Kulajda je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Žádná vařená, ale zastřená vejce. Zahušťuji minimálně. Mňam, asi ji tento týden uvařím.
Naprosto souhlasím s tím nezahušťováním (nebo minimálním) a zastřenými vejci. Houby sice rostou, ale já nyní neuvařím. Mají začít opět vedra a horká hutná polévka je pro mne spíše zimní jídlo. Houby se dají usušit (zmrazit, zavařit, naložit do soli...).
Nesrazi se ta smetana po pridani octa?
Kulajda se dělá z kyselé smetany,nebo z podmáslí a nepřidává se do ní už žádný ocet. Aby se to při vaření nesrazilo,tak se to musí pořád dobře míchat. Dělá se to celé ale jinak než tady popisují
Vajíčko určitě ne uvařené jako příloha, ale mnohem lepší je ke konci vaření zamíchat přímo do polévky.
Také to tak dělám. Aspoň tak to vařila moje babička a mamka. Za války její rodina žila na Šumavě. Vajec nebylo nazbyt, takže mít pri každého ztracené vejce byl luxus.
Kulajdu dělám 1x měsíčně... Vajíčko zamíchám úplně nakonec rovnou do polévky... A až při servisu dávám houbičky, ale nakládané... 😉👌
Tak jsem to udělala podle návodu, snad si pochutnám. Mějte pěkný den.
Tomuto receptu chybí krémovost zastřeného vejce.
Tradiční staročeská kulajda, modifikace dle Borůvky...
A proč skončila výroby kulajdy ve Vitaně? Nerostly houby?
No konečně adekvátní článek
Tento komentář byl smazán uživatelem.
Mýlite se. Moje babička byla ročník 1907 a do kulajdy patřilo máslo vždy a zastřené vejce s krásně tekutým žloutkem též. Také bramborové placky pečené nasucho přímo na starých kamnech, potírala poté rozpuštěným máslem. Máslo bylo neodmyslitelne ve spoustě starodávných pokrmů.