1600/1600Zbývá 1600 znaků
Před 8 měsíci

Pozoruhodný život a osud.

Čest jeho památce.

32
Před 8 měsíci

Co se týče toho zastřeleného pohraničníka. Autor si neuvědomuje, že i pes byl pohraničník a člen KSČ.

20
Před 8 měsíci
Pavel Raida

Hele, respektujme touhu po přežití a větší schopnosti. Voják PS měl pech že narukoval k téhle jednotce na základě povoláváku sloužící k represivním potřebám KSČ. V jeho věku mohl být s bídou kandidát KSČ. Taky jsem sloužil u PS a z 60 vojáků byli dva kandidáti, jeden blbej a jeden hajzl. Zbytek měl jen strach kouknout jak vypadají hraniční mezníky z druhé strany. A pes je prostě pes, režim ho nezajímá, ostatně za žrádlo a boudu získáte i přízeň lidí kteří velmi často zdaleka nemají morální kredit pohraničářského psa..

O to horší že se i dnes najde dost velká skupina lidí kteří umožní rote Sau (ne, nemyslím Mercedes AMG) Konečné usednout do europoslaneckého křesla.

Neodsuzujte psy, ti za lidskou debilitu nemohou.

13
Zobrazit další 4 reakce
Před 8 měsíci

Předesílám, že nemám rád komundíry, ale smrt pana Komárka tak, jak je popsaná, neukazuje příliš na vraždu z rukou StB nebo KGB. Především by kvůli odbytému případu ze šedesátých let asi soudruzi neriskovali vraždu, ze které nemohli nic získat. A už sotva v zemi, která byla naprosto antikomunistická (stále frankistické Španělsko), kde nebylo snadné operovat. Spíš se stal obětí nejasných kšeftů souvisejících s jeho prací pilota... 😕

11
Před 8 měsíci
Jan Pinkava

Myslím si totéž. Pan Komárek byl chlapák a dobrodruh s velmi bohatým životem, takže stát se mohlo cokoliv. Takoví v posteli neumírají.

4
Před 8 měsíciUpraveno

Děkuji za úžasný životní příběh panu Igoru Lukešovi z USA. A vzpomínám na naše setkání v Pardubicích (Masarykova společnost, Dr. Kotyk). O příběhu by se opravdu mohl natočit třeba trojdílný film.

Jako pan Komárek a jeho rodina jsem i já byl za podobný odboj politickým vězněm v těchto komunistických lágrech ČSSR. Asi jsem jeho rodinu znal ze setkávání politických vězňů po soudních rehabilitacích v 90. letech.

Smrt Komárka v Andalusii 1972 mě osobně napovídá politické vraždě ze msty komunistického režimu. Zvlášť po podezřelém až trestuhodném selhání lékaře, který nezařídil pitvu, která byla povinná u neznámé příčiny smrti. (Až na druhém místě by to mohla být vražda kriminální třeba majetková.)

Proruští komunisté velmi těžce nesli, když své nepřátele museli kvůli mezinárodnímu tlaku propustit z vězení. Za toto ponížení rudých fanatických diktátorů pak toužili po pomstě a plánovali buď únos ze zahraničí, což jim zde však už jednou nevyšlo, anebo vraždu. Dělala to i zločinecká organizace StB (viz zákon 198/93) tehdy uhlazeného ministra vnitra Lubomíra Štrougala a před ním Rudolfa Baráka. Ale tuto vraždu z roku 1972, kdy StB už za 50. léta moc nevraždilo, připisuji spíš ruské KGB. Třeba jako protislužbu pro českou StB.

V mé rodině bych asi udělal v Esteponě exhumaci, pitvu ostatků, genový test. Zjistila by se příčina smrti a vyvrátila by se záměna těla. Podnět bych dal k Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu ÚDV Praha a k Interpolu.

Navíc ÚDV může prozkoumat veřejně dostupný Archív bezpečnostních složek ABS, kde může být spis o Komárkově smrti.

George C.

36
Před 8 měsíci

...kde se střetávali ideologie a anonymní agenti???

Proč to číst dál, když to korektor nedočetl ani sem a autor ignoruje shodu podmětu s přísudkem?

To Vám ten Lukačovič platí zetonama na veřejně hajzly? Nebo to píšete v metru, cestou na brigádu do Makra? Vám to ten Word nepodtrhává? Třeba jste si tu funkci omylem vypnul...

Zkuste to vypnout a zapnout, třeba to pomůže.

14
Před 8 měsíci
František Raszka

Vůbec nechápu Vaši reakci. I kdybyste měl pravdu, což nemáte, obě varianty jsou ve skutečnosti správné. V tomto konkrétním případě je však podle kontextu článku správnější varianta, kterou použil autor.

Při spojení různých rodů („ideologie“ + „agenti“) se podle pravidel shody přísudku používá mužský životný rod (tedy koncovka -i). Vaše výtka proto nemá opodstatnění ani po jazykové, ani po obsahové stránce.

Jinak děkuji za zajímavý příběh.

3
Před 8 měsíciUpraveno

Tedy Vy jste tomu Františku dal. Proč ten útočný a urážlivý slovník vůči autorovi za jeden překlep? Říkám si, jaký k tomu může mít člověk osobní důvod. Vždyť autora ani osobně neznáte.

Pokud předpokládáte, že jde možná o brigádníka z Makra, který cestou v metru píše takhle dlouhý historický článek vyžadující evidentně mnoho příloh jako zdrojových podkladů a mnoho hodin práce, tak jde opravdu o nemalý omyl. A o mnohonásobně větší omyl, než jedno písmeno v gramatice.

Autor je historik a profesor Boston University a i honorární konzul. Navíc mnoho desítek let žijící v USA, kdy pak každý člověk trošku ztrácí detaily rodné řeči. Moje rodina to v emigraci také poznala. Takže je to trochu podobná okolnost jako ten Vámi zmíněný případ se slovenským původem.

Mimochodem, kritizujete překlep, který nejspíš překlepem vůbec není. Věta "ideologie a agenti se střetávali" se mi zdá správně. Snad se nemýlím, jsem jen člověk omylný. Shodu jednoho z podmětů s přísudkem tam však vidím celkem zjevně. Mužský životný podmět má přeci přednost.

Navrhuji trochu pokory, jelikož i Vaše texty obsahují různé překlepy, nemyslím to nijak zle. Jsou tři v jedné větě: "platí zetonama na veřejně hajzly" (ž, žetony, veřejné). Díky za pochopení.

29
Před 8 měsíci

NO, podle komentářů je to otevřené téma , jak ze strany USTR, tak novinářů , tak možná i rodiny..

Doufám , že se dočtu do půl roku zase něco dalšího .

1
Před 8 měsíci

Super, takových už dnes moc nenajdeš.

Jen poopravim autora - stetoskop, ne stroboskop.

7
Před 8 měsíci

Nezapomínejme, komunisté a jejich tajné služby nezapomínají, ani dnes...

14
Před 8 měsíci

Děkuji za informační článek

12
Stránkování
Máte připomínky k diskuzi nebo k diskuzním příspěvkům?Napište nám
Služba Seznam Diskuze:Smluvní podmínkyOchrana údajůNápovědaO služběKontaktDSA