1600/1600Zbývá 1600 znaků

Je směšné, že do testu češtiny se vloudila chyba ve vyhodnocení. "Bydlel v domě, JENŽ stojí opodál." je jediná správná varianta, nikoli (jak mylně uvedeno) JEŽ stojí opodál. Podmět je jenž (dům), rod mužský neživotný, jde tedy o 1. pád vztažného zájmeno rodu mužského neživotného, čísla jednotného. Tvar JEŽ v případě mužského neživotného rodu je vyhrazen pouze pro 1. a 4. pád čísla množného, viz např. internetová jazyková příručka Odkaz

1
Před 4 roky
Kateřina Dejmalová

Ale to jste si špatně přečetla zadání - JEŽ je jediná CHYBNÁ varianta 🙂

4
Před 5 roky

není to jednoznačné, my se třeba učili "by jste" "byste" nebyl správný formát

49
Před 1 rokem
Alena Nováková

Tak to vás učili špatně. Byste je jediná správná varianta. Podle mých zkušeností v tomto chybuje naprostrá většina lidí a ještě mi nevěří, když jim řeknu, že to není správně.

Před 5 roky

Tak jsem asi blázen, ale já jsem vždy vybírala možnost dle jejich otázky. Pokud tam bylo zadání ,,zaškrtněte jednu větu, která je špatně,, a já tedy vybrala správně tu ,,špatnou ,,větu, tak nechápu, proč ve vyhodnocování to je otočené a že prý ,, výběr správné věty je toto. Oni po sobě nečtou, nebo co?

1
Před 4 roky
Pavlina Jindrová

Řekl bych, že jste spíše mimo vy, dámo. 🙂

4

Pro Petr Richtr: Jste jazykový mistr, gratulujeme! - Správných odpovědí: 10/10.

Na vaši češtinu si jen tak někdo nepřijde! Znalosti ze školy se vám z hlavy nevypařily, ba naopak. Vyznáte se ve složitějších pravidlech. Vy se nemusíte bát napsat jakýkoli text i bez počítače a jeho automatického pravopisného editoru.

7
Před 5 roky

3/10 - tak to dopadá když člověk používá jen angličtinu haha. Jedna věc je jistá, moc mě to netrápí 😁 A to proto, ze znát všechny tyto pravidla je pro 95% lidi v běžném životě nepodstatné. Ve škole stráví člověk učením se češtiny tolik času. Je fajn ze se konečně pracuje na úpravě osnov výuky

3
Před 4 roky
Jaroslav Česánek

🤦

Před 5 roky

Označit "raní šálek " za pravopisně správnou variantu je chybné, neboť přídavné jméno ranní označuje skutečnosti, které jsou spojovány s ránem – ranní snídaně, ranní rozcvička...

7
Před 4 roky
Hana Mezzo

Proboha, a vy byste měla asi pozorně číst... 🙂

2
Před 5 roky

Měl jsem také 6 z 10. Tak to docela jde. Jsem chytřejší o informaci, že pravidla neznám tak dobře, jak bych měl. Což jsem ale už věděl před tím. Anebo předtím? ))

1
Před 3 roky

Jak to tak tady čtu, tak mnozí mají problém se samotným čtením v mateřštině, natož se "specialitami".

Já, když si nejsem jistý, napíšu větu jinak. Tady nám dává čeština velké možnosti.

1
Před 5 roky

Prosím, nedělejte vědu z toho že se Vám nepodařilo dát 10/10, je to hra.

Mně se povedlo 7/10 a to jsem ze školy teprve 52 roků.

23
Před 5 roky
jan wiedermann

Já 51. A celou dobu bydlím v jiném domě, 😄 9/10.

8
Před 5 roky

Pokud chyba nebrání druhým v porozumění, nevadí, když se jí dopustíme. Čeština je hodně složitý jazyk, tak proč lpět na preciznosti za každou cenu. Šlo jen o test. Jsem spokojený s 6/10 a byl bych i s méně body. Tolerantnost je důležitá.

4
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA