1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 roky

Kulajda je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Žádná vařená, ale zastřená vejce. Zahušťuji minimálně. Mňam, asi ji tento týden uvařím.

17
Iva Tygříkova

Naprosto souhlasím s tím nezahušťováním (nebo minimálním) a zastřenými vejci. Houby sice rostou, ale já nyní neuvařím. Mají začít opět vedra a horká hutná polévka je pro mne spíše zimní jídlo. Houby se dají usušit (zmrazit, zavařit, naložit do soli...).

1
Před 3 roky

Nesrazi se ta smetana po pridani octa?

6
Před 2 roky
Karel Kotva

Kulajda se dělá z kyselé smetany,nebo z podmáslí a nepřidává se do ní už žádný ocet. Aby se to při vaření nesrazilo,tak se to musí pořád dobře míchat. Dělá se to celé ale jinak než tady popisují

4
Před 2 roky

Vajíčko určitě ne uvařené jako příloha, ale mnohem lepší je ke konci vaření zamíchat přímo do polévky.

15
Před 2 roky
Frantisek Janoš

Také to tak dělám. Aspoň tak to vařila moje babička a mamka. Za války její rodina žila na Šumavě. Vajec nebylo nazbyt, takže mít pri každého ztracené vejce byl luxus.

6
Před 2 roky

Kulajdu dělám 1x měsíčně... Vajíčko zamíchám úplně nakonec rovnou do polévky... A až při servisu dávám houbičky, ale nakládané... 😉👌

10
Před 2 roky

Tak jsem to udělala podle návodu, snad si pochutnám. Mějte pěkný den.

2
Před 2 roky

Tomuto receptu chybí krémovost zastřeného vejce.

10
Před 2 roky

Tradiční staročeská kulajda, modifikace dle Borůvky...

1
Před 4 roky

A proč skončila výroby kulajdy ve Vitaně? Nerostly houby?

8
Před 2 roky

No konečně adekvátní článek

6
Před 3 roky

Tento komentář byl smazán uživatelem.

Před 3 roky
Petr Klicpera

Mýlite se. Moje babička byla ročník 1907 a do kulajdy patřilo máslo vždy a zastřené vejce s krásně tekutým žloutkem též. Také bramborové placky pečené nasucho přímo na starých kamnech, potírala poté rozpuštěným máslem. Máslo bylo neodmyslitelne ve spoustě starodávných pokrmů.

12
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA