To čerstvé mléko je skoro podmínka, UHT se sráží fakt blbě. A srážení pomáhá ta vysoká teplota, ale běžně se sýry dělají kolem 40 až 50, kdy se sráží kyselostí anebo syřidlem.
V té syrovátce těch bílkovin moc není, kolem 0.8%, bílkoviny právě zůstávají v tom sýru. Obsahuje spíš minerální látky, mléčný cukr.
Také jsem si po přečtení říkala, že ten sýr 180g vyjde finančně draho.
Doma se dá vyrobit spousta dalších sýrů, absolvovala jsem jednoduchý kurz na jejich výrobu a nejen že vyjdou levněji, ale hlavně člověk ví, že v nich není žádná chemie. Jezdím si pro čerstvě nadojené mléko z mlékomatu, kde stojí litr 20 korun a i se započítáním té cesty je to levnější než ty z obchodu (tedy než ty kvalitní z obchodu - nepočítám nějaké nejlevnější šmakulády vydávající se za sýr)
Velice jednoduchý recept na čerstvý sýr je: Půlkilový jogurt Holandia, probodnout dno kelímku aby se jogurt dobře vysypal do hustého cedníku, položeného na hrnec posolit lžičkou soli a nechat do rána na lince, do rána vykape syrovátka, zůstane jemný sýr do kterého je možno vmíchat pažitku, papriku a pod. Syrovátku vypít, či jinak zpracovat.
Hm, litr mléka za 35, kostka tvarohu za 47, no, máslo je teď levné, ale dostanu 180 g sýra za 80?
Nevím, kam chodíte nakupovat, ale já kupuju litr plnotučného mléka za 25 Kč a tvaroh za 40,(Tesco), takže by to bylo 180 g za 65. Což je 35 korun za 10 deka. A kvalitní sýr dnes pod 40 Kč/10 dkg neseženete, v tomhle navíc máte minimum éček a další chemie, která se do sýrů dává kvůli trvanlivosti. takže se to vyplatí.
Udělala jsme si kurz na výrobu sýrů, dělám doma různé druhy, a vyjdou nejen levněji, ale hlavně jsou zdravější.
Jestli pak si to autorka vyzkoušela vyrobit, nebo to jen někde opsala. Není lepší a rozumnější si těch 180g sýra koupit.
Jasně, čím víc chemie do sebe nacpete, tím lépe, že...
Jak čtu komentáře o čerstvě nadojeném mléku 16 nebo 20 Kč, nevěřím..) Napište kde se to dá sehnat ? Jinak k diskutujícím...myslím že ani tak nejde o to, jestli se to rentuje, ale že zkusíme udělat něco vlastního doma... Pro Coolinářku - v úvodu v záhlaví Vám chybí to máslo...
V kravíně
Tak hlavně to není sýr,ale imitace.
Ale vždyť sýr je běžně k dostání...
Zas jeden blabol jak od Hrušky