1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 6 měsíci

Tak, nevím, kde je pravda - nedávno tu byl článek (autor byl právník), ve kterém se psalo, že ovoce u silnic se nesmí trhat, ale naopak že se může sbírat pouze to spadané na zemi,

4
Před 6 měsíci
Sylva Šporková

Ovoce na stromě patří majiteli stromu, ovoce na zemi majiteli pozemku. Stále to ovoce někdo vlastní.

Zobrazit další reakci
Před 6 měsíci

Všechno to těm lidem zakažte, ani dýchat se tu skoro nedá, hlavně makat do úmoru! Přestávám chápat tuhle dobu a začínám chápat ty, kteří tvrdí, že dříve jsme se měli líp. A víte v čem líp? Nebyli jsem tak svazovaní zákazy a příkazy, lidi normálně žili. Dnes už se člověk na vlastním pozemku bojí rozdělat i oheň, aby ho soused nenaprášil, že je vykuřovaný.

15
Před 6 měsíci
Dana Pažoutová

Nebojte se, otevřených ohňů si užijete v přírodě do sytosti v nejoblíbenějším svátku Čechů pálení čarodějnic.

5
Zobrazit další reakci
Před 6 měsíci

Tradici ovocnych aleji kolem cest zavedla Marie Terezie, chtela, aby si kazdy pocestny i zebrak mohl utrhnout ovoce. Zavedla to v dobe hladomoru.

12
Před 6 měsíci
Šárka Hieková

Tradici ovocných alejí pro pocestné obnovili trampové na Husí cestě na Kokořínsku. Nadšenci stromky zakoupili, vlastnoručně zasadili, pečují o ně a ovoce je k dispozici všem.

4
Před 6 měsíci

Rozdíl mezi koupáním a rybařením je zásadní, protože rybolov vyžaduje povolení vždy.

A ty koxo, já myslel, že k rybolovu potřebuju prut a háček a ke koupání plavky. A ne. Potřebuju povolení.

22
Před 6 měsíci
Ivan Bielik

Samozřejmě, však na pytláka to je nejlepší 😁

1
Před 6 měsíciUpraveno

Že není něco povoleno, automaticky neznamená, že je to zakázáno. Platí to právě naopak - co není výslovně zakázáno, je dovoleno.

7
Před 6 měsíci

Je mi 67 a nepamatuji se, že kdysi by bylo zakázané sbírat ovoce a ořechy u silnic, koupat se v rybníce či stanovat/ to by jsme jako trempové nebyli/ . Bude to a je jak v cizině - jen samé zákazy a všude soukromý pozemek a vodní plochy. Už minulou dovolenou na Kaplicku jsme pomalu na každém kroku jsme zažili tuhle - diskriminaci- a jak vidět majitelé ji s chutí využívají. Snažím se je pochopit, ale nějak mi to nejde, prostě jsem stará škola.

44
Před 6 měsíci
Karel Boháček

To, že si to nepamatujete, je Váš soukromý problém.

Vím o případu za komunistů, kdy doktor předepisoval neschopenky a "nemocné" nechal pracovat na svém vinohradu, zahradě a sbírat ovoce podél cest a to potom pálit. Slovili ho z všechno, i to kradené ovoce.

Na to, že kde není žalobce, není soudce, může být ošemetné.

20
Před 6 měsíciUpraveno
  1. Kde neni zalobce neni soudce
  2. takove jablko na zemi se da brat jako opustena vec nepatrne hodnoty
  3. Ukazte mi obec, kde otrhani stromu jeste prodavaji - abych vedel, cemu se vyhnout. Jinak je ma zkusenost takova, ze se ovoce necha popadat a shnit, bo se sber nevyplati
28
Před 6 měsíci
Ondřej Šrubař

Pokud bychom chtěli být podle zákona přísní, mohla by na takovou obec vlastnící ovocný strom přijít žaloba za zanedbání péče o porost, a nezabránění šíření chorob a škůdců kulturních rostlin.

Takové zákazy slouží hlavně právníkům, aby nám neumřeli hladem.

43
Před 5 měsíci

zajímá mě když jablko z obecního stromu spadne na auto a udělá škodu

Před 6 měsíciUpraveno

Drzost některých přátel domnělých práv nezná mezí. Před léty jsem napomínal dvě ženy tzrhající větve rozkvetlých šeříků. Byl jsem (coby zahradník) poučen, že v televizi informovali o tom, že šeříky se mají lámat. Co na tom, že ty rady vzaly poněkud hákem: šeříkům samozřejmě prospěje, když se po odkvětu květy odstraní. Samozřejmě ovšem nožem nebio nůžkami a nikoliv lámáním!!! Lámáním jakéhokoliv keře způsobuje cestu pro infekci houbovými chorobami a následný úhyn části, nebo celé větve... Znám smiutné konce některých krásných a velice vzácných keřů z našich parků, například vilínů a krásnoplodek...

5
Před 6 měsíci

Toto nám přinesl západ.Za nás jsme se mohli na vandru vyspat kdekoli,pokud jsme se chovali slušně.

20
Před 6 měsíci
Bohumil Svoboda

Ono v národních parcích a chráněných oblastech to nebylo legální ani před desítkami let. Jen byla mnohem menší pravděpodobnost odhalení. To vás někdo musel naprášit a policie jít najisto. Dnes s termokamerami na dronech odhalí kde co.

2
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA