Sympatizuji s majiteli restaurace, kavárny. Zůstávám na rozpacích u majitele bistra. Rychlé občerstvení, kam se zákazník jde najíst a občerstvit a kouká rychle vypadnout by nemělo obýt na překážku ani rodině s dětmi. Není nedovolené, aby personál napomenul rodiče, pokud se dítě chová neovladatelně a obtěžuje svých chováním okolí. Pokud rodiče zavítají v podvečer do restaurace či kavárny, je to právě naopak. Tam malé děti dle mého názoru nemají co dělat.
Máme čtyři děti a neměli jsme problém rozlišit, kam s nimi ano a kam ne. Navíc za nepřístojné chování miláčků bychom se s manželem styděli. Jak je dítě zvyklé se chovat doma, tak se bude chovat i v prostředí, kde je s rodiči. Ví, že si vedle nich může dovolit přesně to, co oni mu dovolí. Tak ne dítě, ale rodič odpovídá za chování dítěte.
Nevnímám jako diskriminaci ono prohlášení majitele.
Tohle není bistro typu, který si představujete. Je to spíš lepší restaurace, bistro francouzského typu.
Já se tomu bistru nedivím.
Když pominu to, že se dítě může samo zranit, tak opravdu není příjemné, když si chcete v klidu posedět a za hlavou Vám ječí vztekající se dítě... lítá kolem Vás... občas Vám doslova kouká do úst...a provádí další "příjemnosti" a maminka jej ani nenapomene (nebo kouká do mobilu a nevnímá okolí včetně svého potomka)...
Je to stejně "super" jako v letadle...vlaku...autobuse...
Dneska si maminky myslí, že dítě prostě může všechno.
Také jsem vychovala dvě dcery a mám dvě vnoučata, ale VYCHOVANÉ, nikdy a nikde jsem se za ně nemusela stydět...
..dnešní mladé maminky ale asi zastávají tu vizi, že dítě je svobodné a může si dovolit vše, přeci mu nebude klást mantinely, nedej bože, že by mu dala jednu na zadek. Pokud je dítě zvyklé jíst doma v klidu, v sedě, bez hraček, televize a podobných věcí, odvádějících jeho pozornost od jídla, bude v pohodě i v tomto bistru. Ale pokud odbíhá, přijde si čas od času pro jednu lžíci do pusy, bude to dělat i zde. A jak je psáno v článku, prostě si zjistím, kde je možnost zabavit děti na dobu nezbytně nutnou a tam půjdu. Není to o diskriminaci dětí, to bychom se na to mohli podívat z opačného hlediska, že při návštěvě s nevychovaným, křičícím dítětem, které když něco nedostane, flákne sebou na zem a dupe a křičí, to je zase diskriminace těch, kteří se chtějí v klidu sejít a třeba si dát jen něco malého. Ale v klidu a v pohodě. A jsem taky máma a vím, jak mám vychované dítě... Děláme z komára velblouda, jako by nebylo dost jiných problémů ....
Nevím, co je tom špatného. Mně to tedy vůbec neuráží. A neuráželo by mně to ani v době, kdy jsem měla malé děti. Tak když vím, že moje dítě nevydrží klidně sedět, tak prostě jdu jinam. Však je dost kaváren a restaurací, kde mají dětský koutek, aby děti běhaly mezi stoly. Ale úplný ideál je, vzít si kafe do termosky, do krabičky sbalit nějaký zákusek, nebo v samošce koupit sušenky a pití pro děti, domluvit se s kamarádkou a jít na výlet, nebo na hřiště. Děti se vyřádí na prolézačce a klouzačce, pohoupaji se, prohrají si v písku, zajezdí na kole a my si s kámoškou pokecáme, zdrbneme chlapy, probereme módu a doporučíme si kroužky pro děti apod.
Do kavárny podobného typu půjdeme oslavit potomkovy 15. narozeniny, nebo maturitu.
Nevidím v tom problém. Taky si domů pozvu jen toho, koho chci. Můj dům, můj hrad.
Presne tak! Normalni mama v tom problem nevidi. A mnohdy to i chape.
V poslední době mi je zle z těch namyšlených lidí zapoměli ,že také byli dětmi??? Diskriminace nic víc. A přeji jim aby se jim to vše vrátilo
My starší jsme byli taky dětmi. A měli jsme děti. S námi mohli jít rodiče kamkoli, byli jsme slušně vychovaní. Já jsem mohla s dětmi taky kamkoli, nikdy nepobíhaly, neječely, neotravovaly druhé, všude se chovaly slušně. To není namyšlenost, to je výchova. Dítě musím vychovat tak, abych se za něj nestyděla a ono si nedělalo co chce - jeho právo? Takto slušně jsou vychovaná i vnoučata. Mohli jsme s dětmi všude, divadlo, letadlo, restaurace, u lékaře - pohádky + něco sebou na rozptýlení a hlavně se s dětmi bavit a povídat si. Zabavit je. Jde to, jen se nevymlouvat, že je to prostě dítě a to neví.......ono ví moc dobře. A taky dřív nebyla výmluva, že má dítě nějaké ADHD. Myslím, že dnes jsou děti jen s ADHD, což je divné.
Z těch článků, které se tomu bistru v poslední době věnovali, my tento připadá nejlepší, protože shrnuje všelijaké názory a kouká se na věc z více stran. Za sebe říkám, že mi ten zákoník, který ta restaurace vydala, připadá velmi neslušný. Tedy jeho formulace a způsob, kterým se k lidem obrací, je ze své podstaty neslušný, nikoli ty požadavky samy. Ty by měly být pro každého normálního člověka samozřejmostí a troufám si tvrdit, že v drtivé většině případů i jsou.
Vy máte prostě jen problém s formulací toho, jak vy říkáte zákoníku...
Zajděte tam a sepište pravidla, která vám nebudou připadat neslušná a budete mít klid....
vůbec nechápete, jaké to je, obsluhovat v restauraci, kde se vám neustále pletou pod nohy děti a jejich moderní matky to neřeší. Pokud se stane , že vám dítě podrazí nohy a vy ho nějak zraníte, bude čistě vaše vina a to nechcete...
Každému, co jeho jest. Když byla dcera malá, záměrně jsme jezdili do hotelů orientovaných na rodiny s dětmi. Tam bylo pochopitelné, že je spousta dětského křiku (u některých ranních ptáčat bohužel i v šest ráno, ale to se nedalo nic dělat). Ve vlaku jsem s ní zásadně chodila do vagonu pro matky s dětmi a restaurace vybírala ty s dětským koutkem. Taky existovaly baby kavárny a různé kluby maminek. Jak rostla, vyhledávali jsme jiné prostředí - a dnes docela šílím, když přijdu někam, kde to není určené pro děti a musím poslouchat ječení nezvedených parchantů. Je rozdíl mezi ročním batoletem, s nímž toho opravdu mnoho nesvedete, a tříletým dítětem, které zkrátka poslechnout už musí. A mimochodem, nevychované haranty nemám problém okřiknout - zastávám názor, že když si je nevychovají rodiče, někdo to udělat musí. Požadavek bistra mi přijde naprosto legitimní.
Naprostý souhlas. Jak ráda teď, když mám děti velké, zajedu do hetelu, kde je úplný klid..
Dodržování pravidel tímto bistrem jen schvaluji, protože ve většině restaurací nechají rodiče své děti obtěžovat okolí. Takže to není o omezování dětí, ale jejich sebestředných a arogantních rodičů.
A právě proto to zvedlo vlnu nevole, protože si podnik rýpl do těch rodičů.
Diskriminací je dnes bohužel označován i stav, který narušuje běžná platná pravidla...protože se jedná o děti, která mají taky svá práva. Majitel bistra jej má taky a pokud zjišťuje, že některým hostům s dětmi přijde zatěžko své děti srovnat, není divu, že je tam nechce. Dnešní trend - matky se scházejí s dětmi po kavárnách a mají pocit, že to musí všichni respektovat...už jen z důvodu, že má mít jejich ratolest volnost pohybu a projevu...musí jim být nastavena hranice. Není nic nepříjemnější, jde-li si člověk někam dát kávu či se najíst a místo klidu kolem něho pobíhají děti, hlučí, zatímco matky, zaujaty hovorem, si toho vůbec nevšímají. Sobecké představy, že z malých dětí jsou všichni nadšeni a každý si zřejmě má říci...no, vždyť je to malé dítě, nemá ještě rozum. Ten by měla mít matka, ale bohužel ty dnešní asi bez těch kaváren nevydrží. Navíc mají pocit, že tak, jak se dítě i ony chovají doma, lze se chovat i ve společnosti. Stejné v dopravních prostředcích...rozječené, strkající se děti, okřikující či apatická matka - všichni se přizpůsobte.
Osobně se kavárnám s dětským koutkem na hony vyhnu...
Ano, dnešní matky mají velmi liberální způsob výchovy....
Nedávno jsem vedla diskuzi s matkou, která tvrdí, že nástup do školky je týrání dítěte. Její dítě se rozhodlo, že tam chodit nechce a ona to akceptuje. Pokud nebude chtít chodit do školy, také ho tam nedá.
Podle mě, jsou v životě pravidla, která by se měla dětem měla od mala vštěpovat, aby nemělo v dospělosti problém. Socializace s ostatními dětmi, zásady slušného chování a respekt.
Nechávat dítě dělat si co chce, asi není úplně ta správná cesta.
Mám dvě děti se kterými jsem se nikdy nemusela stydět někam jít....
Ono to není tak jednoduché napsat, že provozovna je jen pro dospělé, nebo že není určená pro rodiče s dětmi. Přestože spousta diskutujících tady uznává právo majitele určit, na jakou skupinu klientu se zaměří, tak by se našlo pár takových, kteří by na ně poslali ČOI a oháněli by se diskriminací. Proto majitelé zvolili tento způsob.
Lepší by bylo, kdyby bylo legálně možné napsat ceduli - dětem do xx let vstup zakázán, podobně jako to je u heren nebo sexshopů.
Proč? Pokud jsou děti vychované, proč jim zakazovat vstup?
Dnes si rodiče malých dětí myslí, že nad ně není, že jejich děcko může všechno, protože přece máme demokracii...přitom sami nejsou vychovaní...Kdyby byli, tak by se takovéto věci nemusely vůbec řešit...
Souhlasím s majiteli restaurace a vůbec mi to nepřipadá diskriminační. Nebo naopak: v případě nevychovaného dítěte jsou diskriminováni ostatní hosté. Zastane se jich někdo?
Včera jsem se dočetla o tomto pražském bistru Marthy's Kitchen. Velmi mě zaujalo. Ráda toto bistro s 5letým vnukem navštívím. Díky výletům s rodiči je zvyklý na návštěvy restaurací, umí se chovat. S jejich "pravidly" bezvýhradně souhlasím, stejně tak se vyjádřil Ladislav Špaček. Hlasitá muzika, stejně tak zpovykaní spratkové tam nemají co dělat...