1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 3 roky

zastřené vejce patří do pravé kulajdy,na tvrdo určitě ne

27
Před 3 roky
Jana Krychová

I vejce natvrdo kulajdě neublíží !

29
Před 2 roky

Kulajda se dělá poněkud jinak,ale budiž,když to takto někomu chutná

10
Před 2 roky
Irena Kvitova

Souhlasím 👍

Před 2 roky

Tvl, staročeská, to je zase hloupých keců. Zase nějaký kulinářský odborník, co ? Čím je staročeská ? Staročeši zaručeně vařili ze zeleninového vývaru, haha 🙂 . Kulajda byla už hodně dávno ze sušených hub, z čerstvých jen výjímečně. A bobkový list, nové koření a pepř ? To měly bohaté rodiny, kulajda byla polévkou chudých

18
Před 2 roky
Petr Klicpera

Souhlasím 👍

4
Před 2 roky

Proč zeleninový vývar, když se používá voda z brambor. Ach jo.

4
Před 4 roky

U nás na Vysočině říkáme této polévce "bílá" a nejlepší je s čerstvými liškami, nebo s houbami naloženými v octovém nálevu, do polévky min. 2 ztracená vejce, hodně kopru, (čerstvý, sterilovaný nebo nasekaný zmrazený) na závěr šlehačka nebo zakysaná smetana (nevařit). Můj syn tuhle polévku miluje a naučil se ji vařit, když mu bylo 10 let.

19
Před 2 roky
Jarka Hošková

My jsme ji zase říkali kyselačka a vařili zrovna jak píšete. Vajec od slepic bylo tolik,že se do ní dávaly,kopr rostl na zahrádce,houby lišky v lese .

Mňam! Tak si s chlapcem pochutnejte.

5
Zobrazit další reakci
Před 3 roky

Včera jsem jí vařil,ještě rostou.Dělám jí jenom ze hříbků,ze sušených ne.Nedávám vinný ocet,zásmažky dám tolik aby byla hustší,proto ten název kulajda.Vařená vajíčka dám až naposled a krájím je téměř na čtverečky aby kulajdu také zahustili.jinak to samé a záleží kolik čeho se dá ale to asi dělá každý podle své chuti.Musím jí dělat velký hrnec a jak oznámým že dělám kulajdu tak se to u mě sejde.

12
Před 3 roky
Jaroslav Bruckner

Ňyc we zlym, ale vydim tam min. 11 těžkých hrubých chyb v češtině. O věcných nemluvě. Cool-eye-dah by se neměla prznit vařeným vejcem a bez octa to nelze. A sušená houba není posléze slizká, což někteří jedinci nesnáší. A vůbec, každej sme ňáko chitrej, že ... Amen.

28
Zobrazit další reakci
Před 3 roky

Dělám skoro stejně, až na tyhle maličkosti:

• zásmažky dělám daleko víc (na cca 6 - 7 porcí je jedna lžíce mouky jako nic a my máme rádi kulajdu hodně hustou;
  • čerstvé houby nejprve opeču na trošce másla na pánvi, teprve pak je přidám do polévky;
  • ocet je fajn, ale nějak tam vypadl cukr - právě poměr octu a cukru je ta pravá alchymie.
20
Před 2 roky

Tady si "odborníci " opravdu nedají pokoj. Kdejaká jinde nepoužitelná redaktorka chytrá jak tři dny starej pes, ale ve vaření exceluje 🙁. Bylo to tu před měsícem a už se zase hlupáci vnucují. Když nevědí co s tím, pojmenují to staročeským, hlavně aby to mělo zvuk. Staročeši sotva měli čas a prostředky vařit si zeleninový vývar, kupovat v marketu 🙂 vinný ocet a shánět v lékárně U Salvátora nové koření a bobkový list.

6

Jedla jsem Kulajdu v Semíně v restauraci.Nic lepšího jsem ještě nejedla...Slíbila jsem,že příští rok nasbírám houby a přinesu je paní hospodské aby udělala "Kulajdu.Už se těším....a zdravím...

13
Před 3 roky

To vařila moje matka když táta přinesl houby z lesa.

Brambory doma vypěstovaný. Vajíčka od našich slepic.

Neříkali jsme jí kulajda,ale kyselačka.

Měli jsme ji moc rádi.

Občas taky dělám.

13
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA