníze ztratí svoji hodnotu a v důchodu si za ně koupím možná tak polovinu

18
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontakt