1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 roky

7 - 10 správných odpovědí

Znalci archaismů se poznají a vy se můžete směle řadit mezi ně. Možná je běžně nepoužíváte, ale víte dobře, co znamená almara, tucet nebo šlojíř. Na místě jsou gratulace, máte všeobecný přehled v zastaralých slovech!

Všechno dobře ! Hééééč!

3
Před 3 roky
Eva Komárková

😄 Já se sekla v "rozšafné", myslela jsem jiný význam. 😮 A "šatlava" se u nás jmenují některé hospody. 😄

2
Zobrazit dalších 5 reakcí
Před 3 roky

Výrazy jako šlojíř nebo šalše do tohoto testu nepatří, jsou daleko starší a ani moje babička (nar. 1910) je nepoužívala. A „pětka“ či „búr“představují žargon, který rozhodně do úst běžné babičky nepatřil. Pokud mě babička poslala pro něco do almary, pak jsem tam „sáhla“, nikoli „šáhla“. Test jistě zajímavý, ale bohužel s chybami.

2
Dagmar Krtičková

Naprosto s Vámi souhlasím. Neznala jsem slovo šalše. Toto slovo, ač mám téměř 8 křížků neznám, nikdy jsem neslyšela. Moje babička, maminka ani já jsme žargon pro vyjádření hodnoty peněz nepoužívaly. Hodně výrazů bývalo pouze krajových.

Test rovněž nepřesný, 9 správných odpovědí mi spočítal jako 7.

Zobrazit další 3 reakce
Před 3 roky

Jsem z jižních Čech a tu je několik místních výrazu, zpravidla germanismy, které většina mých známých nezná:

• vajdling
  • lajblík
  • roužnout
  • cmunda
  • calta
  • vingl
  • háro
  • knop

A ještě jedno slovo z plzeňska: blembák.

Kolik znáte?

1
Před 3 roky
Alena Dostálová

Neznám "vajdling", jinak znám všechny výrazy. Ale já velmi ráda čtu, a hodně mne baví staré knihy od S. Čecha, nebo Jiráska a jiné. Takže jsem na zapomenuté výrazy zvyklá. I když třeba "háro" je slovo novější. Ale člověk zvyklý na taková slova, dokáže i dedukovat, a většinou se trefí.

3
Před 3 roky

"Šáhnout" pro něco? Chtělo by to oprášit spisovnou češtinu! A některé ty výrazy pocházejí ze středověku. Šlojíř a šalše by neřekla ani moje babička, která zemřela v 70tých letech minulého století.

4
Před 3 roky

Mé mamince by bylo za pár dní 94 let, a ani ona takto nemluvila. Já jsem babička, a výrazy dobře znám, ale už jen z literatury. Tak na nás babičky neházejte věci z předminulého století.

4
Před 3 roky
Tatana Sojková

a šalše je ještě starší výraz. Babičky z toho měli vůbec vynechat a udělat to jako kvíz zastaralých slov.

3
Před 3 roky

Tak já bych řekl, že možná polovina slov se dodnes používá (bůra, pětka, almara - tu má každý na chalupě...), žertem občas uslyším i šatlavu či portmonku...

10
Před 3 roky

Moje babičky byly ze Slezska a mluvily úplně jinak, tady s těmi českými bych se domluvila jen 7/10

4
Před 3 roky

Plný počet. A to jsem ne všechno věděl, ale dalo se to dobře odvodit.

1

Opět smotané výrazy, které používaly babičky Boženy Němcové a babičky z první poloviny 20. století.

3
Před 3 roky

Dle ilustrace bába na Starém Bělidle mluví tak, aby ji nikdo nerozuměl.

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA