Stejná pravidla by měla být nastavena i ve veřejné dopravě, nemluvě o letadlech, kde prořve dítě klidně 2 hod. a rodiče nejsou schopni dítě utišit. Nesmíte nic říct, protože je to přece dítě. Že to roční dítě chce mít svoji postýlku, svůj klid, to je jim úplně jedno. Jak říkal jeden známý, mi jsme s dítětem cestu zvládli dobře, ale spolucestující asi moc nadšeni nebyli.
Takže lidi s dětma mají sedět na zadku a mají mít zákaz lítat letadlem? Kavárnu si s dítětem ráda vyberu jinou, ale cestu letadlem asi nijak nezměním. Dopředu nikdo neví, jak to dítě bude reagovat. Může mít blbý den, stejně jako mají dospělí, ale neumí to holt dát najevo jinak, než řevem. Ale souhlasím, že děti kopající do sedaček, stolů a rodiče, kteří to ignoruj, jsou otravní. Doporučuju sluchátka nebo špunty s potlačením okolního hluku 😉
Děti miluji i ty které zlobí, prudí, řvou, ale nesnáším jejich matky, které dávají dětem volnost, přeci se musí nějak jejich děti prosadit, nejlépe v kavárnách nebo odpoledních restauracích.V kavárně bych jako servírka paní maminku nejradši vykopla do vesmíru (chápej, ne to dítě)! Vůbec si neuvědomuje, že dítě může narazit do obsluhy a pěkně si ublížit. Samosebou taková maminka by byla rozčilená a chtěla by maximální odškodné.
Podle mě nejde o nic jiného, že si nikdo neumí přiznat, že má rozjíveného fracka, ergo resty ve výchově. Není nejmenší důvod, aby i kupř. 3 leté dítě neusedělo, než matka dojí zákusek a dopije kávu. Že samo má polovinu svého zákusku ve výstřihu, obsluze jistě nevadí. Ale způsobně sedí, že o něm nikdo ani neví. Ale něco diametrálně odlišného jsou do max. 5 min. po vstupu vřeštící fagani, lítající sem a tam a honící se zprava doleva, lomcující za kde co a narážející do kdečeho a kdekoho - tak toto fakt ne! Na to jsou herničky, skákací hrady, hřiště, koutky atp.
Děti jsou taky lidi. Jestli je diskriminací zákaz vstupu žen, nebinárních, černých, bílých, modrých, jednonohých, pak je diskriminací i zákaz vstupu dětí.
Jestli se dospělý chová v restauraci nepřístojně a neslušně, může být vykázán. Jestli se tak chová dítě, také může být vykázáno. Zpravidla spolu s rodiči, kteří za ně mají odpovědnost. Nelze ale podle mne zakázat vstup předem jen proto, že si majitel myslí, že by se děti chovaly “špatně”.
Zkuste se naučit číst, nebo pokud umíte, tak vnímat napsané. Nikdo nikomu nic nezakazuje, jjen upozorňuje na slušné vychování ...
Nikdy by mne nenapadlo jít s kočárem do restaurace. A obecně s malými dětmi i bez kočáru. To samé létání s kojenci. Právě, že chci si užít restaurace v klidu, letu v klidu, pobytu v hotelu v klidu. Nevím, proč dnes rodiče děti nevychovávají a raději je nacpou k babičkám a sami se chovají jako bez závazků. Vychovat děti je odpovědnost, ale ta se nějak vytrácí.
Jsem z generace, kdy se s dětmi nikdy do takových zařízení nechodilo. Neumím si ani představit, že by nás maminka tahala někam do kavárny, nebo na "srazy" s kamarádkami. Život v rodině, povinnosti i zvyky byly totálně od toho, co je dnes, tak odlišné. Ani my jsme s naším synembyli párkrát v restauraci na obědě při dovolené. Ale syn se odmala uměl chovat u stolu, uměl slušně jíst a ani by ho nenapadlo lítat po místnosti, či vykřikovat, vztekat se a někoho obtěžovat. Dnes je za výchovu považován "svobodný rozvoj" dítěte, kdy má asi...podle pohodlných, ale moderních rodičů.. dát průchod svému charakteru, který patrně nepotřebuje už vůbec korigovat...
Naprosto s podmínkami bistra souhlasím, v dnešní době je spousta provozoven které jsou zaměřené pro děti a nikoho by nemělo překvapit, že v nich děti řádí, křičí a dovádějí. Ale zrovna tak se musí respektovat provozy kam lidé chodí pro klidné posezení u kávy, vínka... a jestli se to některým maminkám nelíbí ať jsou tam kde je to pro děti určené nebo do parku, pobyt na čerstvém vzduchu je pro děti nejlepší.
Taky by mě nenapadlo jít do baby friendly podniku a vyžadovat zvláštní ohledy od přítomných děti a hrobové ticho.
vše se odvíjí zřejmě od toho, že jsou některé děti vpoho, jiné poněkud živější a bohužel v poslední době začíná převažovat třetí skupina, nevychovaní spratci, co si díky tzv americké výchově dovolují vše co je napadne a rodič je v tom ještě div nepodporuje.
je to stejné jako let na dovču a za vámi sedí freemáma s uječeným spratkem co vám celou dobu letu kope do zad.
v obou případech vám namítnou že přece také mají právo si odpočinout na dovolené, odfrknout u kafe s kámoškou,...
ano ale i já mám právo na pohodlný a klidný let který jsem si zaplatil, na pohodové posezení u oběda. a to se nějak tluče. takže buď selekce, běž tam, kde to snesou, nebo si vychovej děcko tak, aby to tu hodinu vydrželo nějak rozumně, nebo s ním nechoď nikam mezi lidi. nebo jen mezi tomu podobné.
na to fakt asi lepší rada není.
všude ve světě normální, u nás diskriminace. na dovolené u moře si vybárám pouze resorty 18+...každý máme možnost výběru,pokud mám dítě,jdu tam,kam smí,pokud chci klid,zvolím tu druhou variantu. Zvláštní,že dříve tato nařízení být nemusela. Děti byly lépe vychované a navíc jsme s nimi trávili čas v přírodě,ne v restauracích,kavárnách a nákupních centrech.,
Přesně tak, kdysi by se rodič za nevychované dítě styděl.
Proč zbytečné ohledy? Když rodiče neumějí dítě vychovat, tak nevím, co kolem nich našlapovat po špičkách! Prostě rozjívení uřvanci a jejich přehnaně tolerantní (nezvládající) rodiče do restaurace nepatří. A bohužel jich je čím dál víc! Naprosto schvaluji i tu údajnou aroganci restaurace, na kterou svým kejháním pohoršeně reagují hlavně ty "potrefené husy" !
Nezlobte se, ale jsem již starší generace a nechápu co je zde k řešení. Mám tři dospělé děti a dvě vnučky. Do vináren i sklípků jsem si vždy chodil sám, do kaváren si našli dítka cestu sami, až začali rozum brát (batalota tam nemají dle mého mínění co pohledávat, pro ně jsou cukrárny) a co se týče restaurací, nikdy jsem neznamenal problém. Je pravda, že jsme nikdy nepřipustili, aby naše děti jakkoliv obtěžovali ostatní hosty nebo personál. Co jsem vlastně chtěl říci? Děti se dají velice dobře zvládnout i v lepší restauraci a nedá to příliš práce. Chce to jediné. Starat se o ně více než o sebe. To je ten problém, který dělá některým rodičům v současné době značné obtíže.