Teď jsem komentoval podobné téma jinde, a nedá mi to se znovu neozvat. Článek se tváří odborně (podobně jak zákon), ale je napsán stejně blbým způsobem. Píše se "Oba důchody se porovnají a celý budou brát jen ten vyšší z nich. Z toho druhého dostanou jen polovinu procentní výměry." To není celá pravda, ještě výše je napsáno: "Procentní výměra se počítá jako 50 procent procentní výměry starobního důchodu ... zemřelého." Z čehož jasně plyne, že jsou dvě "procentní výměry", které zákon pojmenovává identicky. Jedna je procentní výměra důchodu, druhá je procentní výměra pro výpočet pozůstalostního důchodu. Výsledkem je, že prakticky pokaždé z toho vyjde, že pozůstalý dostane 1/4 procentní výměry důchodu zemřelého. Nebo to někomu vychází jinak? Sem s tím!

Vyšlo mi to +/- stejně.
Základ je v produktivním věku investovat a nespoléhat na stát. Pak se toto nemusí vůbec řešit. Každý je odpovědný sám za sebe.
píšete nesmysly, jako důchodce jsem dostal vdovský 4000, bylo mi to zdůvodněno že na tu vyšší částku nemám nárok, protože už jeden důchod beru.
Pokud jeden důchod berete, tak proč by vám měl stát vyplácet další?
Nelze kalkulačku použít, nejsou uvedené roky úmrtí od 1990
kalkulačka funkční je , ale už není co počítat pokud je datum úmrtí před delší dobou , před 5 a více lety , pak už není co počítat