Je směšné, že do testu češtiny se vloudila chyba ve vyhodnocení. "Bydlel v domě, JENŽ stojí opodál." je jediná správná varianta, nikoli (jak mylně uvedeno) JEŽ stojí opodál. Podmět je jenž (dům), rod mužský neživotný, jde tedy o 1. pád vztažného zájmeno rodu mužského neživotného, čísla jednotného. Tvar JEŽ v případě mužského neživotného rodu je vyhrazen pouze pro 1. a 4. pád čísla množného, viz např. internetová jazyková příručka Odkaz
Ale to jste si špatně přečetla zadání - JEŽ je jediná CHYBNÁ varianta 🙂
není to jednoznačné, my se třeba učili "by jste" "byste" nebyl správný formát
Tak to vás učili špatně. Byste je jediná správná varianta. Podle mých zkušeností v tomto chybuje naprostrá většina lidí a ještě mi nevěří, když jim řeknu, že to není správně.
Tak jsem asi blázen, ale já jsem vždy vybírala možnost dle jejich otázky. Pokud tam bylo zadání ,,zaškrtněte jednu větu, která je špatně,, a já tedy vybrala správně tu ,,špatnou ,,větu, tak nechápu, proč ve vyhodnocování to je otočené a že prý ,, výběr správné věty je toto. Oni po sobě nečtou, nebo co?
Řekl bych, že jste spíše mimo vy, dámo. 🙂
Pro Petr Richtr: Jste jazykový mistr, gratulujeme! - Správných odpovědí: 10/10.
Na vaši češtinu si jen tak někdo nepřijde! Znalosti ze školy se vám z hlavy nevypařily, ba naopak. Vyznáte se ve složitějších pravidlech. Vy se nemusíte bát napsat jakýkoli text i bez počítače a jeho automatického pravopisného editoru.
3/10 - tak to dopadá když člověk používá jen angličtinu haha. Jedna věc je jistá, moc mě to netrápí 😁 A to proto, ze znát všechny tyto pravidla je pro 95% lidi v běžném životě nepodstatné. Ve škole stráví člověk učením se češtiny tolik času. Je fajn ze se konečně pracuje na úpravě osnov výuky
🤦
Označit "raní šálek " za pravopisně správnou variantu je chybné, neboť přídavné jméno ranní označuje skutečnosti, které jsou spojovány s ránem – ranní snídaně, ranní rozcvička...
Proboha, a vy byste měla asi pozorně číst... 🙂
Měl jsem také 6 z 10. Tak to docela jde. Jsem chytřejší o informaci, že pravidla neznám tak dobře, jak bych měl. Což jsem ale už věděl před tím. Anebo předtím? ))
Jak to tak tady čtu, tak mnozí mají problém se samotným čtením v mateřštině, natož se "specialitami".
Já, když si nejsem jistý, napíšu větu jinak. Tady nám dává čeština velké možnosti.
Prosím, nedělejte vědu z toho že se Vám nepodařilo dát 10/10, je to hra.
Mně se povedlo 7/10 a to jsem ze školy teprve 52 roků.
Já 51. A celou dobu bydlím v jiném domě, 😄 9/10.
Pokud chyba nebrání druhým v porozumění, nevadí, když se jí dopustíme. Čeština je hodně složitý jazyk, tak proč lpět na preciznosti za každou cenu. Šlo jen o test. Jsem spokojený s 6/10 a byl bych i s méně body. Tolerantnost je důležitá.