Dobře napsaný článek. Ve sporu o Marka Orko Váchu so opakuje prastarý problém, zda se raději přidržet litery zákona, či zohlednit spíše duch zákona. Spravedlnost pak musí vážit, aby případný soud byl objektivní. Ale jak praví letitá moudrost, k soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudky. A rozsudek v tomto případě přišel nečekaně rychle, soudu nebylo potřeba. Kněz Vácha tuto újmu jistě ustojí, na českém katolickém kléru však zůstane pachuť nízké kauzy.
O poznání hůře dopadl před lety na Slovensku Róbert Bezák, který byl podobně, dle mého názoru také nespravedlivě, odvolán dokonce z postu trnavského arcibiskupa.
Ano. A biskup Bezak byl stejně jako Otec Vácha vynikající člověk. Potkala jsem se s nim a bylo to setkání,které si detailně pamatuji téměř 20 let.
Jo, a ještě jsem chtěl dodat pro všechny citlivé katolické dušinky, které zhusta v ženském provedení (opět ona "orlickoústecká věřící") připomínají líté fúrie: představte si, že v jedné malé farnosti brněnské diecéze slouží u oltáře s celebrantem kromě ostatních ministrantů tři půvabná děvčata!! No totok!
Ministranti nemusí být jen kluci, ale ministrovat(posluhovat knězi u oltáře) mohou i děvčata. Nic tomu nebrání.
Tak už toho bobánci nechte.....pokud nejste věřící, tak se k těmto věcem nevyslovujte. Pokud nejste věřící, nemáte vůbec potuchy o co jde. Vyslovujte se k věcem, které jsou Vám jasné a jste v tom znalí. Jinak toho nechte a kšá do práce a neseďte u počítače. Já už mohu, vstávala jsem 43 let před pátou hodinou. Tak do práce, do práce a trhat hodnoty. Eva
Njn, ale když to nutkání vyjadřovat se k čemukoliv je nepřekonatelné ....
Církev moc dobře ví, proč mše v hospodách zakazuje.
Dříve, když se ještě podávalo podobojí (přijímání eucharistie zároveň jak v podobě posvěcené hostie, těla Kristova, tak i v podobě posvěceného mešního vína z kalicha, krve Kristovy), tak se často stávalo, že se mše zvrhávaly v pijatiky, kdy místo symbolického připití se lidi regulerně ožírali. Proto ostatně mj. katolická církev začala prosazovat přijímání podjednou.
Já tedy nejsem žádný extra věřící, ale mše by měla být o nějakém vnitřní prožitku a zamyšlení se nad vlastním životem a vztahy, které člověk během své existence buduje – jak s ostatními lidmi, tak třeba i s Bohem či sebou samým. Ne že si sedím u škopku orosené dvanáctky a mám z toho jakousi doprovodnou "kulisu" k posezení v hospodě, zábavu ve stylu "nevím už samotnejma roupama coby." Chodit do hospody na PubQuiz je ohrané, tak vymyslíme něco originálního.
A vůbec mě fascinuje, jak se do vnitřních záležitostí církve a sporu ohledně Marka Orko Váchy zase motají nejvíc laici, co do kostela nepáchnou, a pak výrazně protikřesťanská liberální média jako DeníkN anebo tady Seznamzprávy. To mě vždycky dojme, že zrovna tihle mají vždy největší starost o chod církve.
Církev byla je a bude dogmaticka.A je to tak dobře tak jako je dogmatické a neměnné desatero.Uvědomte si že moderní způsob života a uvolnění a přístup k těmto dogmatům je pro ně škodlivé a pro život tím pádem taky.Zákon morálky je jednou dán a platí i pro náš "moderní svět" obviňovat kněze že se nepřízpusobuje modernímu světu který se propadá do mravního excesů že se proti tomu staví je přinejmenším diskutabilní.
Vždycky mne naprosto šokuje rigidní myšlení. To není dogmatika, ani jako vyučovací předmět na teologii. To je neschopnost pracovat s fakty. Ve Vaší úvaze zajít až k domnělým "mravním excesům"...řekl bych, že je to urážlivé.
Panu Fischerovi děkuji za komentář, který mi mluví z duše.
Ještě před pár lety se ještě dalo v katolické církvi najít nějaké světlejší stránky - především přímo ve společenství farností. Bohužel, veškerá hyerarchie je ovládána erzkonzervativními silami a ve farnostech se ti rozumní vytrácejí a na mnoha místech zůstávají ti zfanatizovatí. Tito tzv. křesťané navenek ukazují jakousi falešnou pokoru, vnitřně však ostatními pohrdají a povyšují se nad ně.
