Před cca 20 lety jsem měl služební Mazdu 323. Jednou si mě zavolalo šéfstvo, ať jim vysvětlím, proč jsem na jednom místě jel 179 km/h.
V tom konkrétním místě je sice pěkná rovná široká silnice první třídy, ale v pondělí ráno se tam 179 fakt jet nedá, natož Mazdou 323, provoz tam je opravdu silný i teď, kdy se dá uhnout na D35, která tam tehdy pochopitelně nebyla.
Udělali na mě bububu, a tak jsem to začal sledovat. Ukázalo se, že sice ne vždy, ale poměrně často mi to ve stejném místě zaznamenalo podobně nesmyslné rychlosti. Příčinu jsme nezjistili.
V podstatě na to lze zopakovat to, co jsem napsal jinému diskutujícímu: pokud instalovaná GPS nepočítá rychlost přímo z Dopplerova posunu přijímaných GPS signálů, o čemž u nějakého levnějšího zařízení pochybuji, je použit k stanovení rychlosti podíl rozdílu polohy dvou zaměřených bodů a času, který byl potřeba k ujetí té vzdálenosti. Pokud díky nekvalitnímu signálu jeden bod "ujede", může se rychlost zdánlivě zvýšit. Samozřejmě toto je sw filtrováno, ale nelze to zcela vyloučit.
Velký bratr už je v Evropě. Orwell měl bohužel pravdu ve všem. 🙁
Na takové to hecování "jedeš jak s hnojem" se odpovídá "co jsem naložil, to vezu".
Porušení platného zákona je dostatečným důvodem pro ukončení pracovního poměru.
Tak vidím zde několik závad.
Za prvé GPS vychází ze satelitů. Každému se jistě stalo že GPS ukazovalo nesmysly či nereagovalo... Takže proč se nehájil poruchou GPS??
Za druhé. Pokud byl řidič z povolání, tak dobrá. Ale usuzuji (jak je zvykem) že má ve smlouvě opravy a údržba plyn. zařízení či něco podobného. Není tam ani slovo o tom že bude řidič a taxikář! Takže řídil bez smlouvy. Porušení zák. práce - co na to úřad práce? Tudíž ho za to nemohou vyhodit. Navíc je potřeba zjisti jak to má se školením bezpečnosti a řízení...
Přesně tak - pokud instalovaná GPS nepočítá rychlost přímo z Dopplerova posunu přijímaných GPS signálů, o čemž u nějakého levnějšího zařízení pochybuji, je použit k stanovení rychlosti podíl rozdílu dvou zaměřených bodů a času, který byl potřeba k ujetí té vzdálenosti. Pokud díky nekvalitnímu signálu jeden bod "ujede", může se rychlost zdánlivě zvýšit. Samozřejmě toto je sw filtrováno, ale nelze to zcela vyloučit. U tak krátkodobého překročení by se s tím dalo operovat, ale zjevně tu byly do úvahy vzaty výpovědi spolucestujících.
No vidíte a pak že vás za překročení rychlosti může trestat pouze dopravní policie.
Jen měl chlapec smůlu, protože mě můj šéf občas půjčuje různá BMW a nejednou se mi stalo, že mi řekl ať na to pořádně šlápnu.
Popravdě mě zato ještě nikdy nevyhodil, divný.
Že zaměstnavatel může potrestatza svého zaměstnance za hrubý přestupek se služebním vozidlem není nic nepatřičného. S policií to nemá nic společného.
Někdo je v práci opilý a zaměstnavatel to skousne, jiný ne. V tomto případě je to stejné. Hloupost řidiče a zaměstnavatel toho využil. Za tachometrových 140 by mu asi nic neudělali a u soudu by obstál. Jet podle pravidel, zejména na prázdné dálnici, je extrémně triviální a služební auto + pasažéři jsou prostě odpovědnost. To, že se nechal hecnout k něčemu, za co může přijít o papíry, je blbý, ale pořád je to jeho problém (ačkoli ten, co ho hecoval, mohl velmi dobře vědět, že s tím měl už v minulosti problém a k jakému průšvihu ho nabádá). Relevantní je pořád to, že to udělal. A jestli ho hecnul jeden spolujezdec a byl s tím ok, tak pořád ohrozil ty další dva.
To nebude jeho první ,,jízda"... Jen se ho potřebovali zbavit, tak se to hodilo jako záminka..
Zaměstnanec skutečně skončil. Max limit je nově 130km/h. Jeho překročeni je řidič vždy upozorněn.
A platí to i u vládních papalášů, když jedou do Brna na kávičku?
Kdyby jel normálně, vůbec by tohle řešit nemusel. A jestli ho někdo hecoval? Měl ho pustit k volantu, chytráka.