Ach jo, oblíbená lež.
Jména nejsou určena příručkou pani Knappové, ale legislativou, která jasně stanovuje pravidla, nikoliv seznam jmen!
A ano, někdy i matriky (osobní zkušenost) se snaží tuto lež lidem říkat. A ano, znamená to zavolat si vedoucí a ukázat ji, že legislativu znáte.
Neberte tedy prosím článek vážně.
Paní Knapova je soudní znalec. Zaplať pánbůh, protože někteří rodiče mají v makovici fakt seno.
Česká jména jsou hezká a jsou hezky vyslovitelná. Pamatuji si jak sousedka dala své dceři jméno Michelle. Je to sice obdoba Michaela, ale ona si trvala na svém. Když měla jít holka do školky tak ji nechala jméno změnit a je z ní Michala.
Viděla jsem film ,, Jitřní záře,,. Je to český film a opravdu stojí za zhlédnutí. Je to ukázka toho jak u nás fungují úřady a sociálka, když rodiče chtějí dát dítěti jméno podle svého uvážení.
A pak v zahraničí narazíte. U nás je moje jméno zcela běžné, ale na dovolených a zahraničních cestách je velmi často pro místní zcela nevyslovitelné a nepochopitelné.
Originalitě se jak vidno meze nekladou. Třeba takový Celestýn je fakt hustý 😆. Já mám děti Barboru a Ondřeje a jak jsou to krásná a libozvučná jména že ...? 😊🫠
"nejlepší " je k neobvyklému příjmení přidat neobvyklé jméno takové dítě ale i dospělí je pak různými inspektory a kontrolory vyvoláváno už jen proto že jsou zvědaví zda si z nich nedělá někdo srandu a nevymyslel si je byl o tom vzpomínkoví článek člověka co měl takového spolužáka
Úsměvná je naopak kombinace netradičního a běžného jména. Můj bytný za studií se jmenoval Engelbert Homolka.
Ale dodnes si to pamatuji. Jméno jeho ženy, která fakticky figurovala na nájemní smlouvě, už ale ne.
No, podle mě je zákon o jménech až moc mírný. Přitvrdila bych. Od každého písmena v abecedě bych nechala jedno jméno. Takže
A - Antonín, Antonie
B - Břetislav, Břetislava
C - Cyprián, Cecílie
D - Dan, Dana
E - Evžen, Evženie
F - Filip, Filipa
G - Gabriel, Gabriela
H - Hynek, Hana
I - Ivan, Ivana
J - Jan, Jana ...
Cokoliv navíc je zbytečné...
A rodiče by neměli mít vůbec právo na výběr. Normálně by ta jména dostávaly popořádku, v porodnici... Jako rodná čísla. Pak by se nemohlo stát, že by ve školce bylo 7 Matějů a 8 Vojtěchů...
Někteří rodiče jsou hlupáci jinak by dávali normální česká jména raději se budou mstí dětem
A proč by měli dávat česká jména? Ať si každý rodič pojmenuje své dítě jak je mu libo. A že jsou jména pro smích? Jak komu. Mně je úplně jedno , jak se kdo jmenuje.
Manželka je Japonka a plánovali jsme život v Japonsku, tak jsme synovi vybrali japonské jméno. Mohu potvrdit, že ke schvalovacímu procesu opravdu došlo, a byl poměrně rychlý a bezproblémový. Ač to jméno může znít v CZ trochu exoticky, v Japonsku je vcelku normální a nezabralo mnoho úsilí to zjistit. Tipnul bych si, že české matrikářky už trochu pocvičili čeští Vietnamci.
Jo a ke článku, Moon Unit je spíš "lunární modul".
O pomstě rodičů dětem vyprávěl i legendární Vladimír Menšík, když uváděl jméno strýce svého spolužáka. Ten strýc byl prý třinácté dítě, rodiče ho nechtěli, a protože se jmenovali Picmausovi, dali dítěti jméno Claudius, aby si toho Picmause každý všiml...
Moje neteř věděla, že dostala v kostele jméno Anna, i když se jmenovala Petra. A hned, jakmile zákon dovolil dvě jména, si ještě jako malá vydupala, že chce být Petra Anna. Ta kombinace mi připadá velice libozvučná; navíc tuto kombinaci má podle statistiky pouze 11 lidí v ČR. Takže je svým způsobem originální.
Já jsem zažila jinou situaci. Hodně lidí mi dříve tvrdilo, že vypadám jako Peggy ze seriálu "Ženatý se závazky". Nezdálo se mi to sice, ale k Ester to jméno šlo, tak jsem si ho zlegalizovala. Mí rodiče jsou v tom nevinně. A jsem jediná nositelka této kombinace v ČR.
Někdy je třeba uvažovat, zda se to jméno hodí i k mému příjmení. Jelikož jsem Šťastná, tak Ester Peggy se k tomu celkem hodí. Alespoň mně to zní rytmicky, jinak bych do toho nešla. Kdybych však byla Skočdopolová, asi bych to nezvládla...
Zrovna tak by měla být rovnováha mezi národností jména a příjmení. Joe Novák zní asi stejně hloupě, jako Milouš Stewart. V těchto případech bych se nositelům takových jmen ani nedivila, kdyby se nechali přejmenovat hned, jak by to bylo možné.
A opačný extrém: Dědění jména. Když je praděd, děd, táta i syn Pepa, asi se to tomu poslednímu nemusí moc líbit a buď si vymyslí přezdívku, nebo si hned po dosažení plnoletosti změní jméno za tisícovku, pokud to nezdražili. A vnouček už Pepa nejspíš nebude...
Přeji hezký den všem.
Mnohdy si říkám, že rodiče se dítěti snad za něco pomstili. Co může být hroznějšího než Bedřich, Eliška, Božena, Růžena, Alois nebo František? Možná Anděla nebo Jarmila.
Co máte proti Elišce nebo Františkovi? A i ty ostatní jména mi nepříjdou tak hrozná, když kolikrát vídím jaká jména jsou schopni někteří rodiče dát svým dětem, tak vámi jmenovaná jména jsou v pohodě.
Ani v clanku ani ve videu nebyla zmínka o tom sileci Muskovi a některých z jeho 14ti decek..proc? To je expert na taková jména...😕 X Æ A-12, Exa, Strider, Azure, Techno, Arcadia, Seldon Lycurgus, Romulus.