Je sranda, jak takový testik dokáže vzbudit některé hloupé diskuse a urážky, my s ženou jsme ho taky dělali, ja měl 7/10, žena 5/10. Zasmáli jsme se, jak to nevíme a život jde dál. Je mi jasné, že tady zase bude hodně lidi psát, že neumíme česky. Vy zase třeba neumíte hodit kamenem do vody. Mějte pěkný den
Tady nebylo čemu se smát. Spousta lidí se dnes nadměrně směje, a málo přemýšlí. Jednou se budou divit, a nebude to trvat tak dlouho. Udělat test na 50 % a hodit kamenem do vody dokáže kdejaký trouba. A "Mějte pěkný den!" je v češtině špatně. Už jste to někdy v životě někomu řekl ústně do očí? Asi těžko, ale psát blbiny, to ano.
9/10 Chyba ve slově manikúra. Ovšem neberu to jako tragédii, protože spousta slovníků ji jako správnou verzi udává s ú, ale pravidla českého pravopisu připouštějí pouze ů.
Správně je manikúra 😉 viz Odkaz
Tak 1): V testu o Č. J. splést slovo ODPUSTIT a Dopustit je n e o d p u s t i t e l n é!!!
2)Uvědomuje si autor, že za 50 let proběhlo několik úprav jazyka a slovo "manikúra" s kroužkovaným "u" by byla kdysi hrubka, tak jako televiZe, preZident apod.?
3)Velká písmena se zprimitizovala cca před 30-35 lety.
4)A za dnes samozřejmé BYSME, bychom dostali leda "lepanec".
Chce to trochu kontextu!
Manikůra je hrubka i dnes.
Testová otázka z velkých písmen má platnost nejen dnes, ale měla ji i před 35 léty.
V testu je byste - a to je správně.
Tož, toto v sa mi lébí !!!! Mučím ruskojazyčné obyvatele naší krásné země česky. No a tyto šokové testy mě ( teď hádejte, zda mně, mne ) fakt ba ba ba...bavíííííííííííííí...
no dobře, "nějaké chyby by se našly" mi to napsalo. Ale já se ptám, k čemu mi sakra je, vědět, že ve slově "vrkú" má být oproti všem ostatním čárka, místo kroužku. nebylo by lepší stejné úsilí napnout raději pro cizí jazyky, se kterými se domluvím po celém svetě, místo deseti milionů neznámého národa, kde stejně většina lidí tohle neví?
Bohužel je to tak, že kdo neví, že se nepíše "vrků", obvykle kromě toho neví spoustu důležitých věcí. A kdo se nevyzná ve svém jazyce, naučí se cizí sotva jen zhruba.
Alena judit Bernardova
To si špatně pamatujete, nebo jste měli špatnou češtinářku. Vždy se spisovně psalo byste, je to pozůstatek skloňování ze staročeštiny (podmiňovací způsob slovesa být vychází ve staročeštině z jednoduchého minulého času, tzv. aoristu), není to novinka stará deset či dvacet let.
Manikúra. Jedná se o slovo, které vzniklo spojením latinského slova manus (= „ruka“) a výrazu kúra (= „léčebný proces“ – z latinského cura = „péče“). A stejně to uvádějí i Pravidla českého pravopisu.
Když už - tak je to z francouzštiny.
Psali jste test z CJ. Tak jsem ocekaval zakladni gramaticke jevy, ve kterych spousta lidi chybuje ( napr. shoda podmetu s prisudkem), ale tady je to pouze snuska hloupych chytaku. O znalosti CJ to vubec nevypovida. Velmi hloupe. Jo a mel jsem 10/10, presto tento radoby test patri do kanalu.
Sam patříte do kanálu, když vám tyto chytáky přijdou hloupé, ač v nich dnes a denně lidi chybují. 🙂
Kdo vymyslel, jak se má co psát? A kdo dal takovou moc tomu člověku? Proč se nemůže, třeba zrovna čeština zjednodušit? PROČ? Lidi by si dál rozuměli, ale to psaní by bylo jednodužší. A o to, by mělo jít. Psali bychom si bez stresu z potencionálních chyb.
Svatavo Holá, dle Vašeho písemného projevu i názorů chápu, že jste ducha slabšího a proto to ani nevíte. Jinak byste se sebou jistě něco udělala, ne?
Cha, cha, nejvíc mě rozsekala ta věta o korektorkách, zrovna tady, kde snad není dne, aby nebyly v textech chyby. 😄 😄
Máte naprostou pravdu. V žádném (podotýkám v žádném) internetovém článku nechybí gramatická chyba. U interpunkce to platí dvojnásob.