I přes česká specifika to ale není čistě český problém. Němečtí katolíci mají podobné negativní zkušenosti - ve farnostech se dlouho snažili otevřít k ekumenismu až jim to Vatikán razatně zarazil. Důvodem je i velký vliv "světové" katolické církve, která je vůči té evropské ještě konzervativnější.
Tedy naprosto správný komentář - opravdu se divíme, že se konzervativní instituce chová konzervativně?
Při mém hledání jsem našel nový domov u evangelíků.
Co zaznělo na osobním setkání biskupa Pavla Konzbula s P. Markem Váchou
Dnes odpoledne se brněnský biskup Pavel Konzbul setkal s Markem Orko Váchou. Během jednání P. Vácha informoval svého diecézního biskupa o akci Hospodin v hospodě a vysvětlil mu její záměr i průběh.
Biskup Pavel požádal P. Váchu, aby se omluvil těm divákům televize NOE, kterých se mohlo vysílání bohoslužby nebo její záznam negativně dotknout. Zároveň jej důrazně vyzval ke svědomitému dodržování liturgických pokynů, k čemuž se P. Vácha zavázal.
Biskup Pavel Konzbul doplňuje:
„Marka Váchu znám řadu let a vím, že během své kněžské služby duchovně obohatil mnoho lidí. Doufám, že se tak bude dít i během jeho pokračujícího působení v naší diecézi. Jsem přesvědčen, že církev potřebuje otevřenou a kvalifikovanou diskuzi o nových cestách, jak oslovovat lidi s poselstvím evangelia a zároveň uchovat úctu ke svátostem tak, aby nedocházelo k nepochopení nebo pohoršení. Vyzývám všechny, abychom se snažili v církvi, v běžných mezilidských vztazích a na sociálních sítích vést diskusi s respektem a úctou i tam, kde se naše názory liší. Děkuji všem, kdo o to usilujete.“
Působení P. Váchy zůstává v rámci brněnské diecéze beze změny. Zůstává farářem v Lechovicích na Znojemsku.
(zdroj: FB biskupství brněnské).
Už se omluvil?
Jako pokání nařídil biskup Váchovi misijní výpravu na Orlickoústecko -
se dvěma naditými kufry - jakožto omluvu uložil k uspokojení dotčených věnovat svíčky.
C Katolické církvi platí jasná hierarchie. Nejen arcibiskup, ale hlavně přímý nadřízený pana Váchy se vyjádřil jasně. Pan Marek Orko Vácha se musí omluvit věřícím, ze porušení pravidel liturgie. Udělal chybu o tom bylo jasně rozhodnuto. Proti rozhodnutí na hřišti také nepomohou žádné demonstrace.
Děkuji! Jednoznačné, jasné, komu ne, ať raději mlčí.
Tak dle některých výzkumů bylo v Československu v r.1945 zjištěno,že 90% československých obyvatel bylo křesťany!Přišla komunistická totalita a ejhle,je tomu dnes naopak.Křesťanů je 10%.Myslím těch aktivních,praktikujících.Ne matrikových.Pokud něco v katolické církvi nefunguje,tak to,že pastýři nejdou ven do ulic a neshánějí zatoulané ovce z 20.století.Vždyť Ježíš říká,"že dobrý pastýř jde a najde ztracenou ovci."A těch ztracených ovcí v této zemi je habaděj.No,ale ,kdo cítí potřebu se navrátit do římskokatolického stáda,tak by mu nemělo být bráněno.Asi jde zároveň o vzájemnou spolupráci na duchovním poli,respektive Vinici Páně.Pak pastýři i ztracené ovce ponesou hojné ovoce:-)
1.Pastýř se stará o své stádo a pokud se mu zatoulá ovce, hledá ji. Pastýř nehoní stádo (celý národ) po ulicích
2.Pastýř nemá být náhončí, má nabízet, ale ne se podbízet a ovce si musí uvědomit, že každý ovčín má svůj pořádek... a může si vybrat, kam chce patřit. Ale je nemístné si vybrat ŘímKat církev a být překvapený, že se mše odehrává většinou v kostele a říct, že s tím nesouhlasím a proto místo toho si dát Párty Hospodin v hospodě... pro mně jsou párty a mše Svatá 2 rozdílné akce s úplně jinou náplní...sorry
...a plně respektuji, že to "u sousedů" mají jinak a líbivěji...
To je zajímavé, jak někdo dostane Cenu Ferdinanda Peroutky, stane se automaticky odborníkem na církevní historii a teologii.
Nuže barde, církev tu není aby se marketingově podbízela, její základní princip je tak zvané povolání a toho se jak známo nedá dosáhnout reklamou, protože je to Boží dílo.