Tak, nevím, kde je pravda - nedávno tu byl článek (autor byl právník), ve kterém se psalo, že ovoce u silnic se nesmí trhat, ale naopak že se může sbírat pouze to spadané na zemi,
Ovoce na stromě patří majiteli stromu, ovoce na zemi majiteli pozemku. Stále to ovoce někdo vlastní.
Všechno to těm lidem zakažte, ani dýchat se tu skoro nedá, hlavně makat do úmoru! Přestávám chápat tuhle dobu a začínám chápat ty, kteří tvrdí, že dříve jsme se měli líp. A víte v čem líp? Nebyli jsem tak svazovaní zákazy a příkazy, lidi normálně žili. Dnes už se člověk na vlastním pozemku bojí rozdělat i oheň, aby ho soused nenaprášil, že je vykuřovaný.
Nebojte se, otevřených ohňů si užijete v přírodě do sytosti v nejoblíbenějším svátku Čechů pálení čarodějnic.
Tradici ovocnych aleji kolem cest zavedla Marie Terezie, chtela, aby si kazdy pocestny i zebrak mohl utrhnout ovoce. Zavedla to v dobe hladomoru.
Tradici ovocných alejí pro pocestné obnovili trampové na Husí cestě na Kokořínsku. Nadšenci stromky zakoupili, vlastnoručně zasadili, pečují o ně a ovoce je k dispozici všem.
Rozdíl mezi koupáním a rybařením je zásadní, protože rybolov vyžaduje povolení vždy.
A ty koxo, já myslel, že k rybolovu potřebuju prut a háček a ke koupání plavky. A ne. Potřebuju povolení.
Samozřejmě, však na pytláka to je nejlepší 😁
Že není něco povoleno, automaticky neznamená, že je to zakázáno. Platí to právě naopak - co není výslovně zakázáno, je dovoleno.
Je mi 67 a nepamatuji se, že kdysi by bylo zakázané sbírat ovoce a ořechy u silnic, koupat se v rybníce či stanovat/ to by jsme jako trempové nebyli/ . Bude to a je jak v cizině - jen samé zákazy a všude soukromý pozemek a vodní plochy. Už minulou dovolenou na Kaplicku jsme pomalu na každém kroku jsme zažili tuhle - diskriminaci- a jak vidět majitelé ji s chutí využívají. Snažím se je pochopit, ale nějak mi to nejde, prostě jsem stará škola.
To, že si to nepamatujete, je Váš soukromý problém.
Vím o případu za komunistů, kdy doktor předepisoval neschopenky a "nemocné" nechal pracovat na svém vinohradu, zahradě a sbírat ovoce podél cest a to potom pálit. Slovili ho z všechno, i to kradené ovoce.
Na to, že kde není žalobce, není soudce, může být ošemetné.
Pokud bychom chtěli být podle zákona přísní, mohla by na takovou obec vlastnící ovocný strom přijít žaloba za zanedbání péče o porost, a nezabránění šíření chorob a škůdců kulturních rostlin.
Takové zákazy slouží hlavně právníkům, aby nám neumřeli hladem.
zajímá mě když jablko z obecního stromu spadne na auto a udělá škodu
Drzost některých přátel domnělých práv nezná mezí. Před léty jsem napomínal dvě ženy tzrhající větve rozkvetlých šeříků. Byl jsem (coby zahradník) poučen, že v televizi informovali o tom, že šeříky se mají lámat. Co na tom, že ty rady vzaly poněkud hákem: šeříkům samozřejmě prospěje, když se po odkvětu květy odstraní. Samozřejmě ovšem nožem nebio nůžkami a nikoliv lámáním!!! Lámáním jakéhokoliv keře způsobuje cestu pro infekci houbovými chorobami a následný úhyn části, nebo celé větve... Znám smiutné konce některých krásných a velice vzácných keřů z našich parků, například vilínů a krásnoplodek...
Toto nám přinesl západ.Za nás jsme se mohli na vandru vyspat kdekoli,pokud jsme se chovali slušně.
Ono v národních parcích a chráněných oblastech to nebylo legální ani před desítkami let. Jen byla mnohem menší pravděpodobnost odhalení. To vás někdo musel naprášit a policie jít najisto. Dnes s termokamerami na dronech odhalí kde co.