1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 7 měsíci

Nemyslím si, že by většina lidí nehospodařila s teplem tím, že by vytápěla "na triko", ale vytápí tak, jak si jejich organizmus řekne podle tělesného energetického výdaje. V článku postrádám dvě zásadní věci:

• zohlednění součtové teploty v pobytové místnosti
  • zohlednění vlhkosti vzduchu

Jinak budete vnímat teplotu v proskleném interiéru s obrovskými okny a případně studenými zdmi, podlahou a stropem a jinak v útulném uzavřeném interiéru s "teplými stěnami. Vlhkost vzduchu zase silně ovlivňuje sdílení tělesného tepla, čím je vlhkost vyšší (do rozumné meze 65%) tím je tělesný výdaj tepla vypařováním nižší. Může pak nastat situace, kdy v interiéru s teplotou 18°C se budete cítit "stejně" jako v suchém s velkými okny při teplotě 24°C.

Před 7 měsíci

Každý to má jinak, dokonce i v jedné domácnosti. Článek je tendenční blábol, podprahově chce asi připravit občana a společnost na energetickou krizi.

26
Před 7 měsíci
Milan Milan

Nechtějí. Řeší se to už dlouho. Když projdete články keré jsem poslal tak zjistíte, že jeden je rok 2022, další 2019 a to jsem vlastně hledal tak 10 sekund. Tyhle výzkumy a doporučení jsem slýchával už někdy před 20 lety. V ČR se prostě obecně topí víc než je se mělo. Ty články vlastně říkají, že to stojí peníze a není to dobré pro zdraví a nic víc. Je to zcela Vaše věc, třeba topte na 27 st, nikdo Vám to přece nebere. Cílem těch výzkumů je zjistit jaký vliv to má a co je dobře. Já byl kdysi zvyklý na byt kde se topilo 24-25 st a dnes topím 22 - 23 st a spíš se snažím níž a je to lepší, líp se skutečně spí. To neznamená že to ale bude platit pro Vás. S energetickou krizí to ale fakt nemá nic společného.

Odkaz

Odkaz

www.hypoindex.cz
Jaká je běžná pokojová teplota v zemích EU
Jaká je nejlepší pokojová teplota a na kolik se nastavuje topení v různých zemích EU. Jaká je zdravá pokojová teplota? Na kolik topit?
3
Před 7 měsíci

Nepotřebuju vědu ani vědce. Optimální teplotu v domácnosti nekompromisně určuje vždy a jenom manželka. Basta.😒

7
Před 7 měsíci
Pavel Chytil

U mě kocour.

5
Zobrazit další 2 reakce
Před 7 měsíci

Já vědu většinou respektuji, ale tohle není o vědě, ale o pocitu - a každý máme pocitově tepelnou pohodu na jiné úrovni. Takže sorry - ale zatopím si, pokud to půjde a budu na to mít, tak, abych se cítil příjemně.

16
Před 7 měsíci

WHO rozhodně nedoporučuje topit na 18°C! Je to hodnota minimální, tudíž extrémní, pro zdravý život.

Podle dat z článku je zjevně rouumné oscilovat kolem 22°C.

8
Před 7 měsíci

VHO doporučuje i očkování proti Covidu a teď tímto podporuje návod Pekarové o třech svetrech? Topim tak aby mi bylo dobře a né jak mi někdo doporučí

4
Před 7 měsíci

Přijdu domů, mám 12st, roztopím a večer to dostanu na 16 st a jdu spát. A jsem v pohodě. Paní Pekarová by ze mně měla radost.

5
Před 7 měsíci
Pavel Dvořák

Dost mizerná izolace. Když 24 hodin netopím, klesne teplota o 2 stupně.

Před 7 měsíci

Optimální teplota v domácnosti je záležitost subjektivního pocitu. Věda o teplotách v domácnostech odhalí to, co si někdo zaplatil.😉

2
Před 7 měsíci

ať si každý topí dle svého na kolik stupňů mu vyhovuje a ne dle vědátora ten ať chodí doma třeba v kožichu.

5
Před 7 měsíci

Ještě zapomněli na ty dva svetry 🤣!

8
Před 7 měsíci
Petr Slavík

Přidejte! Dva svetry to byly před dvěma roky.

Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA