Nerozumím ženám, které vychovaly děti, že se tak upínají na ještě nenarozená vnoučata. Já chápu pocit opuštěného hnízda, sama mám dva dospělé syny. Ale očekávat, že si pořídí děti jen proto, aby matka zaplnila prázdno péčí o vnoučátka? Mohou znovu upevňovat svůj partnerský vztah, protože s příchodem dětí ho upozadili. Možná vztah i leckde vyšuměl. Mohou s partnerem podnikat to, nač během péče o rodinu v mládí neměli čas či finance. Konečně mají dost volnosti na své zájmy, koníčky, cestování. Nebo lenošení a zasloužený odpočinek.
Tak přístup všech třech zúčastněných není na jedničku s hvězdičkou. Syn očekával okamžité pochopení od své matky,i když on taky za ní neběžel hned v tom okamžiku,kdy si uvědomil,jak to má v životě nastavené. Ale od ní očekával,že to pochopí a přijme okamžitě a bez výhrad.Nějak si neuvědomil,že i ona bude potřebovat čas na to,aby to v sobě zpracovala a zaujala nějaké stanovisko. A reakce otce se nedá ani komentovat. Přece nemůže z minuty na minutu zapomnět na to,že přes to všecko syn nadále zůstává jeho milovaným dítětem a že na celé situaci nikdo z nich nenese vinu. Chápu,že je těžké přijmout to,že rodina nebude mít další pokračování,ale tím spíš by se měli víc semknout a užívat si své blízkosti a sounáležitosti a bez výčitek.
nechápu za co se omlouvala matka a za co se má omlouvat otec, rodiče nepotřebují děti, ale děti potřebují rodiče
Nechápete toho asi víc. Ten syn už je dospělý a rodiče už nepotřebuje... A jestli si myslíte, že rodiče nepotřebují děti, je s vámi něco hodně špatně. Do situace vůbec nevidíme, možná to ani není skutečný příběh. Šok, zklamání je v prvních chvílích naprosto pochopitelná reakce rodičů. U starších bigotních rodičů i znechucení a možná sebeobviňování, kde jsme udělali ve výchově chybu. Ale to může trvat pár dní. Pak každý rozumný a milující rodič přijme dítě jaké je - nenarostla mu chapadla, nežere lidi, NIC se nezměnilo. Prostě jen místo holky přivede domů kluka. Dnes to každý normálně smýšlející chápe, nikomu se neubližuje. A jestli je fotřík zaprděný homofob, tak pokud byl jinak dobrým otcem, syn se od něj nikdy úplně neodvrátí, bude mu to nesmírně líto a nakonec spláče otec sám. Není to móda, je to součást přírody a dokonce, pokud ještě věříte, tak i božího díla. Pokud mi děti přivedou do domu člověka, kterého milují a ta osoba je dělá šťastnými, je mi naprosto jedno, jaké má pohlaví (no, nevydýchal bych asi něco fluidního - bisexuálního, tam je nebezpečí, že to je jen chvilkové pomatení, ráno se vzbudí jako lampička večer bude popelník, to už je pro psychiatra a je to nemoc). A vnoučata? No tak nebudou, no. Kolik šlechtických rodů vymřelo po meči. 😄 Život je jen jeden, tak proč ho tomu, koho máme mít nejraději, vlastnímu dítěti, ještě stěžovat! Když by mi dcera přišla s tím, že je svícen a našla si lustr co jí dělá šťastným, no, pokud bude jinak fungovat jako normální člověk (práce, sociální kontakty, nezavrhne rodiče), tak co? Třeba budu mít za vnoučata svíčky!
Syn je ještě mladej, nakonec si třeba s přítelem dítě pořídí nebo adoptují...