Je mi smutno, když vidím, jak dnes matky s kočárkem, které místo aby dítěti něco povídaly (nebo zpívaly), jak jsme to dělali my, si povídají jen s někým v mobilu. A místo, aby si povídaly či hrály s dítětem v restauraci, si povídají s kamarádkami a dítěte si nevšímají.
Je to hodně rozšířené, místo hry s dětmi někde na dětském hřišti se matky scházejí v restauracích a kavárnách a hodiny i s velmi malými dětmi tam vysedávají. Matky se spolu baví nebo koukají do mobilu a děti se nudí, protože si jich nikdo nevšímá. Pak zlobí.
Opět klasická ukázka nepřekonatelné české schopnosti vytvářet zástupné problémy. Ve světě, v tom vyspělém, jak se často a rádo zdůrazňuje, existuje mnoho hotelů "adults only", mimochodem velmi žádaných. A žádné problémy s tím nejsou. Obává, že by taková zařízení trpěla nezájmem klientů je, dovolím si tvrdit, naprosto lichá. Naopak.
V loňském roce jsme byli na přelomu září a října na Rhodosu. Termín jsme, mimo jiné, volili i s nadějí, že v tomto termínu by mohl být na hotelu docela klid. Mohl být, kdyby zde nedlela početná skupina našich severních přátel s houfem dětí předškolního věku. Cholera jasna. Stačili tři, čtyři agilní jedinci, kteří shledali prostor jídelny tím nejlepším místem pro hru na honěnou či schovávanou aby vytvořili skutečně velice harmonické a milé dovolenkové prostředí. Případné upozornění ze strany personálu bylo platné co kozí pšouk. A protože ani zbytek osazenstva hotelu nechtěl s velmi sebevědomými rodiči dojít do konfliktu, vyhledávali jsme pro stravování ty vzácné chvíle, kdy jídelna přestala být dětským eldorádem. A teď ať mi někdo proč, bych měl něco takového trpět?
Tohle je bohužel důsledek nového způsobu výchovy dětí, kdy lhostejné matky nechávají své děti dělat cokoli a vymlouvají se, že nemohou nějakými zákazy a příkazy ničit pýxché svch malých chudáčků. Ale když by ješjich miláček dostal vařící polévkou do obličeje, byůy by první u soudu se žalobou na danou restauraci. I když vlastně jen zanedbají povinný rodičovský dozor nad svými ratolestmi.
Náš svět sdospělých je úlný různých zákazů a příkazů, tak proč by měly malé děti z tohoto světa být zákonem vyjímány? Po jejich plnoletosti a srážkou s realitou bez máminy sukně jich většina zamíří rovnou k psychiatrovi. A mohou za to jejich moderní rodiče....
Jakápak diskriminace. Rodiče nechají haranty zbořit hospodu a já se chci za nemalý peníz v klidu najíst… Ne, nejsem sobec, pouze si nevychovaní rodiče musí uvědomit, že nejsou pupek světa. V zahraničí je to naprosto běžné… Na druhou stranu jsou restaurace pro matky s dětmi a tam ať si klidně ten barák zapálí!!!
Běžte už s tou diskriminací do háje. První diskriminace byla,že vyhnali z restaurací kuřáky aby neobtěžovali okoli a maminky s dětma,které nemají třeba se Zoo ještě rozum,ale pobyt v třetí cenové skupině je obohatí. On je tam vždycky někdo pohlídá,hlavně personál, aby na sebe nic neshodili,nebo se o něco nepřerazili. Zajimalo by mě, co by dělala máma neukázněného děcka,kdyby na něj při pletení pod nohama vylil číšník talíř horké polévky. Nedávno se mě stalo,že jsme si dali jidlo,a najednou ke mě proběhlo asi tříleté dítě a obsloužílo se z mého talíře hranolkama. Rodiče spokojeně ucucávali pivo u vedlejšího stolu a vůbec se nad tim nepozastavili. To zase obtěžuje mě. Nejsem žádná zatrpklá feministka,vychovala jsem dvě děti, s kamarádkou, co měla čtyři děti jsme pořád vymýšleli nějaké akce a občas, hlavně v zimě jsme vymrzlí zavitali do restaurace na čaj a světě div se,šest dětí předškolního věku dokázali sedět slušně u stolu.
Děti mám nesmírně rád, ale když rodič nechá dítě lézt po zemi, nebo nechat vřískat ve veřejném prostoru, tak je hulvát on a ne dítě.
Protože podnik děti nevykazuje, tak musím s jeho upozorněním jen souhlasit.
Moje děti vědí že když se budou nevhodně chovat a je jedno jestli v restauraci, obchodě nebo kdekoliv jinde kde chtějí mít ostatní lidé klid tak se dlouho na žádné takové místo nepodívají. Jako zákazník chápu že maminka nakoupit musí i když dítě zlobí, popřípadě jsou podniky kde je dětský hlahol vzhledem k jejich povaze tak nějak očekávatelný, ale každý by mohl mít tolik sociální inteligence aby odhadl kam není vhodné brát neposlušné dítě.
Bohužel, takový náhled, jaký máte Vy, má hrozně málo mladých rodičů.
Vidím to stále,maminy tahají děcka s sebou všude ale už je nedokážou hlídat,vychovávat a brát ohledy na jiné hosty,všechno jim dovolí,ve finále nechají po sobě chlívek,který musí personál uklidit,ani se neomluví,hnus...Tak ať si trhnou a své ratolesti ať si vodí na zmrzlinu či do parku...
...a není to také diskriminace mně, jako hosta restaurace, kavárny, bistra, který si chce zajít na dobré jídlo, výbornou kávu, dortík či sklenku vína, popovídat si s přáteli, utratit nemalé peníze a nakonec znechuceně odcházím, jelikož mě celou dobu obtěžuje vřískající dítě, strkající mi ruce vyválené ze země do talíře či do pití, hází míčky po hostech, vyžaduje jejich pozornost...matka si v klidu chatuje či brouzdá po internetu...
A já stále žiju v tom, že děti do kavárny a do hospody nepatří 🙂 jak jsem stará, tak jsem hloupá... dokonce jsem se dočetla, že je to pro ně výchovné do budoucna, aby věděli jak se mají chovat (no ty v těch plinkách si tak toho budou pamatovat 🙂 ).... to snad ani nemůžou myslet vážně.
Myslím, že by maminky s dětmi měly vyhledávat herny pro děti, když už si chtějí popovídat s kamarádkami, tam jim taky uvaří kafe, čaj a dokonce se i s dětmi nají. My si povídaly na pískovišti, ani ve snu by nás nenapadlo jít do kavárny.
Vůbec to nepovžuji za diskriminační a je evidentní, že tady platí staré české pořekadlo "potrefená husa, nejvíc kejhá"
Dcera s námi jezdí od 4 let na hory a chodí i do restaurace na večeři. Nikdy nebyl problém. Jen bych vás trochu opravil, že do restaurace a kavárny nepatří jen nevychované děti.